Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Turistika (takmer) naboso

Diskusná téma K článku: Turistika (takmer) naboso

Trend chodenia naboso alebo aspoň maximálneho priblíženia sa k tomuto pocitu si najmä v posledných rokoch získava čoraz viac priaznivcov. Ľahučké pohodlné topánky, ktoré poskytujú nohám okrem ochrany len slobodu, sa čoraz častejšie stávajú vynikajúcimi spoločníkmi na jednoduchých výletoch, no aj náročnejších túrach či ultratrailoch. Aj vďaka nim možno prírodu precítiť skutočne všetkými zmyslami a vychutnať si ju úplne naplno.

J1tka

Ja síce len Roháčske plesá v Merrelloch Move Glove, no zato so o slušnou živou záťažou a obstáli so svojou lamelovou podrážkou na výbornú - držali ako pribité. Na tento suchý povrch boli lepšie než Joe Nimble wanderToes, v ktorých som šla na Brestovú.

MisoB

Dnes som testoval Merrell Vapor Glove 4 na trase: Látaná dolina - Volovec - Ostrý Roháč - Plačlivô - Smutná dolina - Roháčska dolina. Zvládli sme to v pohode :)

Peter61
Skinners majú logo na ľavej strane, pomerne netradične. Navliekol som si pravú na ľavú nohu akosi nesedela. Študoval som ľavú, že čo sa deje, -)
J1tka

Súhlasím s PaliT, tiež mám skúsenosť, že v BF treba chodiť opatrnejšie, aj spôsob našľapovania je iný, čo je v kombinácii so spevnenými svalmi a šľachami celkom dobrá prevencia podvrtnutia.

Mne sa teda občas stane, že stúpim blbo (s 3,5-ročným dieťaťom na hrudi to nie je vôbec zložité, kedže si absolútne nevidím pod nohy), no členok to zatiaľ vždy v pohode udržal (klop klop).

Samozrejme, najmä na náročnejších túrach a terénoch je nevyhnutné mať nohy dobre vytrénované na chôdzu v BF, inak je takáto obuv nevhodná. Zaujímalo by ma však, koľkí z turistov, ktorí si porania členok v nízkych/nepevných topánkach, má v takýchto topánkach nachodené tisíce kilometrov po najrôznejšom teréne.

PaliT

Hm, ako by povedal klasik z futbalového prostredia: ihličky sú už inherentne predurčené na úrazy členka...

Peter61

@ 11:25 PaliT :
z prvého odseku mi vyplýva, že rovnako bezpečne ako v BF sa dá chodiť aj v ihličkách a lakovaných poltopánkach.

PaliT

Ak vynecháme pokusy "tiežturistov" vydať sa na Tatranskú magistrálu v ihličkových topánkach, či lakovaných polobotkách, podvrtnutie členka hrozí práve vo vyšších topánkach, keďže tam má človek tendenciu chodiť bezstarostne, na rozdiel od BF, kde človek musí vyšpičkovať zmysly a lepšie kontrolovať každý krok, lebo správne a pozorné kladenie nôh je jediná reálna ochrana.

Samozrejme, vysoké a masívne topánky sa hodia do najsurovejšieho terénu, ale osobne sa mi ešte nestalo, že by som si vo Fivefingers podvrtol nohu, zato vo vibramoch áno a toto mi potvrdilo aj viacero iných ľudí.

Nosenie BF posilní ochabnuté šľachy a svaly, len to netreba na začiatku prehnať. Únava a preťaženie je často dôležitým faktorom pri úrazoch.

Peter61

Jitka:
podčiarkujem : pri dobrom teréne za sucha.
Keď vidím tie správy HZS zo zásahov pri poraneniach členkov na magistrále a pod., napadá ma otázka, do akej miery je to spôsobené nevhodnou obuvou.
btw. čo sa týka hmotnosti : dnes sú aj zimné C vibramy ľahšie, ako tie Meindly v v článku.

J1tka

Ján Halaša, Peter61, vďaka za tip na tie Hanwagy, vyzerá to zaujímavo. Mrknem sa na ne ;)

Čo sa týka VHT, myslím si, že pre človeka, ktorý nie je navyknutý na BF, je najbezpečnejšia pevná obuv. Ako však píše Peter61, minimálne za dobrých podmienok (a časom snáď prídu aj modely do horších podmienok) sú, podľa mňa, pre skúsených "bosochodcov" BF topánky v pohode aj pri vysokohorskej turistike.

Peter61

Hanwagy majú okrem Straight Fit/extra aj " bunion", "wide"
hanwag.com/…/our-special-lasts. Wide by bolo možno vhodné pre Jitku.
Ak tu dole spomínala Beata inštruktorov, tak pri VHT by na dobrom teréne v lete za sucha prichádzali tieto trendy "naboso" do úvahy.
Ak je mokro, je problém ( viď článok). Pri monzúne tohto leta ...
Ak ide o sneh, tak dať si hoci na 5fingers nejaké Petzl Leopard alebo nejaké protišmykové návleky do traverzu letného firnu by bolá dobrá haluz.

Ján Halaša

Ja chodím v barefootoch Merrell Trail Glove už asi 8 rokov, celý čas keď nie je súvislý sneh - vo Fatrách aj Tatrách. Noha sa menej unaví, chodidlo sa masíruje kameňmi a 4mm podrážka je dostatočná pre zachytenie ostrých vecí. Vždy ale nosím so sebou aspoň jedny náhradné ponožky pre prípad rosy/vody.

Spomínali sa tu Hanwagy, oni robia kopyto "straightfit", ktoré dáva viac priestoru pre palec, mám na zimu model Anvik, sú vcelku fajn.

Dinoboy

@Peter61: Prevažne mäkší lesný povrch (Karpaty, Vtáčnik, Tríbeč, Fatry). Tatry zriedkavo - 1-2 dlhsie túry za rok. Tie topanky beriem často aj na obycajnu chatu / na výlet. 2x som v nich absolvoval Ponitransku stovku z toho 1x skoro 20 hodin v dazdi a blatistom terene. Nie a nie sa rozpadnut.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma