Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Niekoľkodňové výlety so psom - výbava

Diskusná téma Niekoľkodňové výlety so psom - výbava

Zdravím! S manželom chodíme každý rok na 2-3 týždňovú turistiku (okrem kratších túr počas roka) a onedlho máme v pláne zobrať si psíka z útulku (turistiku má rád, je stredne veľký). Čo sa týka správania sa v prírode, keď má človek psa, alebo riešení chát som sa už aj tu čo-to dočítala, ale potrebovala by som poradiť, čo všetko je nutné pre psa zobrať, keď budeme spávať v útulniach, pod stanom a pod. a pôjdeme miernym tempom aj 2-3 týždne, sem tam s prestávkami na oddych a zábavu. S prihliadnutím na váhu - ak máte nejaké ultralight vychytávky pre psy - sem s nimi. Viem, źe existuje aj taký špeci "batoh pre psy" - používate niekto? Na čo si pri tom dávať pozor? Uvítam aj tipy, čo je zbytočné trepať. A aj nejaké skúsenosti, aké to je bivakovať so psom, na čo všetko myslieť a pod. Vďaka pekne!

Peter61

@ 12:07 Julimokus :
máš výhodu, že bol od šteňaťa v dočasnej starostlivosti.
K tej vôdzke etc.:

  • kamoška si vzala z útulku sympatického bratislavského trotoárnika, po nejakom čase jej ušiel. Po čase už usúdila, že ho nenájde, tak išla do útulku, a pes ju tam tam už vyčkával, opäť odčervený, zaočkovaný a už aj začipovaný. T.č. sú tuším na západnom brehu r.Moravy. ( @ Martin63 : nemýliš sa, je to Andy von Pressburg)
  • kedysi dávno som behával so susedovie krížencom, základnú poslušnosť zvládal gardovo. Na ulici sme chodili bez vodítka, ke´d po ňom vybehol NO a vohnal ho pod auto. RIP
  • sused má border teriéra, ( bikemartin : áno, je to Ben) chodí sa s ním pravidelne venčiť do lesa. Pomedzi bytovky nám pravidelne chodievajú srnce, občas diviaky ryjú pred dverami, výnimočne líšky behajú po schodoch
    mapy.hiking.sk/?x=21.23964…
    Minule som sa ho opýtal, čo vyparatil, že ho Ben vedie z lesa na špagáte. Odpoveď: pes nemá rád mačky čo nám serú okolo bytovky, takže síce po raticovej zveri nevybehne, ale mačky nevynechá. Lovecký pud nepustí. Urobil by bordel na celú dolinu.
  • pred pár rokmi v Belánskych Tatrách boli dvaja zamestnaci ML Sp.Belá "na kontrole protipožiarnych opatrení". ( ehm, ... v Ne o piatej ráno). Poľovný pes zacítil medveďa, vyštartoval po ňom a keď dostal cez tlami, vrátil sa k pánovi s medveďom v závese. Jeden z lesníkov mal pušku, druhý utrpel pracovný úraz (niekde v Korzári a pod. to bolo). Takýchto incidentov sa stalo /bolo publikovaných viac.
Julimokus

v.v.l.a.a.d.o.o.
Ďakujem aj tebe za odpoveď! Tie silikónové misky sú super nápad.
Určite s ním budeme chodiť najprv len na jednodňové túry, tento rok ho ešte nikam nevezmeme. A do budúcej jari - leta už budeme mať prehľad, koľko zvládne.

PaliT, díky za upresnenie :) Užite si výlet!

Peter61 - psa našli ešte ako maličkého niekde v opustenej chatke aj s jeho súrodencami a mamou. Relatívne skoro sa dostal do dočasnej starostlivosti, kde sa mu venujú a chodia aj na menšie výlety. Ešte je to stále šťeňa. Snáď bude poslúchať :D Samozrejme, že rátam s vôdzkou.
Daj kľudne príhody, z ktorých sa môžem poučiť.

Peter61

Julimokus:
k tomu, čo včera napísal PaliT o 20:09

  • na vôdzke
  • na vôdzke
  • na vôdzke
    či už kvôli chodcom, autám, alebo zveri. Psovi z útulku asi bude trvať trocha dlhšie, kým poslúcha na 100 % , ale :
  • lovecký pud je síla
  • strach tiež dá zabrať.
    Taký pes je tiež len človek a tráviť mladosť pátraním, ev. opatrovaním zraneného psa nie je naj.
    Pár príhod : on the request.

Obyčajný obojok by som asi nepoužíval, pes sa vie z neho vyvliecť. Sťahovák nie je na turistiku. Postroj ? Ohlávka ?
Pes bol odchytený "na ulici ?"

PaliT

Julimokus:
Dávame jej to len na predné labky, z nejakých dôvodov jej na dlhších úsekoch asfaltu opuchnú brušká. V zime na snehu nemá problém. Prvé chvíle v papučkách boli neobyčajne komické, lebo chodila ako bocian, no zvykla si. Ale každý pes nemusí mať taký problém, to sa uvidí.

Inak v lete odporúčam v horúčave opáčiť rukou asfalt, môže byť fakt horúci, vtedy ide pes na ruky, alebo ich necháme bežať po tráve.

Natierame jej na labky Petbelle Pet Balsam.

Akurát som si balil na zajtra batoh, Hugo ma už stráži a nepohne sa odo mňa.

V.v.l.a.a.d.o.o

Ja chodievam s mojím havinom (kríženec labradora a jazvečíka, 18 kg). Viackrát sme nocovali v lese, prípadne pod nejakým prístreškom. Pre prípad núdze, dažďa a pod. máme plachtu z polyetylénu s kolikmi a špagátmi, tiež poslúži tarp či nejaká celta.

  • Postroj namiesto obojku pri chôdzi, pes aj keď ťahá nevie sa tak silno zaprieť a nie je priškrtený.
  • Deka, niekedy si na ňu ľahne, niekedy iba na zem.
  • Cez deň chodí v lese na vodzke s postrojom, na noc dostáva obojok a dlhú vôdzku.
  • Silikónové misky na vodu a na žrádlo, ľahké a skladné.
  • Vedieť pred väčším výletom, koľko približne zvládne. Problémy robia hlavne dlhšie úseky po asfaltkach.
  • V teple, na priamom slnku sa snažíme čo najviac oddychovať v tieni, prípadne meníme trasu aby viedla lesom.

V prípade ubytovania pod strechou si treba vždy overiť, či sa dá prespať so psom. V utulniach, kde spí mnoho ľudí v jednej miestnosti, to nie je možné.

Julimokus

PaliT,
ďakujem za tento prehľadný rozpis, veľmi mi to pomohlo!
Ešte k tým topánkam - ako si na ne psik zvykol?
A natieraš im labky nejakým balzamom? Či to stačí len v zime..
Díky ešte raz :) Už sa neviem dočkať výletov s chlpáčom.

PaliT

Máme len dvojkilových psov, chodíme bežne na viacdenné výpravy s prespávaním v stane alebo pod tarpom. Ak nespia s nami v spacáku, uložia sa vedľa karimatky na podsedáku, zakutraní v páperovej vestičke.

Zoznam výbavy vyzerá takto:

Obojok s menom a kontaktom na majiteľa,
vôdzka,
tričko pri chladnejšom počasí,
pršiplášť,
špeciálna fľaša s napájadlom,
granule,
piškótky,
píšťaľka,
malý uteráčik na čistenie labiek pred vstupom do stanu alebo útulne pri daždivom počasí,
topánočky pre Čili na dlhé asfaltové úseky
sáčky pre hovienka v mestskom prostredí, treba ich odstraňovať aj z chodníkov v prírode,
vyťahovátka na kliešte a pinzeta, používame Bravecto preparát, ale aj tak často kontrolujeme

Už dlhšie uvažujem, že si zadovážim ceduľku s textom – Áno, pes vládze, jeho pán nie! – keďže každý druhý turista sa pýta, či tie malé psíky vládzu. Zdravého psa môže človek uštvať iba vtedy, ak sa volá Zátopek alebo Matej Tóth, netreba sa báť vyraziť aj na dlhé trasy.

V horúčave na priamom slnku oblievame psov vodou, aby sa neprehriali.
Neodporúčame chodiť na veľmi exponované trasy, najmä tie s lezeckými úsekmi a s reťazami (naše maličké psy sme párkrát preniesli cez takéto úseky v batohu). Snažíme sa vyhýbať veľmi frekventovaným trasám a radšej chodíme na osamelé miesta.

Ak pes na 100% neposlúchne na zavolanie, treba ho držať na vôdzke. Mal by vedieť chodiť na povel za pánom. Je dobré psa vycvičiť, aby zbytočne neštekal, ale primerané ohlásenie pohybu v okolí stanu nie je zlá vec.

Naši okamžite zaregistrujú, že sa motám v dome pri skrini s turistickou výbavou a balím sa, od tej chvíle mi úporne chodia za pätami, nič tak nemilujú ako prechádzky a turistiku.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov