Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Železník a smutné pamiatky okolo

Diskusná téma K článku: Železník a smutné pamiatky okolo

Pred tým, ako sme išli na náš prvý tohoročný viacdenný pobyt, Ľubko našiel v archíve veľmi pekný dokumentárny film o Železníku. Pripomenul mi Hanákov film Obrazy starého sveta a záverečná veta spomínajúcej obyvateľky mi doslova vohnala slzy do očí: „A nakoniec nás aj z mapy vymazali!“ Bol to príbeh o obci, ktorá síce nezanikla, ale zo zoznamu slovenských obcí je vymazaná. Časť pridelili k obci Sirk a časť k Turčoku. Príroda a človek sa neustále ovplyvňujú. Aj v tomto prípade. Tak ako sa vrch Železník postaral o nebývaly rozkvet tohto kraja, tak sa neskôr postaral aj o jeho smutný úpadok.

Martin knor , 1 reakcia

Bol som tam pred par dnami. Rakossku Banu som vynechal, pretoze som pred rokmi siel cez nu autobusom a nemal som odvahu ist tam sam. Takze som siel od Rakosa hore a spat po zltej.

V podstate priamo na Jelenej skale je nejaky vchod do sachty (asi vetracej). Ale severny svah Zeleznika, tam kde je na mape symbol zatvorenej bane, je jedna diera vedla druhej. Clovek tam chodi ako po hranach zavrtov a dufa, ze sa s nim ziadna hrana nezosunie. Parada. Kino Stachanov ma neoslovilo, zato kolkaren je paradna. Na kraji drahy je dreveny zlab, ktorym sa vracali gule spat k hracom.

Pacili sa mi aj skaly na zltej, ktore spominal Tomas. Len mam obavu, ze bude poriadna fuska udrziavat tamojsi chodnik schodny. Nik tam nechodi a cernicie rastie rychlo.

Mne tie pamiatky smutne nepripadali. Smutne vsak bolo, ked som stretol v lese spoluobcanov (celu rodinu aj s detmi), ktori isli s vedrami "na bukvu".

Svatopluk

Martin, potvrdzujem, černičie rastie ako divé, 24.7. 23 sme si z času na čas museli prelámať.

Tomka , 1 reakcia

Svatopluk, Vladeno
Áno, Gemer áno.
Treba o ňom písať, hovoriť, odporúčať - tento kraj to potrebuje a zaslúži si to.

Svatopluk

20.8. 2020 som písal, že ma to do týchto krajov ťahá. Podarilo sa 24.7. 2023 aj keď bolo teplo. Šli sme so synom, zo Sirku do Sirku cez Železník. Zaujímalo by ma, kam vedie chodba s kamenným oblúkom vedľa vysokej pece v Červeňanoch.
Skorogoticky kostolík v Rákoši je krásna pamiatka, čisté línie a len škoda, že v nejakom blízkom dome nemajú kľúče, aby si záujemci mohli pozrieť staré fresky.. Bralá na výstupe k bodu Na javore stoja za to, aj keď nás dosť spomalili.
Škoda tých technických pamiatok a rospadávajúceho sa husitského kostola v Sirku..

Ade.e

Tomka: Dik za vysvetlenie a fotky. Netusil som o tej udalosti, i ked o magnezitke viem.
A pozruc na mapu, ma aj teraz napadlo, ze toho roku, ked som bol na Gemeri, tak sme si aj vsimli ten prepadnuty kopec Dubrava.
Btw, precitat clanok o tom, by bolo urcite zaujimave.

Tomka

Heňo, Dúbrava je kopec nad Teplou Vodou, časť Jelšavy. Nachádza sa tu jedno z najväčších nálezísk magnezitu na svete. Magnezit bol tak intenzívne ťažený, že sa v 90 - tych rokoch prepadol vrchol kopca. Štôlne boli taká veľké, že v podzemí vozili rudu nákladné autá. Dier a šácht je tam nespočetne. Veľmi nebezpečné miesto!

Ade.e

Mato: Ta Rakosbana je uplne vpohode, byvaju tam bieli.
Tomka, Erik: Stale nvm co je a kde je ta Dubrava.

Tomka

erik.pauer
Vďaka za pridanie fotiek.

Tomka

ade.e
Súhlas. Gemer je mimoriadne zaujímavý a tiež sa tam rada vrátim.
Dúbrava. Erikove fotky ju vystihujú. Je to taká malá apokalypsa. Je to miesto, kde som sa skutočne bála a nemala som ani odvahu o tom napísať článok.

Ade.e

Tento clanok mi nejak unikol, tak aspon, ze som si ho teraz precital.
Vsetky tieto lokality som bol a niektore ako vysoka pec, Rakosbana som bol 2x. Som rad, ze sa mi podarilo navstivit aj kostol v Rakosi, hrad, kedy uz sa dalo prejst cez branu obory a tiez Miesne muzeum v Rakosbani.
Je vsak neskutocna skoda a az ma od zlosti trha ako sa tie technicke pamiatky ponicili. Mohol byt z toho neskutocne zaujimavy komplex, ktorym by svitol na lepsie casy tunajsim ludom. Ale zial, zostalo len torzo..
Boli sme aj na Zelezniku, od Rakosa po vrch a potom neznacene dole do Turcoka, to bola ale strastiplna cesta. No samotny Zeleznik sa mi nepacil, i ked mal zaujiamve pasaze a aj vyhlady.
Ale o tom a aj o inych zaujmavostiach v clanku za taky rok ci dva. :)
No Gemer kazdopadne stoji za navstevu, preto som tam bol uz 3x a rozhodne este pridem.
A na zaver jedna otazka: Desiva Dubrava je co?

Martin knor

Fiha, cestu z Revucej uzavreli? Ked som po nej slapal, obiehalo ma zopar aut. A v lesiku kusok nad nou som stanoval. Vtedy na Zeleznik neviedla ziadna znacka a ani obora tam nestala.

Na Rakosskom hrade som nebol. Vypada z okolitych najzachovalejsie.

Matobee

Zaujímavé, lákavé a pre mňa neznáme končiny. Poznám jedine okolie Revúcej, ale nižšie som turisticky nebol.
Teším sa keď príde ten čas.

Tomka

FunTTomas
Žiaľ všetko sa nedalo stihnúť za 5 dní. :(
Teraz som dala prednosť hradu pred skalným mestom.Mám však dôvod sa vrátiť.
Jeden deň sme venovali Muránskej Zdychave a jeden kostolíku v Chyžnom, Gemerským spojkám a desivej Dúbrave.

FunTTomas

môžem potvrdiť, že okruh cez horu Železník je skutočne atraktívnou trasou, ktorú som zaradil medzi Najkrajšie pešie okruhy (2) dajamabooks.sk/…/najkrajsie-p….
Dankou opísaná trasa lenže obchádza banské diela nad Rákošom a skalné mesto, cez ktoré vedie žltá značka medzi Rákošom a vrchom Pri javore. Aj samotný Sirk má zaujímavé objekty ako ruina kostola, nasýpník rudy, zaplavené šachty pri ihrisku v Novom Sirku...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma