Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ostredok a Krížna - okruh z Vyšnej Revúcej

Diskusná téma K článku: Ostredok a Krížna - okruh z Vyšnej Revúcej

Ostredok je najvyšší vrchol Veľkej Fatry. Nedávno sa tu udiala pomerne unikátna vec, bolo treba presunúť vrcholový smerovník na susednú kótu. Zistilo sa, že dovtedajší vrchol má ešte o niečo vyšší predvrchol a tomu teda patrí výškové prvenstvo v pohorí. V Rybovskom sedle si spomenieme aj na najtragickejšiu lavínu na Slovenku.

Martin knor

Uf, na moj vkus ste museli ist prilis rychlo.

Pali, pocul som, ze je ten hrebienok nadherny. Tebou spominany chodnik v spodnaj casti neexistuje, lebo je tam holorub. (To su tie paradoxy ze je legalne vytat strom [hoci na vynimku], ale pesi sa popri nom prejst legalne nie je.) Vraj neexistuje ani vyssie, ale hreben sa da bez problemov usledovat. Akurat v zavere treba jedno bralo podist lukami na juznom svahu.

TomXX

Táto časť VF je miesto, kde by som rád nechal rozprášiť svoj popol :)

Iwanna

Tiez potvrdzujem priechodnost zelenej TZT. A odporucam aj pivo vo Vysnej Revucej v chate Horec :)

Daulagiri

Hmm PaliT tú mapku nepoznám, ale ako píšeš, mapy a realita sú dve rozdielne veci :-)

Michal66

Presne takto chodíme pravidelne v máji s mojimi synmi. Auto necháme pri kaplnke, hore suchou dolinou/bývajú tam ešte pozostatky lavín/ ale na Rybovskom sedle po cyklotrase na modrú a hore na Krížnu. Pokračujeme na Ostredok a na Ploskú, odtiaľ po žltej naspäť ku autu pri kaplnke.
Tekutiny sa doplnia v Revúcej v HORCI.
Chodíme takto 5 rokov, vynechali sme akurát tento rok v máji, ale asi to nahradíme na jeseň.Chýba nám to. Je to návyková trasa. Aj keď som ju chcel zmeniť, vždy som bol prehlasovaný.Ďakujem za článok, pripomenul mi, kde som mal byť tento rok zas
!

Radoslav

V daný deň som volil vo vašej blízkosti o len o nejaký km vzdialené končiny, pokial by šlo o ten zaparený hrebeń a výhľady. Včít. času, i keď ja používam iba verej. dopravu (v tejto končine ešte sa dá i pre neskoršie hodiny v lete). Zákl. predpoklad riadiť sa predpovedným modelom SHMÚ, príp. v konfrontácii módnymi meteo servrami primárne so slabšou výpovednou hodnotou. No rovnako aj skúsenosti o možnom vývoji na hrebeni, čo žiadna predpoveď nedá. Nakoniec aj z modelov treba vedieť čítať a mať skúsenosti, kde a ako vidieť súvislosti.
Foto (napr. čisto Krížna mala odpoludnia do západu pár desať minútoviek do čista, ale strafiť sa na ne, už nevydá ani na skúsenosti):

Daulagiri

Sú to krásne končiny, hrebeň VF patrí k skvostom v našich horách. Šiel som ho aj v krásnom počasí aj v hmlovejšom. Pred pár rokmi som išiel po zelenej Suchou dolinou a tiež som žiadny problém nemal.

PaliT hrebeň Ostrého brda je celkom zaujímavý, hlavne tie jeho skaly, šiel som tadiaľ pred pár rokmi, ale niekde tu: mapy.hiking.sk/?x=19.13446… som akosi stratil líniu hrebeňa a zišiel som hlbšie než som chcel, tak som nakoniec zišiel až do Zelenej doliny. Tebou uvádzaný chodníček si nejako nevybavujem, takže zrejme nebude príliš viditeľný.

Sona

Ano, ta zelena bola uplne v poriadku.

Muraddin

Presne tento okruh sa chystame urobit na buduci tyzden s tym ze do toho zaradime asi aj Plosku. S parkovanim v Ravucej snad nebol problem ;)

PaliT

Zaujímavé pozerať fotky z tej zelenej trasy v lete, my sme to išli na lyžiach a až na miestami divé sklony terénu a čelo lavíny v závere doliny, mi to nepripadalo ako neschodné. Najmä záver výstupu v kotli na Rybovské sedlo je monumentálny, pri dobrej viditeľnosti to je veľký zážitok.

Na podobný okruh si tiež brúsim zuby, ale najviac ma láka zostup cez Ostré brdo na tento chodníček: mapy.hiking.sk/?x=19.12819…

Bohužiaľ, pri dnešnej legislatíve to je ilegál. :(

Radim25

Tiež som šiel po tej zelenej značke v 2012, síce som to neotočil, ale som si povedal, že viac tade nepôjdem. Áno, po tej cyklotrase do Prašnického sedla je to jednoduchšie, akurát chýbajú výhľady na hrebeň, pre ktoré sa oplatí ísť zo zelenej značke.

Chan_dedin

Od horárne Hajabačka sa dá ísť aj žltou do východného Prašnického sedla a odtiaľ po červenej, alebo zvážnicou (prvá polovica aj značená ako červená cyklotrasa) až za Repište a tam sa napojiť na červenú.

Gustoh

Sona ta zelena znacka z Liptovskych Revuc do Rybovskeho sedla je dobre priechodna?
Asi 10 rokov dozadu som chcel ist z Rybovskeho sedla po tej zelenej ale hned na zaciatku som to otocil kvoli nepriechodnosti.Tak preto sa pytam ze ako to vyzera teraz.

Matobee

Veľmi pekný okruh. Tiež mi padol do oka pred rokom. Za pol dňa ako sa hovorí "jednou ranou" sa tu dá vidieť zaujímavá časť VF. Notoricky známa Krížna, ale aj krásne scenérie Suchého vrchu a salaša pod Suchým vrchom. Hole, skaly, salaše ale aj lavínové svahy, temné doliny a v neposlednom rade krásne výhľady, keď má človek trošku viac šťastia ako vy. Proste takmer všetko čo VF ponúka. :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma