Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Budaj chce úplne zakázať poľovníkom loviť medvede

Peter61

výchovný prostriedok pre nevychovaných kontajnerových kadetov

Martin knor

Peto, a myslis ze to ma vyznam? Nedavno som cital naucnu tabulu vedla turistickeho chodnika. Stalo na nej, ze elektricke oplotniky su velmi ucinne pri kravach, ale maju nizku ucinnost pri ovciach, pretoze tie maju velmi hustu a dlhu srst a elektrosok takmer necitia. Zaver si urob sam.

Lenkasyrovatkova

mňa by tiež zaujímalo, ako vyzerá vhodné zabezpečenie podľa ŠOPky. Urobili krásny prieskum, analýza ukázala, že len 25% stojísk je vhodne zabezpečených. No nejaké bližšie info, best practice či čo sú najčastejšie chyby - to chýba. Dali tam dve foto, no podľa mňa ani to nie je vhodne zabezpečené...

Súhlasím s Budajom, že tie klietky čo stavalo mesto, sú predražené. Ale tak nech poradia, ako to má vyzerať, čo to má spĺňať. Ľahko sa kritizuje. Najradšej by som videla zopár vzorových príkladov, možno aj dodávateľov. Jediné čo registrujem sú Medveďobijci (medvedobijci.sk/), no k tomu som nenašla žiadne info, či to schvaľuje MŽP. Majú si to podnikatelia nakúpiť a potom o rok ich budú kritizovať, že je to nedostatočné?

sopsr.sk/web/?cl=20679

K2

V Slovinsku som videla taketo smetiaky - netusim, ci je to ucinne, a bola uz tma, takze toho moc nevidno. Ale ked som zbadala ten napis "medovarni smetnjaki", tak som si to musela odfotit :D.

Lubo

K2, take su aj na Donovaloch, na ustrednom parkovisku. Nie vzdy su vsak vratka zavrete.

Naproti tomu v USA neboli zamykane stojiska ale samotne nadoby. Poklop mal zapadku, ktora sa dala otvorit len tak, ze si ruku hore dlanou bez palca vsunul do otvoru. Zaroven to sluzilo ako madlo na otvorenie. Presne take ako ma Slovak Wildlife Socienty na webe: medvede.sk/?action=odpadky

Lenka, takze efektivne riesenia existuju vo svete, staci sa inspirovat. Zakladom je vsak mindset. Si z Vysokych Tatier, takze iste vies, ze mnohi hotelieri navstevu macka vitaju ako atrakciu.

Boro

To sa zasa čosi uliahlo v taj jeho eštébáckej gebuli. Ale veď pytliaci to vyriešia.

Lenkasyrovatkova

Lubo, áno, riešenia samozrejme existujú - a celkom dosť. Ale nemôže byť každý odborník aby vedel, ktoré skutočne funguje. Marketingové bláboly na stránkach znejú vždy super :) Tu by to chcelo vedieť aké sú s tým skúsenosti atď - a to by som čakala, že tomu sa budú venovať odborníci, ktorých si platíme na ministerstve či v ŠOPke....Minimálne, keď si už dali tú námahu urobiť analýzu na mieste (čo oceňujem), tak by sa hodil druhý krok - dať individuálnu spätnú väzbu priamo majiteľovi toho odpadu. Bez spätnej väzby (v hocičom) sa nikdy vpred nepohneme...

K medveďovi ako atrakcii - poprosím konkrétne info (ktoré hotely) - tu alebo do mailu - treba konať a podať podnet, ja by som najprv skúsila osobne "napomenúť" a potom riešiť podnetom na príslušné orgány. Neverím takýmto zovšeobecňujúcim tvrdeniam.

Peter61

@ 08:24 martin knor
tie otázky sú ako pri dištančnej obhajobe.
Od tých oviec až po šimpanzov, prípadne až po homidov platí, že niektoré modely správania sú naučené, ovplyvnené možnosťami získavania potravy, správaním ostatných členov rodiny, stáda a pod. etc.
Takže keď ten náš kadet dostal zásah z el.ohradníka, už tam nechodí. Možno predtým úspešne chodil s materou na nezabezpečené kontajnery a zrazu dostal frčku do nosa, tak už nechodí.
Včelári na Turci spomínali, že el. ohradník na medveďa nezabral. Možno ten medumilný medveď nespal na hodine fyziky a vedel, ako na to.
Niečo podobné je aj s lezením medveďov po stromoch. Niektoré nelezú, iné lezú a pasú sa na limbových "orieškoch". Medializovaná bola r.2017 Ingrid + mláďatá v centre St.Smokovca ušli na strom (smrekovec ).

@12:46 boro:
pytliaci strieľajú kapitálne kusy, takže ak z doliny zmizne alfa samica, ktorá mala 2-3 mladé, tak zabreznú mladé medvedice a je tam 10 mladých. V horšom prípade kontajnerové.
( niečo podobné je to s vlkmi)
Chlapík od fachu mi povedal, že kdesi na západ od Kriváňa žila jedna veľká s bielym golierom. Potom zmizla a dozvedel sa, že "Panda" už je na chate ako predložka pri posteli .....

Lubo

Ak si bola niekedy v severnej amerike v narodnom parku, kde ziju aj medvede, isto si zazila ich bear management opatrenia vratane zabezpecenych kontajnerov. Su to presne tie, ktore vidiet na stranke, ktoru som linkol. Ziadne marketigove blaboly.

Zaroven ich vyskum v tomto smere ma viac ako storocnu tradiciu a maju realne vysledky. Napriklad:
Yellowstone: nps.gov/…/bearsafety.htm
Denali:
nps.gov/…/denali-crp-bear-mon…

Skusenosti vo svete su, len ich treba chciet pouzit.

Zaroven co sa tyka odpadu v meste Vysoke Tatry, jediny kto ma realne pravomoci nieco zmenit, je mesto, ktore ma dosah na VPS-ku. Ta by mohla vymenit volne stojace kontajnery a bolo by. Na to nema SOP zial pravomoc. Moze len poukazovat na to, ci podla nej je dodrzany zakon o odpadoch.

Tyka sa to nielen velkych odpadkovych kosov ale aj malych. Na Aljaske su zabezpecene vsade tam, kde su medvede a to aj mimo narodnych parkov. Pozri foto.

Peter61

Lenka,
napr. v zoo v KE testovali pred pár rokmi kontajnery s protimedveďou úpravou. Test dopadol OK. Išlo vlastne len o drobnú úpravu plechového kontajnera, cenovo kdesi úpln inde ako "staničky" v meste VT. A nepýtaj sa ma, prečo, bývaš neďaleko a kanceláriu máš cez ulicu od kompetentných.
Ten článok o testovaní z korzára nemám poruke, ale fotky zo zoo používajú dookola, napr. táto
m.smedata.sk/…/2797119_1200x.…

Lenkasyrovatkova

Peťo, bola som sa cez ulicu informovať....a teda, nie som oveľa múdrejšia :( Najistejšie riešenie je odpad netvoriť a ak áno, tak ho skladovať v interiéri (garáž a tak). Nie všetky protimedvedie kontajnery ochranári uznávajú... Preto by som chcela nejaký zoznam odporúčaných riešení - priamo od ochranárov.

Lubo, v Amerike som zatiaľ nebola.... Ja viem, že riešení je kopa, ale nie všetky uznávajú ochranári... Prečo by odborníci nemohli poradiť?
A podľa mňa právomoci má nielen mesto. Jedná sa tu o porušovanie zákona 79/2015 o odpadoch - neviem, kto to môže presne vymáhať, ale nielen mesto (to koná na základe svojho VZN). Predpokladám, že to bude riešiť napr. Slovenská inšpekcia životného prostredia.

Peter61

Lenka,
o ulicu vedľa a ešte kus ďalej som pred časom asi 2x videl tieto zamknuté ranné artefakty. Usúdil som, že asi nebude najrozumnejšie za šera nastupovať do Studených dolín tadiaľto, tak som začal chodiť po vašej ulici.
Kontajnery boli síce zamknuté, ale slúžili medveďom ako posilka.Teraz už sú ohradené, predpokladaám, že na náklady prevádzkovateľa.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum