Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako (ne)ísť na Schneeberg

Diskusná téma K článku: Ako (ne)ísť na Schneeberg

Najvýchodnejšia alpská dvetisícka láka aj Slovákov svojou monumentálnosťou a pôsobivosťou, ktorú možno počas dobrej viditeľnosti obdivovať z najzápadnejších slovenských kútov. Pohorie Schneeberg, ktoré je súčasťou vápencových Álp, má dvojitý vrchol tvorený Klosterwappen-om (2076 m n. m.) a Keiserstein-om (2061 m n. m.). Od Bratislavy je vzdušnou čiarou vzdialené zhruba 100 km, od Viedne 65 kilometrov. Po diaľnici sa tam dá z Bratislavy dostať za dve hodiny, preto je Schneeberg vhodným cieľom aj na jednodňové výlety.

Hefaistos

2addo77: zvysky snehu tam su, ale nie priamo na chodnikoch, skor ich treba hladat ak si chces chytit sneh v juni :) a este taka poznamocka, ze podla mna staci aj teniskova obuv. ja som to presiel (s napakovanym 40 litrovym batohom) cele v TNF Vindicator a pohodicka. ale ak neratam lanovkarov, tak 99% ludi tam behalo vo vysokych topankach. to uz podla osobnych preferencii, ci mas radsej pevnu nohu alebo lahku nohu :)

Addo77

pre hefaistos
a ako to vyzera hore, myslim stav snehu, je potrebna nejaka vystroj alebo nieco konkretne odporucas? diky

Hefaistos

pokracovanie: chodnik potom konci takou polnou cestickou popri lukach a uz je jasne vidiet dedinku Schneebergdorfl, kde cesticka usti pri poziarnickej stanici. tu sme chytili stop, ktory doviezol sofera k nasmu autu v hinterm fadene. zatial sme vetrali ponozky pri spominanych poziarnikoch. hlavne som ale chcel spomenut, ze ak sa niekto chysta na tento schneeberg (skoro)okruh, tak myslim, ze tento smer je idealny, lebo zostup cez mieselthal sa mi zdal prijemnejsi ako keby sme mali zostupovat cez sutovy fadensteig, kt. sme isli hore. casovo to vychadza na 1 den, my sme zacinali dost neskoro o 11:00, ale celkom v pohode sme o 18:00 boli dole v schneebergdorfl. povodne sme to planovali ako dvojdnovku s prespanim na nejakej chate, ale tento variant je skutocne len pre pomalsich turistov resp turistofotografov :)

Hefaistos

tak tuto sobotu sme boli na schneebergu s priblizne rovnakym zaciatkom ako v clanku. auto sa da odstavit na parkovisku lanovky alebo aj kusok vyssie popri plote. tam zacina aj znacka, ktora vedie sirokou serpentinovou horskou cestou v lesiku, ktora turistu dovedie az na lucku putzwiese. dalej chodnik pokracuje vedla chaty, kusok stupaku v lese a potom uz nasleduje kamenista cast chodnika - je to pomerne vzdusne pre slabsie povahy, ale lano je natianute len na par usekoch. po tomto useku, kde sa naberu slusne vyskove metre je uz len taky "planinovy" usek jemne zvlneny a posledna vlnka vas privedie na Kaiserstein. hned pod nim je Fischerhutte, kde moze clovek nabrat nove sily napr. nejaky ten radler :) z tejto chaty vedie chodnik celkom jasne na Klosterwappen, kt. je naozaj blizucko. z neho sme dalej klesali po chodniku smerom k Dambockhausu, kde sme sa zastavili len na sekudnu a okolo vrchu waxriegel sme sa dostali k hornej stanici lanovky Hochschneeberg a kostoliku Elisabetkirchen. Odtial vedie zase znacka cez kosodrevinu az k medzistanici Baumgartner, kde sa oplati okostovat buchty. dotial sa pokracuje po zltej cez lesiky v blizkosti trati lanovky az k nejakej chatke pri ktorej sa zaboci dolava do udolia Mieselthal. to uz je len klesanie v lese na konci ktoreho je potok prijemny na osviezenie.

Pino

uplne nahodou mam tuto mapu naskenovanu. prvi 5ti, co sa ozvu na ondrej.pinka(zavinac)gmail(bodka)com dostanu farebnu kopiu - 3MB.

Eduard Alexy

Ha! Už som s tým reťazcom vybabral. Tak teda:
Za hlbokého socializmu sme závistlivo hľadeli na Schneeberg z Pajštúna alebo z Vysokej a dumali sme asi na také téma, akože nie sme národ podtatranský, ale zaalpský. Lebo dovidíš z Pajštúna na Tatry? Ale na južnom obzore vidíš dvojtisícovku ako namaľovanú! Dúfali sme, že raz príde čas a dostaneme sa i na ten Schneeberg.
Prešli roky, dozrel čas, pomery sa zmenili a predvlani sa na Schneeberg vybrala moja dcéra s priateľom. Mali presne tie isté problémy ako autorka článku, ibaže im sa podarilo vystúpiť na vrchol s odretými kolenami. Keď tam prišli, boli prekvapení, kde sa tam berú mamičky s kočíkmi, dochodcovia sediaci na lavičkách pri pive a vrchol všetkého bol, keď objavili pod vrcholom stanicu zubačky! Nazad išli povedľa koľají zubačky po ceste.
Dcéra urobila niekoľko fotografií z vrcholu na severo-severozápad, čiže smerom na Malé Karpaty, ale nad zemou bola vrstva smogu a z neho vyčnieval v diaľke len malý trojuholníček, ktorý sme identifikovali ako vrchol Vysokej. A tak sa mi podarilo vidieť Malé Karpaty zo Schneebergu.
Už ma to tam neťahá. 3814

J1tka

jasne Marek, bez problemov. Mozem naskenovat aj vacsiu cast, ak by bolo treba...

Podla podobnej mapy (alebo skor panoramy) sme sli aj my, no znacna cast nasej cesty (az po edelweißhuette) tam bohuzial nie je...

Marek

Chtel bych autorku poprosit, zda by nebylo mozne poslat ten vyrez mapy, co je uvedeny jako posledni snimek ve fotogalerii. Ale ve vyssim rozliseni. Pro predstavu a prvotni naplanovani vyletu by uplne stacil.
Na netu jsem zatim nasel jen toto panorama: alena.ilcik.cz/…/mapa.jpg

J1tka

Dakujem za precitanie, potesive reakcie aj dobry napad :)

jasneze obetovat 120 korun je lepsie, nez bludit a spoliehat sa na krizujuce sa cervene :) no vies, o ake zazitky potom prides? ;)

mapy sme hladali predtym na nete aj my, dost neuspesne... nakoniec sme predsalen radsej trosku zainvestovali.

Eric

Popis je naozaj zabavny, myslim, ze to za tych 120 korun stoji, kupit si mapu este v BA :)) Osobne odporucam vystup od chaty Weichtalhaus (okolo 500 m.n.m.)cez hreben tusim Weichtalklamm, sice menej podobnych vyhladov, ale vystup je nadherny, ak je ochony sofer, ktory to zatial autom obide a pocka v Puchbergu, da sa prejst celym hrebenom a zist na druhej strane, pri dobrom pocku je to fakt zazitok.

Eskimo

boro: môžeš skúsiť austrianmap.at/ - upozorňujem dopredu, že to nie je žiadna veľká sláva, ale vždy lepšie ako nič...

Boro

Pekný výlet. len tak mimochodom, priatelia, neviete kde sa dajú stiahnuť nejaké turistické mapy Rakúska ???

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov