Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako kakáte v lese?

Phalike

Zabudol som dodať že tie exist. toaletz pri tom kiosku boli ráno mimo sezóny neprístupné.

Phalike

Co sa tyka osobnej hygieny a tem s tym suvisiacich tak su celkom fajn volbou tzv. komprimovane resp. instantne obrusky. Vacsinou su vyrabane na 100% prirodnej baze a stlacene do malej tablety, staci par kvapiek vody resp. trochu snehu a premenia sa na vlhceny obrusok, s ktorym si kazdy utrie co chce a potrebuje. Po pouziti jednoducho zbalim do sacku resp. vykopem nohou alebo palickou priehlbinu a zahrabem ho tam (doba rozkladu cca 8 tyzdnov).
Čo sa týka rôznych exponovaných miest tak ja som mal neblahú skúsenosť vlani cestou z parkoviska v Štefanovej po TZT do sedla Medziholie, kde pár desiatok metrov po poslednej zástavbe začínala zóna podpapiernikov lúčnych a podpapiernikov prismrečkových, aj s výskytom jedného zriedkavého druhu podpapiernika chodníkového :) Tu by som to ale z veľkej miery pripísal chýbajúcim sociálnym zariadeniam na tak turisticky exponovanom mieste akým je parkovisko v Štefanovej, a nemám na mysli nejaké voľne stojace toitoiky na okraji parkoviska ale napr. obcou zriadené a prevádzkované toalety napr. s mincovým zámkom alebo pod.

Jaro.q

Matiseq: Nedávno napr. ŠOP kúpila skoro 3000 fotopascí. Si si istý, že to bude na tajnasku?

Ade.e

Ako sa vypotrebit v prirode?
Tak ako to robili nasi dedovia a babky na poliach, v lesoch a lukach. Urcite nemali ziadne to alebo ono.

Ale tazko sa vracat do "praveku", tak zobrat zo sebou vsetko, co sa nerozlozi. A ako to zobrat? Ak nie, dotknut sa priamo prstami, tak napr. velkym listom z lopuchu a hodit do sacka...

Co sa tyka exkrementov, tak do pody vyhlbit napr. nohou nejaku mensiu jamku a nasledne ju zahrabat aj nanosmi stareho listia. Na skalach podla moznosti.

Pri moceni, ak to nieje stale na jednom mieste, napr. o jedinu skalku na hrebeni, tak to necitit.

Ono, teraz sa nam to tak pekne vracia, ze vsetko je jednorazove a vyhoditelne. Ako napr. tie vreckovky. Niekedy boli latkove a nebolo tolko bordelu ako teraz od papierovych "soplikovych"

Ta latkova satka pri moceni moze znizit mnozstvo bielych min.

MatusM

Soni - vložky, tampóny, to je jasné, zbaliť so sebou a vyhodiť doma.

Pani nám radí vymočiť sa do plastu a vytvárať nový odpad:

"Moč je sám o sebe dezinfekčný. V zime osobne uprednostňujem sneh. Ak sa však nevieme zbaviť potreby použiť toaleťák či nebodaj servítku a vlhčenú utierku, tak nám neostáva nič iné ako si to zbaliť so sebou. Odporúčam pevný sáčok s uzáverom, tzv. zip lock."

Neostáva nič iné? Naozaj?

Ostávajú aj praktickejšie a eko možnosti:

1) Servítku predsa použiť a zakopať do jamky. Rýchlo sa tam rozloží.

2) Nosiť si svoju látkovú vreckovku na utretie. Doma vyprať s vecami.

Sona

Matus, ano, aj sacok je odpad. No doma vies z neho take vlozky ci tampony (pardon, ale hovorime otvorene) vysypat do cierneho kontajnera a ziplockovy sacok vyhodit do plastu. Alebo ake by si navrhol riesenie pre damy? Taka menstruacia Ti zaberie tyzden z kazdeho mesiaca, nebudeme predsa kvoli tomu sediet doma.

MatusM

Článok som už niekde čítal a aj z likvidácie odpadu mám isté skúsenosti (organizoval som geocacherov pre viacere Čisté hory), väčšina postrehov = super, užitočné!

Ale sú tam aj úplne absurdné rady:

"Hlavné motto je minimalizovať odpad (t. j. netvoriť ho) .."

A o dve vety ďalej ho tvoríme kvôli likvidácii 3 deci moču ..

"Odporúčam pevný sáčok s uzáverom, tzv. zip lock. Bez problémov v ňom odnesiete aj použité vložky či tampóny. Áno, celý deň ho musíte nosiť so sebou a do koša ho vyhodíte až v civilizácii".

Sorry, nikdy.

Dula

Ja preferujem zakopavanie do pôdy aj spolu s papierom. Pokiaľ som v skalnom teréne, tak to zasypem veľkými šutrami a sem tam podľa potreby papier aj palim. Nechcem nechávať nikde míny a biele kôpky sracáku už vôbec nie.

Peter61

ešte vytiahnem z archívu ďalšiu septembrovú akciu ( po 2 mesiacoch by neznalý povedal, že biely sneh nezbierali)
niesomprasa.sk/

Peter61

k tým Čistým horám 2020 : boli
v DBVK na konci septembra, lesytanap.sk/…/bilanciu-cisty…
ja som dôkladne prešmejdil kakolie žltej značky až po koniec lesa 29. októbra. Biele míny všade, a to je pandémia = menej turitiek

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma