Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako kakáte v lese?

Diskusná téma K článku: Ako kakáte v lese?

Sú to úplne základné potreby, týkajúce sa každého turistu bez ohľadu na kondičku či výbavu, avšak v turistických príručkách či v návštevných poriadkoch národných parkov sa o nich nič nedozviete. Áno, odpadky je potrebné brať so sebou, ale o tom, že aj toaleťák je odpad, už všetci taktne mlčíme a väčšina si to vysvetľuje tak, že to vlastne nie je odpad.

Peter61

k tým Čistým horám 2020 : boli
v DBVK na konci septembra, lesytanap.sk/…/bilanciu-cisty…
ja som dôkladne prešmejdil kakolie žltej značky až po koniec lesa 29. októbra. Biele míny všade, a to je pandémia = menej turitiek

Peter61

ešte vytiahnem z archívu ďalšiu septembrovú akciu ( po 2 mesiacoch by neznalý povedal, že biely sneh nezbierali)
niesomprasa.sk/

Dula

Ja preferujem zakopavanie do pôdy aj spolu s papierom. Pokiaľ som v skalnom teréne, tak to zasypem veľkými šutrami a sem tam podľa potreby papier aj palim. Nechcem nechávať nikde míny a biele kôpky sracáku už vôbec nie.

MatusM

Článok som už niekde čítal a aj z likvidácie odpadu mám isté skúsenosti (organizoval som geocacherov pre viacere Čisté hory), väčšina postrehov = super, užitočné!

Ale sú tam aj úplne absurdné rady:

"Hlavné motto je minimalizovať odpad (t. j. netvoriť ho) .."

A o dve vety ďalej ho tvoríme kvôli likvidácii 3 deci moču ..

"Odporúčam pevný sáčok s uzáverom, tzv. zip lock. Bez problémov v ňom odnesiete aj použité vložky či tampóny. Áno, celý deň ho musíte nosiť so sebou a do koša ho vyhodíte až v civilizácii".

Sorry, nikdy.

Sona

Matus, ano, aj sacok je odpad. No doma vies z neho take vlozky ci tampony (pardon, ale hovorime otvorene) vysypat do cierneho kontajnera a ziplockovy sacok vyhodit do plastu. Alebo ake by si navrhol riesenie pre damy? Taka menstruacia Ti zaberie tyzden z kazdeho mesiaca, nebudeme predsa kvoli tomu sediet doma.

MatusM

Soni - vložky, tampóny, to je jasné, zbaliť so sebou a vyhodiť doma.

Pani nám radí vymočiť sa do plastu a vytvárať nový odpad:

"Moč je sám o sebe dezinfekčný. V zime osobne uprednostňujem sneh. Ak sa však nevieme zbaviť potreby použiť toaleťák či nebodaj servítku a vlhčenú utierku, tak nám neostáva nič iné ako si to zbaliť so sebou. Odporúčam pevný sáčok s uzáverom, tzv. zip lock."

Neostáva nič iné? Naozaj?

Ostávajú aj praktickejšie a eko možnosti:

1) Servítku predsa použiť a zakopať do jamky. Rýchlo sa tam rozloží.

2) Nosiť si svoju látkovú vreckovku na utretie. Doma vyprať s vecami.

Ade.e

Ako sa vypotrebit v prirode?
Tak ako to robili nasi dedovia a babky na poliach, v lesoch a lukach. Urcite nemali ziadne to alebo ono.

Ale tazko sa vracat do "praveku", tak zobrat zo sebou vsetko, co sa nerozlozi. A ako to zobrat? Ak nie, dotknut sa priamo prstami, tak napr. velkym listom z lopuchu a hodit do sacka...

Co sa tyka exkrementov, tak do pody vyhlbit napr. nohou nejaku mensiu jamku a nasledne ju zahrabat aj nanosmi stareho listia. Na skalach podla moznosti.

Pri moceni, ak to nieje stale na jednom mieste, napr. o jedinu skalku na hrebeni, tak to necitit.

Ono, teraz sa nam to tak pekne vracia, ze vsetko je jednorazove a vyhoditelne. Ako napr. tie vreckovky. Niekedy boli latkove a nebolo tolko bordelu ako teraz od papierovych "soplikovych"

Ta latkova satka pri moceni moze znizit mnozstvo bielych min.

Jaro.q

Matiseq: Nedávno napr. ŠOP kúpila skoro 3000 fotopascí. Si si istý, že to bude na tajnasku?

Phalike

Co sa tyka osobnej hygieny a tem s tym suvisiacich tak su celkom fajn volbou tzv. komprimovane resp. instantne obrusky. Vacsinou su vyrabane na 100% prirodnej baze a stlacene do malej tablety, staci par kvapiek vody resp. trochu snehu a premenia sa na vlhceny obrusok, s ktorym si kazdy utrie co chce a potrebuje. Po pouziti jednoducho zbalim do sacku resp. vykopem nohou alebo palickou priehlbinu a zahrabem ho tam (doba rozkladu cca 8 tyzdnov).
Čo sa týka rôznych exponovaných miest tak ja som mal neblahú skúsenosť vlani cestou z parkoviska v Štefanovej po TZT do sedla Medziholie, kde pár desiatok metrov po poslednej zástavbe začínala zóna podpapiernikov lúčnych a podpapiernikov prismrečkových, aj s výskytom jedného zriedkavého druhu podpapiernika chodníkového :) Tu by som to ale z veľkej miery pripísal chýbajúcim sociálnym zariadeniam na tak turisticky exponovanom mieste akým je parkovisko v Štefanovej, a nemám na mysli nejaké voľne stojace toitoiky na okraji parkoviska ale napr. obcou zriadené a prevádzkované toalety napr. s mincovým zámkom alebo pod.

Phalike

Zabudol som dodať že tie exist. toaletz pri tom kiosku boli ráno mimo sezóny neprístupné.

VanTomas

Som vďačný za tento článok. Ako sa vraví, šťastie praje pripraveným, a to platí aj tu.
Keď je možnosť zložiť sa do jamky tak je to super. Osobne preferujem umytie vodou (hovorte si co chcete), ale je to najčistotnejšie. Ved skúste si ráno umyť tvar toaletnym papierom :D a pochopíte. Okrem toho litrova flasa nie je ktovieaka záťaž navyše. Okrem toho sa vyvarujte problémom letných dní, a detský zasyp môžte nechať doma.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma