Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tipy na zaujímavé knihy a mapy

Diskusná téma K článku: Tipy na zaujímavé knihy a mapy

V ďalšom dieli nášho knižného seriálu, voľne nadväzujúceho na minuloročný, sme opäť zozbierali tipy na zaujímavé publikácie outdoorového charakteru. Nájdete tu sprievodcov, papierové mapy pre klasikov či knihu, ktorú Martinus zaradil do top výberu v reportážnej kategórii.

Peter61

Lubo, máš na mysli tie archiválie lepené na plátno ?

Mahe

Lubo jasné niečo pošlem. Len prosím vydrž ešte cca 2 dni - od utorka by som už chcel definitívne zamknúť HomeOffice.
A venovať sa už len: čítaniu kníh + počúvaniu kolied a čakaniu na darčeky :-)

Lubo

Mahe, mozes nafotit a podelit sa?

Mahe

25-ky sú výborné mapy - na turistiku (aj na cyklo).
Ako píše v.l. niekedy človek potrebuje širší nadhľad -(klasická hrebeňovka)
Mapy v mobile nie sú na to dobré.
Na druhej strane sa pomocou 25 (alebo 10 000 !) krásne túla po každej lesnej ceste.

PS stará geologicka prax učila mapový list 1:10 000 (cca 60x50 cm) rozstrihať na diely (6ks) nalepiť na plátno s malými medzerami - skladalo sa to potom na úzky formát cca 25x10 cm a vošla to do púzdra (ako propaguje Ondro) a vydržalo to roky (mne dodnes)

Peter61

Mapy 1 :25 000 LKS ( cca 13 CHF/ks) som impregnoval nejakým nikwaxovadlom.

Ondro_RK

K dobrej klasickej papierovej mape patrí o.i. aj kvalitný obal!!!

Jeden z najlepších obalov/púzdier na mapu, ktorý je na trhu a o ktorom ja viem, ktorý sám používam je od poľského výrobcu - Púzdro na mapu Wisport® Linx [ top-armyshop.sk/puzdro-na-map… ].

Poveternostné vplyvy na mapu uloženú v takomto ochrannom púzdre nemajú takmer žiadny negatívny vplyv.

Toto púzdro sedí ideálne a vynikajúco na formát máp od VKÚ, ktoré používam. Ako by v ňom pasovali mapy od shocartu alebo Tatraplanu, prípadne máp iných výrobcov neviem.

V.v.l.a.a.d.o.o

Sadu máp mám doma, je to výborná pomôcka na plánovanie niekde v interiéri a dáva to dobrý prehľad o pomerne veľkom území, v tomto sú určite lepšie ako listy z atlasu. V teréne sú však kvôli slabému papieru prakticky nepoužiteľné, pri rozložení a skladaní alebo pri navlhnutí sa trhajú. Niektoré mapy zo sady sú tlačené na oboch stranách, takže je nutné ich celkom rozložiť, prevrátiť a znovu celé skladať.

Lubo

Na tych atlasoch je neprijemne, ze klad listov nevychadza z geografickych realii ako pri mapach. Nie je tam takmer ziaden prekryv a nie je preto nudza o situacie, kedy si so sebou musite brat viac listov, lebo akurat to vychadza do rohov. Ja sa preto skor prikladam k sade skladacich map. A ze nie su v standardnej mierke mi neprekaza.

Mahe

V Česku som si kúpil svoje obľúbené Jeseníky ako "Mapy na šátku" - 70x70 cm hodvábna šatka okolo krku sa vždy hodí a turistická mapa 1:50 000 je ešte bonus.

PaliT

Ja si tie listy vždy odfotím na kvalitnej farebnej kopírke a zatavím do fólie. Máme oba tie atlasy, 1:25 aj 1:50 tisíc, výborné.

Sona

Tie vyberacie listy sa dosť ničia, ak ich človek nosí častejšie do terénu, aj ak ich dám do fólie. Mapa asi vydrží viac.

Ondro_RK

Bezpochybne najpraktickejšie hlavne v teréne sú mapy v štandardnej mierke 1:50 000 a ešte lepšie 1:25 000

Tomáš Malučký

Ahojte turisti, poradíte mi ako sa rozhodnúť? Zvažujem či si kúpim mapy 1:40 000 od shocartu celé územie SR, alebo si kúpiť atlas 1: 50 000 s vyberacími listmi? Čo je podľa vás praktickejšie. Ďakujem

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma