Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hradisko Machalovce-Jánovce a Myšia hôrka

Diskusná téma K článku: Hradisko Machalovce-Jánovce a Myšia hôrka

Geológ z reliéfu krajiny rozpoznáva, ako sa utvárala, historik-archeológ, ako bola ľuďmi využívaná. Keďže bývame takmer priamo pod tromi hradiskami, tak aj na dovolenke na “Spišu” nás láka sa poobzerať po tunajších dvoch pradávnych opevnených sídlach. A prečo práve tieto? Neviem. Snáď sa mi chce poprechádzať otvorenou mierne zvlnenou krajinou, kde predpokladám nové zaujímavé výhľady.

Mato_d

Je naozaj smutné, ako trestuhodne nevyužívame potenciál tohto miesta. Ten plot ma nepríjemne prekvapil. Keďže ide o fotky z leta, budem sa tam musieť ísť pozrieť, či za ním neskončila aj geokeška. Vďaka za príjemný článok.

Martin knor

Normalne som si pohladal, co to ten ostropestrec mariansky je. Vypada poriadne pichlavo.

Anna_P

Wow! Ako rodenú Machalovčanku ma dojalo, že sa niekto vydal na túru k nám „za hury“ (lebo tak týmto miestam familiárne hovoríme), potom na Hradisko a ešte o tom napísal aj príspevok na hiking! Samozrejme, v pozitívnom slova zmysle ???? Nám totiž tieto miesta úplne zovšedneli a pritom majú tak bohatú históriu, ktorú by sme možno viac uvedomovali, ak by k nám prúdilo viac takých turistov, ako ste Vy. To by sa však najprv niekto musel začať venovať propagácii, a to, pokiaľ viem, počas môjho života zatiaľ nikdy nebolo prioritou obce. Neviem úplne, aké plány má Spišský Štvrtok s Myšou hôrkou, ale na ich webových stránkach aspoň nájdete mnoho informácií a zaujímavostí o nej.
Rada by som doplnila ešte pár možno zaujímavých informácií

  • na fotografiách na vrchole Hradiska pozeráte na miesta (východne od Tatier, pri ceste na Kežmarok), kde bolo údajne ďalšie hradisko, s ktorým boli udržiavané obchodné styky (táto info sa u nás len ústne traduje)
  • kríž, okolo ktorého ste prechádzali, označoval križovatku ciest zo západu (od Popradu) smerom na Spišskú Novú Ves a Levoču, ktoré boli používané, až kým nebola postavená asfaltová hlavná cesta (I/18)
  • neďaleko kríža sa dá jarok skutočne preskočiť a popri ohrade prejsť až na vrchol Myšej hôrky, len v lete je v tej vysokej tráve ťažko viditeľné, kadiaľ by to šlo
  • je síce škoda, že vrchol a priľahlý les je oplotený, na druhej strane má ten les tiež svojho vlastníka a ak by k tomuto kroku nedošlo, onedlho by celý skončil ako palivo v chalúpkach občanov, ktorí si drevo radšej vytnú z cudzieho než kúpia + tento les nie je až taký starý, v múzeu v Spišskej Novej Vsi sú fotografie týchto miest ešte bez lesa
  • k lomu pod Myšou hôrkou: údajne tam stála jedna osamotená žulová skala, ktorá sa vyťažila na dláždenie námestí a neskôr sa tam ťažil pieskovec (túto info mám tiež len z rozprávania starých rodičov). Samozrejme, osamotená žulová skala dávno lákala k tvorbe ľudových legiend o jej nadprirodzenom pôvode ????
    Približne v miestach tejto trasy tiež vedie modrou značený turistický chodník Vydrník-Levoča, z ktorého sa naskytujú krásne pohľady na Tatry, Slovenský raj aj Levočské vrchy. Aj keď si históriu týchto miest budete musieť naštudovať doma a cestou nie je o nich ani zmienka, pre tie krásne scenérie sa rozhodne oplatí ísť sa tam pozrieť!
Bazin

Anna_P, dakujem ze spatnu vazbu a zaujimave lokalne informacie. Tu modru do Levoce mam v planoch :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma