Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hradisko Machalovce-Jánovce a Myšia hôrka

Diskusná téma K článku: Hradisko Machalovce-Jánovce a Myšia hôrka

Geológ z reliéfu krajiny rozpoznáva, ako sa utvárala, historik-archeológ, ako bola ľuďmi využívaná. Keďže bývame takmer priamo pod tromi hradiskami, tak aj na dovolenke na “Spišu” nás láka sa poobzerať po tunajších dvoch pradávnych opevnených sídlach. A prečo práve tieto? Neviem. Snáď sa mi chce poprechádzať otvorenou mierne zvlnenou krajinou, kde predpokladám nové zaujímavé výhľady.

Bazin

Anna_P, dakujem ze spatnu vazbu a zaujimave lokalne informacie. Tu modru do Levoce mam v planoch :-)

Anna_P

Wow! Ako rodenú Machalovčanku ma dojalo, že sa niekto vydal na túru k nám „za hury“ (lebo tak týmto miestam familiárne hovoríme), potom na Hradisko a ešte o tom napísal aj príspevok na hiking! Samozrejme, v pozitívnom slova zmysle ???? Nám totiž tieto miesta úplne zovšedneli a pritom majú tak bohatú históriu, ktorú by sme možno viac uvedomovali, ak by k nám prúdilo viac takých turistov, ako ste Vy. To by sa však najprv niekto musel začať venovať propagácii, a to, pokiaľ viem, počas môjho života zatiaľ nikdy nebolo prioritou obce. Neviem úplne, aké plány má Spišský Štvrtok s Myšou hôrkou, ale na ich webových stránkach aspoň nájdete mnoho informácií a zaujímavostí o nej.
Rada by som doplnila ešte pár možno zaujímavých informácií

  • na fotografiách na vrchole Hradiska pozeráte na miesta (východne od Tatier, pri ceste na Kežmarok), kde bolo údajne ďalšie hradisko, s ktorým boli udržiavané obchodné styky (táto info sa u nás len ústne traduje)
  • kríž, okolo ktorého ste prechádzali, označoval križovatku ciest zo západu (od Popradu) smerom na Spišskú Novú Ves a Levoču, ktoré boli používané, až kým nebola postavená asfaltová hlavná cesta (I/18)
  • neďaleko kríža sa dá jarok skutočne preskočiť a popri ohrade prejsť až na vrchol Myšej hôrky, len v lete je v tej vysokej tráve ťažko viditeľné, kadiaľ by to šlo
  • je síce škoda, že vrchol a priľahlý les je oplotený, na druhej strane má ten les tiež svojho vlastníka a ak by k tomuto kroku nedošlo, onedlho by celý skončil ako palivo v chalúpkach občanov, ktorí si drevo radšej vytnú z cudzieho než kúpia + tento les nie je až taký starý, v múzeu v Spišskej Novej Vsi sú fotografie týchto miest ešte bez lesa
  • k lomu pod Myšou hôrkou: údajne tam stála jedna osamotená žulová skala, ktorá sa vyťažila na dláždenie námestí a neskôr sa tam ťažil pieskovec (túto info mám tiež len z rozprávania starých rodičov). Samozrejme, osamotená žulová skala dávno lákala k tvorbe ľudových legiend o jej nadprirodzenom pôvode ????
    Približne v miestach tejto trasy tiež vedie modrou značený turistický chodník Vydrník-Levoča, z ktorého sa naskytujú krásne pohľady na Tatry, Slovenský raj aj Levočské vrchy. Aj keď si históriu týchto miest budete musieť naštudovať doma a cestou nie je o nich ani zmienka, pre tie krásne scenérie sa rozhodne oplatí ísť sa tam pozrieť!
Martin knor

Normalne som si pohladal, co to ten ostropestrec mariansky je. Vypada poriadne pichlavo.

Mato_d

Je naozaj smutné, ako trestuhodne nevyužívame potenciál tohto miesta. Ten plot ma nepríjemne prekvapil. Keďže ide o fotky z leta, budem sa tam musieť ísť pozrieť, či za ním neskončila aj geokeška. Vďaka za príjemný článok.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov