Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Veľká Vápenica – zimný okruh z Heľpy

Diskusná téma K článku: Veľká Vápenica – zimný okruh z Heľpy

Veľká Vápenica by sa dala charakterizovať ako výraznejší vrch z menej výrazných v hlavnom hrebeni Nízkych Tatier. Nachádza sa v centrálnej časti Kráľovohoľských Tatier, priamo nad obcou Heľpa. Od susedných vrchov ju oddeľujú sedlá Priehyba na západe a Priehybka na východe. Jej hôľny vrcholový chrbát je plochý a rozľahlý, takmer kilometer dlhý, pretiahnutý v smere SZ - JV.

Peter61

pán profesor, ad "volakedy" :
miešate minulý a budúci čas.

Martin knor

Pekne. V tychto oblastiach som iba presiel hreben a nic viac. Mal by som sem ist volakedy na par dni.

Daulagiri

Nádherné podmienky, takýto ostrý prechod medzi jeseňou a zimou na jednej túre sa často nevída. Vápenicu a okolie mám rád, bol som tam viackrát, ale už je to pár rokov od poslednej návštevy. Ale nejaké resty tu ešte mám tak snáď čoskoro opäť.
Ten výstup z Priehyby som šiel asi len raz naľahko, ale už si to moc nepamätám, tuším sa to dalo.

Fotky sú super!

Matobee

Je to sedlo ako sa patrí tá Priehyba. Poriadne nízko vzhľadom k hrebeňu NT.
Išiel som v koncom novembra aj z Važca na Priehybu. Tam strminy pochopiteľne nie sú. Vhodné skôr na bicykel. Počas stúpania dolinou Ipoltica bola ešte Vápenica v tmavom mraku. Ale cestou hore sa krásne vyčasilo.

Časy na trase E8 bývajú podľa mňa často príliš akčné. Možno tak na ľahko, na rýchlo v teniskách s trial výbavou.

Samkoh

Veru, priehyba je drsná na obe strany snp-čky aj po žltej do Heľpy. Po žltej na sever som to nešiel. Do toho značkár, čo písal časy na Zadnej holi, bol asi paraglajdista :), keďže z oravcovej na priehybu písal len 10 minút.
Možno ešte rada k trafeniu žltej Heľpa-s. priehyba, lebo obojsmerne sú tam orientačne horšie úseky:
Smerom z Heľpy vyjdenie z dediny ok, na Nižných dolinkách smer jasný. Následne ešte asi 30 minút hore asfaltkou, až kým nevidíte po ľavej strane náučnú tabuľu. Pri nej nevýrazným spojovacím chodníčkom vľavo hore na prašnú lesnú cestu. Po pár metroch budete mať po pravej ruke "spakruky", t.j. na strane stromu odvrátenej od lesnej cesty vystarnutý smerovník Odbočenie z hradskej. ďalej po tejto prašnej lesnej ceste, neskôr zhruba priamym smerom po mokrom chodníku, až kým sa nevrátite naspäť na asfaltku. tu doľava a hneď o kúsok ďalej doprava na horšiu lesnú cestu. Tu po riedkom značkovaní ďalej až za mostík. Za mostíkom pri značke na ľavej strane, ktorá sa tvári, že ide rovno, prudko doľava skoro do protismeruna zužujúci sa chodník. Tým ešte nejaký čas popri potoku, od jeho prameňa už len od značky k značke až na lúku. Tu ešte stále prudko hore, až kým nedojdete na štrkovú cestu. Tu je značkársky stĺpik uprostred vysokej trávy, okolo ktorého by sa dalo ušetriť pár metrov ku smerovníku, ale dá sa to v pohode obísť po štrkovej ceste doľava. čo je možno o 10 metrov dlhšie.
Smerom do Heľpy: od smerovníka v sedle buď hneď do vysokých tráv okolo značkárskeho kolíka, alebo naokolo po štrkovej lesnej ceste na východojuhovýchod(pozor, v sedle sa stretávajú štyri lesné cesty a tri lesné chodníky!). Následne budete pri pohľade zo štrkovej cesty vidieť po pravej strane na jednom strome cyklistickú aj pešiu značku. Cyklistická zostáva na štrkovej ceste, kým žltá pokračuje veľmi nenápadným chodníčkom vpravo dole lúkou. Avšak ak viete, že treba odbočiť vpravo dole na lúčku, nemát km zablúdiť, chodník je tým smerom len jeden. Následne strmo dole mladým lesom, neskôr aj okolo potoka, až kým nedojdete na lesnú cestu. Tu je značka bez šípky a potvrdzujúca značka je až o cca. 300 m ďalej. Treba odbočiť vpravo po lesnej ceste cez mostík a pokračovať až na asfaltku. Na asfaltke kúsok doľava a asi po 50 m podľa šípky prudko doprava dole. Následne už nemáte kde zablúdiť.

Matobee

Vápenica je pre mňa šťastný vrch. Vždy keď som na ňom bol tak vládlo úžasné počasie, ktoré sa vyvinie na poslednú chvíľu. Posledné dva razy krásne namrznuté alebo jemnúčko posnežené ako naposledy v novembri.
Rodinka si trošku vytrpela, ale zábery stoja za to. Fantázia.

Ako píše PaliT do/z Priehyby je to husté. Pamätam si najmá kruté zostupy. Výšľap som zažil len raz, ale napodiv sa mi šlo fajn aj "naťažko" . Pomohli asi skvelé podmienky a nadšenie z krás.

PaliT

Pekné. Inak Veľká Vápenica možno nie je vizuálne až tak výrazný vrch, ale kto kedy z nej išiel do sedla Priehyba alebo naopak, tak má na to VÝRAZNÚ spomienku, najmä ak to bolo naťažko s veľkým batohom. Nezabudnuteľné :)

Svatopluk Štěpánek

Ahoj Peťo,
tú istú cestu som šiel v lete, bolo to na stretnutie hiking.sk.. V. Vápenica je pekná, taká náhorná mini-planina.
Pekné zimné fotky.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma