Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Rolovský tunel a vyhliadka pod Bujanovom

Martin knor

Ked pred Rollovskym tunelom zahnete doprava, je tam strmy chodnik znaceny bielou trojpasovou znackou, ktory vedie az na pietne miesto, ktore je v clanku na obrazkoch. Mne sa vsak najviac pacil ostroh nad tunelom, z ktoreho pomedzi stromy vidno osadu, priehradu a pod ktorym je neskutocna strmina. Staci vystupat asi 50 m a ste na carovnom mieste. Mozete stade tiez sledovat vlaky uhanajuce do Bujanovskeho tunela.

Rolova huta

Je samozrejme, že niekde medzi týmto neskôr zamurovaným vyústením ktoré pri výstavbe tunela slúžilo ako dopravná štôlňa cez ktorú vyvážali pri budovaní dvojkoľajného tunela odstrelenú hlušinu bol aj sklad streliva niekde v bočnej chodbe. Chodba však prednostne slúžila na odvoz hlušiny ktorú neskôr pri výstavne priehrady vybagrovali a urobili z nej násyp svahu od Rolovej huty po Margecany. Som pamätníkom, pretože ako chlapec som sa vozil na tatrovkách a dumproch od miesta bagrovania po miesto sypania sute. Bližšie informácie na stránkach Bujanovský tunel, alebo facebook Rolova huta – (pozor sú dva profily) zeleznicne.info/…/bt_situacia…

Makovica

ahoj, z Kozinca si videl rozľahlú lúku v podstate priamo na hrebeni. Ak by si vedel, čo hľadať, uvidel by si tam aj smerovník - rázcestie žltej a modrej - sú to lúky pod Bystru. Hornádske lúky nemáš šancu odtiaľ vidieť, sú oveľa nižšie, kým ich dosiahneš, musíš klesnúť po žltej minimálne 100 výškových metrov..

Legil

Keď bol Ružín vypustený, tak bolo vidno základy domov v Rolovej Huti, niekde ešte aj kamenné pivnice vo svahu dlhé 2m, starú trať a niekde aj šlipre, ktoré pod vodou za tie roky nezhnili.

M. Suchy

Na povodnej kosicko-bohuminskej zeleznici bolo 5 tunelov:
Jablunkovsky (v CR): prebudovany na dvojkolajny
Strecniansky: stale sa pouziva pre vlaky
Kralovansky: existuje, ale nie je priechodny, lebo jeden portal je zatopeny Krpelianskou priehradou, tunel, ktory je tam teraz je novsi
Rolovsky: pise sa o nom v clanku
Tahanovsky: existuje, je priechodny, ale zatvoreny, ktory je tam teraz je novsi

Martin knor

OK, ja som skor rozmyslal ist po jej trati. Takze to asi nejde :-?. Vdaka.

PaliT

Martin: stará trať je zarezaná do svahu, na niektorých miestach tak vznikli dokonca ostrovy, keďže drážne teleso išlo pomedzi výbežky skál a po napustení priehrady trčia z vody len ich vrcholky. Už len dodávam, že tam nájdeš ideálne miesta na lov ostriežov. :)

Martin knor

Zaujimave. Ponize Rollovskeho tunela ide stara trat pod urovnou hladiny vn? Mala ta stara trat aj nejake dalsie tunely?

Legil

... za potokom vytesaný väčší otvor do skaly, ale zároveň obmurovaný. Samozrejme, primerane poničený. Každopádne veľké čudo... to boli sklady dynamitu keď razili Bujanovský tunel

Tomka

Pekne Heňo!
Pred rokmi sme strávili štyri dni na Chate Sivec a odvtedy sa chcem do tohto kraja vrátiť. Páčilo by sa mi aj Hiking stretnutie v tomto kraji. No a tam by sme mohli aj podebatovať o tom čo vidím na skalách, lebo to je na dlhú reč.:)

Peter61

ivan, to asi nie je ten tunel, ktorý sa spomína pri vybitej čelovke:
"... cma jak v Bujanovskom tuneľe! ô

Pio

S tým najkratším tunelom na Slovensku by som bol opatrný. Malá oprava by mala byť asi v tom zmysle, že najkratší dvojkoľajný.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma