Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ponad Banskú Štiavnicu

Diskusná téma K článku: Ponad Banskú Štiavnicu

Tento článok som nemal napísať. To neznamená, že nemal vzniknúť. Mal. Len ho mal napísať niekto iný. No zo subjektívno-objektívnych príčin nevznikol. A mne bolo tak ľúto, že zostala prechádzka neopísaná. Deň strávený v peknej krajine s veľkým poznávacím potenciálom si to nezaslúžil. Aby sa konala, trošku som nevravel pravdu. Sľúbil som len mestskú turistiku maximálne len za plotmi záhrad posledných domov historického mesta. Ani klamstvo to nebolo, maximálne len polopravda. Síce je to otázka poloprázdneho a či poloplného pohára. No pravdou je, že celú dobu sme sa totiž od urbanizovaného priestoru ďaleko nedostali.

Vladimir.

V sobotu 19. 6. 2021 o 14.00 môžete spolu s archeológom Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici vyraziť na potulky Za tajomstvami Glanzenbergu, počas ktorých spoznáte najstaršiu archeologickú lokalitu v Banskej Štiavnici Glanzenberg (Ligotavá hora), objavíte najstaršie bane, zakonzervované ruiny kráľovského stredovekého hradu a gotickej kaplnky, mohutné valové opevnenie, hradnú cisternu či dom skúšača rúd, ako aj pôsobivé výhľady na mesto a okolitú krajinu.

Európske dní archeológie 2021

Martin knor

Blizke okolie Banskej Stiavnice nepoznam. Ale ten chodnik cez Glanzenberg vypada fantasticky. Urcite sa tam coskoro vyberiem.

Jjano

Iwanna, tiež nezvyknem použivať silnejšie výrazivo, ale skrátka pri tvojich slovách "sa za ostatne roky zasadne zmenilo vnimanie turistov miestnymi obyvatelmi. A preco sa to specificky tyka najma turistov z BA."

Tak to skrátka nie je, tak čo som mal napísať? Že tvoje "videnie nezodpovedá realite"? :-)

Som na túto tému citlivý, pretože na internetoch rezonujú len tie negatívne komentáre, lenže tie píše iba zlomok obyvateľov - a pritom vytvárajú dojem, ako keby to bol názor všetkých obyvateľov.
Skrátka nie je pravda, že " zmenilo vnimanie turistov miestnymi obyvatelmi. A preco sa to specificky tyka najma turistov z BA." .

Vladimir.

Pamätám si ešte pokojnú Banskú Štiavnicu, plnú čoraz viac rozpadávajúcich historických budov, s popolom zaprášenými ulicami. Aj keď zmena prebieha pomaly, no je v v odstupe rokov neprehliadateľné a dúfam ja nezvratné. Rozmýšľam, či nechodia aj spomínaní obyvatelia v lete k moru a tam komplikujú letnú pohodu miestnym.

Iwanna

OFF TOPIC Nechcel som otvarat tuto "pandorinu skrinu", vid moj prvy prispevok. Je prirodzene, ze monopol na pravdu chcu mat podnikatelia v turizme (termin "aktivny v cestovnom ruchu" mi pride trochu zvlastny, hoc slovo "ruch" je vystizne :) Ved detto to bolo a je v Demanovskej dol., na Strb. pl. ci Donovaloch, ze sa prirodzeny konflikt zaujmu danych ludi ignoroval, lebo to vyhovovalo developerom atd. Uz ina vec je, ze v Hornej Stiavnici sa zabyvala urcita povedzme ze umelecka komunita, ktoru tam popri estetike atd. prilakal aj niekdajsi klud a taka ta celkova pohoda, ktora sa v turistickych sezonach uplne vytratila. Pre uplnost mi pride ferove dodat, ze vsetci moji kamarati aj znami patria do danej komunity, tak urcite nemam ziadnu "pravdu", ta je beztak zvacsa v strede. Vsetci, kto chodime do Stiavnice pravidelne tych 20 a viac rokov, o situacii beztak vieme svoje. Osobne neverim ludom, kt. na internete vypisuju silne slova ako "nemas pravdu, ... si debil", tak aj preto sa do pripadnej dalsej diskusie uz nebudem zapajat, tym ze si ju nebudem ani citat (rovnako ako si necitam diskusie na FB). Ved kazdy, kto do BS chodite, viete miestnych ludi spoznat, a sami zistite ake to tam bolo a je s nazvime to ze genezou "komunity turistickeho biznisu" a "umeleckou komunitou", tym ake mali a maju vztahy, atd. atd. Nie je to rozhodne "cierno-biele", ako ludia zarabajuci na masovom turizme tvrdia.

Daulagiri

Ja len keď som narážal na preplnenosť, tak to bol skôr taký môj subjektívny pocit. Som človek ktorý má radšej menej ľudí než davy. Ale nepochybujem že podnikatelia v cest. ruchu sú radi za každého návštevníka. Ľudia sú rôzny, to rozoberať nejdem ani zovšeobecňovať na BA, nemám s tým veľké skúsenosti, nepracujem v cest. ruchu. Ale áno, autá sú v BS problém.

No v každom prípade je fajn že sa tento región dostáva do popredia na Slovensku, lebo má veľa čo ponúknuť. Časť s toho prezentuje aj tento článok.

Jjano

Nuž, som síce človek, ktorý žije v strede mesta, je aktívny v cestovnom ruchu a som s tými ľuďmi takmer v každodennom kontakte, ale presviedčať ťa nejdem, lebo načo.
Ale skrátka nemáš pravdu.
Pekný víkend.

Iwanna

Jjano, absolutne si sa netrafil, kedze FB nevyuzivam a ani necitam. Zreferoval som, verim obsahovo spravne, na 100 % iba to, co som si vypocul osobne v BS od ludi zamestnanych v roznych sluzbach (ubytovatelia, gastro, a ten jediny konkretny pripad kt. spominam priamo od taxikara). A vsetci mi to vraveli, tak ako som sa aj snazil napisat, slusne, vecne a bez emocii. Ziadne vyrazy ako "debili" a pod. Ale naopak, vzdy mali vecne argumenty. OFF TOPIC Priklad 2: vraj dost vela ludi chcelo od personalu Archaniela (este ked bol na povodnom mieste), nech im urobi fotku, ako sedia na tej "teraske na schodoch". A nasledne ze dost velka cast tych ludi si ani nic neobjednala, len si este chvilu posedeli, vyuzili wi-fi (zrejme na ten FB, ale len tipujem), a odisli. Ty si mozno vdacny aj za takycht navstevnikov, ale dany personal zjavne nebol, a preto by som to nezovseobecnoval. Kazdopadne mne drviva vacsina ludi od "gastra", s kt. sa vyse 10 rokov poznam (tak viem, ze su rodaci z BS, resp. BB VUC), dost negativne glosovala specificky turistov kt. pomenuvali ako "naplava z BA", tak preto som vyuzil tento vyraz, kt. som sa vlastne naucil v BS od nich. Tolko snad na vysvetlenie. Je prirodzene, ze kym ubytovatelom urcity segment prinesie zisky (vid ceny ubytovania v BS v porovnani s blizkym okolim), a su preto vdacni za kazdeho jedneho, tak v "gastre" je to ine. A my z blizkeho okolia chodima zvacsa na otocku, a tak dominantne pozname ako to citia ludia pracujuci v restauraciach, bufetoch, baroch atd.

Jjano

Iwanna, neposudzuj podľa facebookov a pár debilov. V Štiavnici sme vďační za každého návštevníka a jedno, odkiaľ je. Vadia nám autá a hlučné motorky a snažíme sa ich nejako (zatiaľ nie veľmi úspešne) držať mimo, ale návštevníci ako takí nám nevadia, v lepšom prípade ich vítame, v horšom prípade sú časti obyvateľov ľahostajní. Iba napatrný zlomok obyvateľstva má potrebu nadávať na nich na facebookoch.

Iwanna

Miestni z "Hornej Stiavnice" verim urcite ocenia aj kazdeho turistu na trase z tohto clanlu, aj kazdeho klienta v Klopacke, a to obzvlast v lete, ked je cajovna zvycajne poloprazdna :) Uz ina vec je, ako a preco sa za ostatne roky zasadne zmenilo vnimanie turistov miestnymi obyvatelmi. A preco sa to specificky tyka najma turistov z BA. Ale o to cennejsie su tipy na tuto turu, lebo problemom je kombinacia tej tzv. "náplavy z BA v centre mesta" a urciteho pre nich specifickeho spravania sa. To sa ale verim netyka nas peších turistov, ale ludi typu co ja viem (fakt sa stalo) kt. volaju taxisluzbe ci ich nevie vyviezt na Kalvariu az na vrch, s tym aby ich taxik pockal, kym si urobia tie ako to spavne volaju poliaci "samojebky" :) Cosi ako narast ozranov v utulniach, tak je aj narast urciteho typu skor mladsich ludi coraz vacsi problem v BS, hoc sa tyka rovnako ozranov a aj prvoplanovych hipsta-abstinentov :)

Jana T.

„Sú dve fajty ľudí.
Tí, ktorí v Štiavnici doposiaľ neboli,
a takí, ktorí sa do nej zaľúbili.
Tak, ako ja do Teba, Marína.“

A. Sládkovič

Už to tu asi niekde bolo, ale nedalo mi nespomenúť. Štiavnica je nevyčerpateľnou studňou. A už prahneme po nej!!! Krásny článok potešil. A fotky tiež. Len po tých schodoch som sa ešte neštverala... a tie čarovné nápoje nekoštovala...

Vladimir.

Daulagiri, v sezóne má tiež čaro, začína mi s atmosférou pripomínať chorvátske mestečká s ruchom a otvorenými obchodíkmi aj v podvečer

Daulagiri

Skvelý článok perfektne prezentujúci blízke okolie Štiavnice. Akoby som ho písal ja :o)

Tieto miesta patria k mojim domácim a najobľúbenejším na Slovensku. Samotné mesto a jeho okolie mám prechodené krížom krážom. V posledných rokoch sa tu túlam aj na bajku. Celú trasu z článku mám prejdenú viackrát, iba cez Glanzenberg som šiel raz (október 2020), škoda že už trochu zarastá. Tie hole Kanderky aj mne evokujú Veľkú Fatru. Klinger, Vodárenskú, Paradajs a Ružové ulice milujem. Veľká vďaka za tento článok. Krásne fotky.

Akurát v posledných rokoch je Štiavnica v lete už extrémne preplnená, keďže sa ponuka služieb cest. ruchu v nej zvyšuje. Ale o to väčšie čaro má v mimosezóne.

Beta

Banská Štiavnica je najkrajšie slovenské mesto! Fotky super! Aj tip na túru.

Iwanna

Presne tato trasa je "klasika", ale po kofeine v Klopacke je urcita elementarna slusnost zajst este na Policku, resp. na jeden napoj do Archaniela :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma