Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Babia hora – nevesta hornej Oravy

Diskusná téma K článku: Babia hora – nevesta hornej Oravy

Jedno španielske príslovie hovorí, že svadba je ako kúpa melónu, človek musí mať pri výbere šťastie. Myslím, že keď som sa dostal na rad, stálo pri mne. Zobral som si dievča z Oravy. Vždy keď ideme pozrieť svokrovcov, ideme na dovolenku. Parádnu dovolenku. Nebolo tomu inak ani v januári minulého roku. Svet zamrzol, nasnežilo. Babia hora v bielych, akoby svadobných šatách pozývala na slávnosť. Iste chápete, že sme nemohli odmietnuť. Sme predsa slušne vychovaní turisti.

Martin knor

Super tura a nadherne obrazky. Ale vlacit v batohu 2 dalsie oblecenia na prezliekanie pocas jednodnovej tury... Ja som sa volakedy ucil, ze clovek ma ist tak rychlo, aby mu nebola zima ale zaroven aby sa nespotil. Obycajne to znamena trochu sviznejsi zaciatok a potom trochu pomalsie tempo. (Len ja tiez nemusim nahanat svagra :-).)

Sona

To sa uz tiez deje. Ale ja si to chcem este uzit :)

Peter61

Soňa,
deleguj čítanie, Nech veľký číta malému.

Sona

Tie vecerne rozpravky, to je aj u nas. Stale to pyta aj takmer 10-rocny junior. Aj ten mladsi, samozrejme. Tak uz som to parkrat citala aj do telefonu, ked som bola vecer niekde mimo :)

PatrikSlanina

Ahojte. Ešte raz veľké diki za príjemné slová.
Matobee
Žena ma pustí kamkoľvek aj na koľko chcem nocí, isto tam bude ale nejaký limit :D
Len momentálne máme dvoch malých prckov, a jednému čítam každý večer rozprávky, a tak si na to privykol chalan, že si nedokáže predstaviť večer bez živej čítačky :D Čiže v tomto rannom období detureniec chcem byť čo najviac doma. Hory ma ešte počkajú :)
Lubo
Hej presne tak. Stativ je samozrejmosť, hlavne pri východoch a zapadoch slnka, keď je svetla pomenej.
Ja fotím tiež bezzrkadlovkou, relatívne ľahkou. Neviem si predstaviť robiť viac dňové túry a nejakým 5 kilovým fullframom veru.
Daulagiri
To isté sa dá povedať o tvojich článkoch. Vieš človeka preniesť do hôr cez textové riadky. Dokonca sa nebojím povedať, že patríš medzi mojich obľúbených autorov. A to som už prečítal nejakú tú knihu. :)

Daulagiri

Opäť veľmi vydarený článok. Nie je to len taký suchý faktografický opis, ale je tak príbehovo ladený, podávaš to ozaj skvelo.
Na fotkách vidieť že sú už profi kategória zo statívom, ich kresba, kompozícia, ostrosť, kľudne ich môžeš dávať aj viac.

Čo sa týka Babej hory, mám ju v pláne už dlhší čas, práve v takýchto zasnežených a slnečných podmienkach len ich stále neviem trafiť. Mám však vyhliadnutú trasu na 3 dni.
Je to krásny vrchol, pred rokmi som tam v lete na pár minút vychytal večer aj úplnú samotu.

Lubo

A teda fotostretko mozeme po pandemii opat obnovit ako vikendovku niekde v horach s vecernou prednaskou. Robievali sme kedysi, tak ked bude zaujem mozeme sa do toho znovu pustit.

Lubo

Este drobnost, Patrikova technika (predpokladam) vyzaduje stativ. Oni ani nemusi ist o nejaky velky. Ja so sebou nosim malu trojnozku a vzdy sa najde niede, kde ju polozim. Vazi okolo 150g, zmesti sa lahko do batoha a bezzrkadlovku GX80 to spolahlivo udrzi.

Matobee

Patrik to bol teda fantastický začiatok minulého roka. Úžasné podmienky a top fotky východu slnka. Celkom ste si aj naložili. 23 km cez zimu je slušne aj keď po toľkých Poliakoch to asi bolo prevažne dobre vyšliapané. :-)

Asi pred týždňom som pri čítaní článkov na Hikingu rozmýšľal, že si už dávno nepridal nejaký článok/túru. Tiež ma napadlo či si vyrazil na kolibu na Hali Cudzichowej o ktorej si "vyzvedal" koncom roka. Tipoval som, že niečo "zbúchaš" v tých končinách a veru nebol som ďaleko od pravdy.

Skvelé končiny na poriadne zimné dobrodružstvo. Síce ty to máš skrz nevesty asi blízko, ale ja by som zvolil nocľah niekde poblíž, či už v spomínanom Zadnom Vonžovci nech si môžte v kľude vychutnať západ/ východ.
Ak by ťa pustila aj na noc v zime. :-)

PatrikSlanina

Čaute kamaráti, diki za milé reakcie. Fakt ma to teší.

Jaro1991
-čo sa týka odrazov pri fotení slnka. Netreba tam hľadať žiadne komplikované techniky, či drahé objektívy. :) Stačí ti prst.
Hodím sem pár fotiek na príklad. Síce v spomínané ráno mi odlesky objektív spracoval dobre, no v lete v Strážovských vrchoch by som sa bez prsta nezaobišiel. Nie je to žiadna veda. Len treba spraviť dve snímky. Jednu klasickú a druhú s prekrytím slnkom. Najlepšie sa prekrýva prstom. :) Tým zamedzíme nechceným odleskom. Potom v postprodukcii napr. vo photoshope len jednoducho položíme obe fotky na seba a cez vrstvy ich štetcom upravíme v jednu dobrú.(prekryjeme prst oblohou z druhej fotky a spodok necháme z fotky s prstom bez odleskov :))
*Možno sa to zdá ťažké, ale v skutočnosti je to naozaj robota na 10 sekúnd. Ak sa raz skončí táto zlá doba a stretneme sa na prípadnom hiking stretku môžeme celú problematiku rozobrať detailnejšie. :)

PaliT

Jaro1991 jedna z metód ako sa vyhnúť lens flare, je dostať slnko čo najviac do stredu záberu a kompozíciu neskôr orezať podľa potreby, musíš však cielene použiť širšie sklo.
Niečo sa dá ešte opraviť vo Photoshope, výborná funkcia na to je Content-Aware Fill, aj keď to má isté limity.

Ach jo, článok aj fotky super...

Sona

Paradne fotky aj story, najma to s tou smrtkou.

Tomka

Dobre sa to čítalo. Babia hora je pani Hora.:)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma