Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Nová turistická útulňa

Pavel Forgáč

PaliT - tiež som si všimol. Paradoxný je ten bod s drevom, keďže na útulni nie je piecka a v okolí nie je žiadne ohnisko. Ešte je tam aj tabuľka zákaz kladenia ohňa :D. Mi ten text prišiel ako ctrl+c a ctrl+v :D.

PaliT

Zaujímavé, že to desatoro pobytu na útulni, je s drobnými úpravami prebratý môj text. :)

Pavel Forgáč

No bol som pozrieť v Zlatne. Celkom zaujímavá a jednoduchá útulňa. Škoda tej polohy hneď za dedinou. Ale v rámci Ponitrianskej magistrály to nie je zlá poloha.

Pavel Forgáč

iuhrin - porovnávať Fínsko a Slovensko je ako porovnávať jablko a zhnitý banán. Mentalita je tam úplne iná. Ľudia si takéto objekty väčšinou vážia. Áno určite sa aj tam nájde nejaký hlupák, ale je to minimum. U nás je hlupákov minimálne 1/3 národa a taká masa už niečo zničí. Ja by som bol najšťastnejší turista na Slovensku keby tu máme plno takýchto parádnych útulní. No čo z toho, keď sa to zmení na ožranské stany alebo začne niekto útulňu permanentne ničiť. Prípadne sa samotná útulňa stane cieľom výletu vďaka masovej propagácii. Úspech bude ak prídeš pozrieť útulňu o 5 rokov a bude stále v rovnakom stave. Sám niečo teraz riešim tak uvidíme či bude skutek alebo utek :). Snáď sa podarí.

Ohniská by som osobne úplne zrušil. V dnešnej dobe keď si turista môže vybrať z najrôznejšej plejády varičov robiť ohniská je blbosť. Skôr sú takéto miesta pre výletníkov. Aj keď rozumiem keď si niekto urobí oheň v núdzi. Ja som za posledné 2 roky robil otvorený oheň v lese 0x. A úprimne by som si pozrel požiarnika, ktorý by schválil akékoľvek ohnisko v lese :).

Mirino

Ohnište na fotke s otočným roštom je celkom v poriadku. Tie betónové prefabrikáty už menej.
Aby sa človek vyhol požiaru v lese je potrebný predovšetkým zdravý rozum. Keď príde do lesa hlupák, tak mu v založení požiaru nezabránia ani betónové kanalizačné skruže, ani náučné tabulky z príručky mladých svišťov, ani ohnište s atestom veliteľa hasičov z Petržalky.
A ohnište obložené "len skalami"... Rozmýšľam koľko je ohnišť len tak obložených skalami a koľko na margo toho vzniklo lesných požiarov. Požiare nevznikajú preto, lebo ohnište je len obložené skalami. Vždy u toho bude nablízku nejaký mentál, alebo ožratý/zhulený mentál, ktorý tomu požiaru výrazne pomôže a bez ktorého by sa to asi ani nezaobišlo. Príkladom môže byť požiar pri jednej kolibe, keď tam partia nahádzala vysokú kopu suchej haluziny z polomu a potom to podpálili. Oheň taký, že horeli aj klady na sedenie okolo ohnišťa. Chytla tráva, kosodrevina...hasiči to našťastie zachránili, dokonca aj búda stojí.

Neviem ako kto, ale ja chodím po horách aj preto, že som rád aspoň chvíľu z dosahu kamier, dopravných značiek, ceduliek so zákazmi, alebo naopak odporúčaniami a inštrukciami. A aby som si oddýchol od civilizačnej náplavy. Keď neviem ako založiť ohník, alebo že odpadky si mám po sebe odniesť, tak chyba sa už stala a cedule na búde to veru nevyriešia.
Ale každý sme iný. To, čo jeden odmieta, druhý vyžaduje.

S tým schvalovacím konaním na ohnište si mi pripomenul jednu "turistku", ktorá si na Limbe šla načapovať vodu k prameňu, ale predtým sfúkla chatára za to, že na tú vodu zpod Rakytova nemá protokol s atestom EU o nezávadnosti. Skutok som si nevymyslel, skutok sa stal.

IuhrinHiking

Skruž od kanála?
No ak sa treba vyhnúť požiaru v lese tak aj skruž od kanála je vhodná, alebo aj disk z kolesa nákladného auta.

Pri novej útulni som videl ohnisko pár metrov pred útulňou ohraničené pomerne malými skalami a zapadané lístím. Jedna zápalka a ide aj útulňa do oblakov.

Ohnisko pri novej útulni by malo byť posúdené a schválené požiarnikmi. Môj názor.

Mirino

iuhrin: k tým ohniskám....Ja som napríklad celkom rád, že si špekačku neopekám nad skružou do kanála, alebo nad odpadom z autovrakoviska. Pri takej miere "kultúrnosti" by som sa už nečudoval ani "studničke" v štýle - jsem křišťálová studánka, napijte se prosím.

youtube.com/watch?v=JmCQwGOcu…

A kamera na strome .... určite je tam len pre naše "dobro a bezpečie".

Búdy majú celkom pekné, teda tie jednoduché typy, ale ten civilizačný bordel okolo by mne osobne pokazil zážitok.

Peter61

iuhrin : no na tej drevárni je žltý obrázok, možno je to iba vtip. Kamera vo Fínsku a v lese, to mi nesedí. Možno tam majú fotopascu kvôli zveri.

IuhrinHiking

Kamera na drevárni? Nehľadal som ju. Možno niekde na stromoch bola ale ja som nevidel, no vravím nehľadal som. Pridám pár fotografií ohnísk tie ma zaujali, tak by to malo byť bežné, nie len skaly a je to.

Peter61

@ 17:35 iuhrin :
prekvapila ma tá kamera na drevárni. To ozaj ?

IuhrinHiking

Mám trošku viac rokov, nechválim sa, niet prečo. Útulňu Jána Kruteka vo Volovských vrchoch pri Jedľovci som včera bol pozrieť, už je v prevádzke, v návštevnej knihe je plno nadšených záznamov. Naozaj krásne dielo, páči sami. Tvorcovia premysleli a urobili útulňu pred ktorou dávam klobúk dolu.
Prišiel som tam okolo 11-tej pred obedom, vonku bolo okolo nuly a vo vnútri teplúčko na neuverenie. Zistil som že v noci tam prespali dvaja turisti urobili ohník v piecke a útulňa teplo udržala až do obeda ďalšieho dňa. Steny sú asi perfektne zaizolované. Toľko moje dojmy.
K tu prebiehajúcej diskusii si dovoľujem povedať toto, nepáči sa mi čo tu viacerí píšu, pripadá mi to ako mlátenie prázdnej slamy, slovenský folklór, nič som neurobil ale komentárov mám až až. Namiesto pochvaly plno tárania. Niekto má len plno rečí a "skutek utek".
Chválu si zaslúžia tí ktorí sa zapojili do budovania útulní. Nie sú to hlúpi ľudia vedia čo treba, len aby po toľkých priblblých komentároch nestratili chuť pokračovať v tom čo začali.

Pre inšpiráciu pripájam pár fotiek (mám ich veľa) z mojej návštevy národných parkov vo Fínsku.

JaroB

Ahojte, chcem poprosiť návštevníkov útulne Sláviček o pár drobností:

  1. podľa možnosti neplytvajte drevom do piecky, ak tam plánujete stráviť max. 1 hodinu. Taktiež som zatiaľ nebol svedkom (6 prípadov), že by doplňovali zásoby dreva (von pod tou strieškou) keď už ho spotrebovávali, hoc mali na to čas, počasie aj kopu materiálu po okolí.
  2. nenechávajte vnútri otvorené balenia potravín (nedojedené keksíky), alebo všeobecne aj balené potraviny v plastových obaloch - láka to myši, plchy a pod.
  3. nedojedené potraviny a iný biologický odpad zahadzujte v lese minimálne 200 m od útulne, nech si ho zvieratá nespájajú so stavbou.
Pavel Forgáč

Tiež sa mi nad tým často až rozum zastavuje, lebo takých prístreškov je veľa. Bude to asi tým, že ich stavajú ľudia, ktorí veľmi nerozumejú potrebám turistov. Taký prístrešok na Rokoši, Striebornej alebo pod Šípom by mali byť príkladom pre ostatných.

Nuž ako som písal. Národ je na tom mentálne biedne a kým sa to nezmení, vždy tu budú debili čo budú poškodzovať a ničiť útulne. Predísť sa tomu dá jedine zamknutím objektu (ale to útulňa stráca zmysel) alebo zjednodušením objektu. Väčšinu ľudí to odradí, keď by mali spať v nejakej jednoduchej búde. Na luxusné útulne sme ako národ ešte nedozreli. A hlavne nie v dobách internetu, keď je info o každej z nich len pár klikov v prehliadači.

Mirino

Presne tak. Prístrešok-rebrík-podkrovie a okolo len tri steny. Za cenu jednej vystajlovanej útulne by mohlo byť po horách niekoľko desiatok takýchto "obytných prístreškov". Vždycky sa totiž čudujem, keď stretávam viditelne nové prístrešky typu štyri vysoké hranoly v rohoch,vnútri lavicostôl, okolo žiadne steny a hore vodorovné hranoly, na ktoré sa priam pýtajú nejaké dosky. Ale žiadne tam nie sú. Bolo málo len peňazí alebo aj rozumu?
Rozdelenie útulne na letnú a zimnú časť by sa v našej mentálne treťosvetovej krajine asi neujalo. Fungovalo by to len do príchodu prvého debila/ov, ktorý by si "právo" na vstup do zamknutej časti vydobili hoc aj krompáčom.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov