Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Nová turistická útulňa

Pavel Forgáč

Mirino - u nás na dedine tento rok predávali malý dom v horšom stave (nutnosť prerobiť, zatepliť vymeniť okná, strecha ok) za 20 000 eur. Tiež mi tie ceny prídu ohromne prestrelené ale neriešim, keďže som nato neprispel. Malo by to zaujímať hlavne ľudí čo sa podieľali na zbierke.

Úprimne mne sa najviac páči ten koncept prístrešok s podkrovím. Je to jednoduchá stavbička. Spodná časť využiteľná pre výletníkov a vrch využijú už len skalnejší turisti. Na takomto prístrešku som ešte idiotov nestretol a ani som nikdy nepostrehol neporiadok. Do týchto objektov musí byť človek už viac vybavený, takže to dosť filtruje potenciálne osadenstvo. Na lepšiu útulňu môže ísť prespať prakticky hocikto so spacákom z tesca. Ale na druhú stranu chápem aj význam tých lepších útulní, ktoré sú dôležité hlavne v zime. Vtedy môžu potenciálne aj niekomu zachrániť život. Prípadne je fajn sa zohriať po celom dni v mraze. Dalo by sa to možno čiastočne vyriešiť aj keď by to trochu skomplikovalo výstavbu útulne. Tiež som sa nad tých zamýšľal :D. Rozdeliť búdu na 2 časti letnú a zimnú. Letná by bola väčšia miestnosť jednoducho vybavená a zimná menšia miestnosť (2-3 prične) s pieckou. Zimná časť by sa otvárala na obdobie december - február a zvyšok roka by bola uzavretá. Len je to samozrejme komplikácia. Absencia piecky tiež dosť filtruje osadenstvo útulne.

Bohužiaľ pár podobných skúseností mám tiež a tak väčšinou využívam prístrešky alebo beriem stan. Útulne len výnimočne. Ako národ sme mentálne na úrovni nejakej krajiny tretieho sveta. Takže si tu istá časť populácie nevie uvedomiť, že takéto verejné miesta sa neničia a neokupujú lebo slúžia všetkým. A to že sa na útulni správam slušne a potichu keď je tam niekto ďalší už ani nehovorím.

Mirino

Ja sa stále nemôžem zbaviť dojmu, že hodnota diela jednoducho nezodpovedá vynaloženým nákladom. Ale to je prosím môj súkromný názor. Vôbec nemám chuť sa prpliť v tom,ktoľko sa vyzbieralo, kolko prispel aký úrad či inštitúcia, koľko stál projekt....
Kategorizáciu útulní máš zmáknutú celkom dobre. Pre mňa osobne bohato stačia prvé dve kategórie. Už som to tu ventiloval x-krát, že nerád vidím prílišný luxus v útulniach. Pretože práve luxus a snadná dostupnosť sú magnetom pre ľudí, ktorých v horách stretávať určite nechcem. A nedostupnosť autom snáď v našich podmienkach ani neexistuje. Za peniaze vyvezie akýsi gazda z L. Revúc na starom gaze už podguráženú partiu až k lesu ku Koniarke a to aj v noci. Keď som ich počul v noci v daždi hulákať po lese, tak som si najprv myslel, že sa mi to len sníva. Keď sa nasáčkovali ďalší štyria ku mne do minikolibky a pokračovali v chlaste a potom pridali aj trávu, tak som zvažoval opustenie objektu. Ale lialo, tak som len sedel u otvorených dverí. A moje podvedomie celý čas produkovalo jediné slovo kkti....kkti....kkti...

Pavel Forgáč

Mirino - útulne to určite sú aj keď ja som k tomu mal tiež taký náš starosvetský postoj. No po návšteve pekných útulní v Chorvátsku som to prehodnotil. Sú dobré aj takéto "luxsusné" útulne. Len treba vybrať správne miesto kde ich postaviť. Nedávno som sa pri prechádzke lesom nad týmto trochu zamýšľal. Bolo by fajn pri budúcej výstavbe útulní vytvoriť tri kategórie objektov.

  1. Prístrešok s podkrovím ako je napr. na Rokoši. Dole posedenie pre denných turistov a na podkroví jednoduchý priestor na prespanie. Takéto objekty by som staval na ľahko dostupných a turisticky exponovaných miestach. Napr. celé Malé Karpaty. Maximálne nevýhodné objekty na ožranpárty a dlhodobú okupáciu ale skvelé pre klasických tulákov.

  2. Jednoduché útulne v štýle Salaš Obrubovanec alebo útulňa pod Uchánkom. Takéto objekty by bolo vhodné stavať v odľahlejších končinách, ale zároveň nie úplne nedostupných. Napr. Slanské vrchy, Strážovské vrchy alebo aj Biele Karpaty. To či by sa dala do búdy aj piecka by sa zvážilo na základe lokality. Napr. vyššie pohoria nad 1000 m piecka áno nižšie piecka nie.

  3. Luxusné útulne v štýle Sláviček, Gálová a pod.. Takéto objekty by sa umiestnili na najviac nedostupné miesta autom a zároveň aby k nim trebalo aj kráčať pár hodín. Zároveň ich však umiestniť k nejakej dlhej trase, kde bude aj reálne potrebná pre pútnikov (SNP, Rudná magistrála, Východokarpatská... ) prípadne by som si niečo také vedel predstaviť aj niekde na hrebeni Západných Tatier.

Taká útulňa Sláviček je v dobrej lokalite akurát škoda zdvojovania objektov. Najväčšiu obavu mám čo bude s tou v Malých Karpatoch. Neviem či to tam bude mať dlhú životnosť. Masívna propagácia však môže ublížiť aj útulniam v zapadnutejších končinách. Tento projekt hikemates som už videl snáď všade. Od internetu cez televíziu, rádio až po klasické tlačené noviny. Ako nedávno povedal jeden kamarát. Útulne by bolo najlepšie hodiť do turistickej mapy bez väčších fanfár a dosť. Turista si útulňu nájde a tí ostatní o nej vedieť nemusia. Tak ako to bolo v dobách bez internetu.

Mirino

Je velmi naivné si myslieť, že v týchto prípadoch ide vôbec o nejaké útulne.

Pavel Forgáč

Konečne nové informácie aj o tej tretej útulni. Fajn, že už začínajú s výstavbou. Akurát neviem ako ostatným ale mne príde tých 45 000 eur za nejakú búdu trochu prestrelené. 3 mesiace dozadu sme kupovali za kamión miešaných dosák a hranolov 3. triedy a stálo to nejakých 1300 euro. Myslím, že by sa z toho dali postĺkať 3 možno 4 búdy do lesa, ktoré by pre nenáročných turistov poslúžili rovnako dobre.

Matobee

Cez víkend som sa vyskytol vo Volovských vrchoch a krátko sa zastavil pri útulni Prielohy. Práce pokračujú.

Iwanna

Vdaka za info a trefny postreh Vlado! Ta neprehladnost a nejasnost financovania je celkom dost trapas. Ale aspon sa nestrapnuju recami typu "nasli sme na stole" to a ano, comu teraz urobime skrytu reklamu. Snad to co najskor napravia, ved minimalne sumy ktore cerpaju od VUC ci aj z dalsich z verejnych zdrojov by mali byt zverejnovane v zmysle zakona o slobode informacii.

V.v.l.a.a.d.o.o

Útulná na Trsti sa stavia s podporou SPP, plus nejakí ďalší sponzori. Utulna na Jedľovci sa stavia s podporou región Košice a Košický kraj. Na utulnu Mihalinova prispel Trnavský kraj 30000. Takže celé financovanie je nejasné, neprehľadné, nie je zverejnené koľko zo zbierky ide na útulne. Jediný verejnosti známy fakt je zatiaľ tuším 10000 na architektonickú súťaž. Zostáva nová utulna Prielohy, o ktorej som zatiaľ nezistil nič. Miesto s takýmto názvom je priamo na okraji Košíc, neviem či ide o danú lokalitu.

Pavel Forgáč

Čerstvé informácie k projektu Hikemates:

Útulňa pod vrchom Kloptaň sa už stavia. Je postavená hrubá stavba a útulňa bude zrejme do mesiaca hotová.

Podobne je na tom útulňa na vrchu Tŕstie. Hrubá stavba je už takmer hotová ale útulňa ešte zatiaľ nie je priamo v teréne. Stavajú ju v nejakej firme. Zrejme potom rozoberú a postavia na Tŕstí. Alebo vyvezú vrtuľníkom? :D

Útulňa v Malých Karpatoch je v stavebnom konaní, ale podľa informácií by mala byť taktiež do konca roka postavená.

Milo ma prekvapilo, že sa bude stavať aj štvrtá útulňa, keďže tú pod vrchom Kloptaň financuje košická VUC, tak zrejme zvýšili peniaze. Mala by stáť taktiež vo Volovských vrchoch v lokalite Prielohy. Viac info o nej tu: hikemates.com/…/#utulna-priel…

Postup prác na útulniach nájdete na facebookovej stránke Hikemates: facebook.com/hikemates

Iwanna

Popri vdake maju moj absolutny respekt za priamociarost a uprimnost. Obzvlast sa mi pacili tieto dve vety v "instrukciach": "Prosím používejte tykání. Nikoho určitě neodmítneme, ale předejde se tak spoustě nemilých překvapení, jako třeba že zrovna nebudeme mít pivo" :)

Pavel Forgáč

V Bielych Karpatoch neďaleko cesty SNP vznikla nová jednoduchá útulňa na moravskej strane štátnej hranice. Je kúsok pod vrchom Machnáč zhruba tu: mapy.dennikn.sk/?x=17.87281…

Viac info o útulni je na jej oficiálnej stránke: facebook.com/utulnavelkypunta

Môže dobre poslúžiť turistom pri prechode cesty SNP, Jižní stezky Via Czechia alebo pri prechode hrebeňa Bielych Karpát.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov