Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Čermáčka pod Vysokou

Diskusná téma K článku: Čermáčka pod Vysokou

Trampskú búdu neďaleko modrej značky zo Zochovej chaty na Vysokú poznáme s kamarátom roky. Keďže som vedel, že patrí T. O. Vysoká, bolo pre mňa zverejnenie údajov o nej tabu. Predpokladám, že kto sa čo i len trošku túla mimo značených chodníkov v Malých Karpatoch, o nej dobre vedel. Tak ako sme o nej roky vedeli, roky sme sa tam chystali ísť s kamarátom prespať.

Majo.ma

O tej budke by som vam vedel dost porozpravat :-) Pokecame elektronicky, alebo niekedy na budke ? Mozem vas vsetkych uistit, ze stav v akom budka je ma tiez zarmucuje. Veci a vztahy okolo toho miesta su ale dost zlozite a navyse sa posledne roky dost komplikuju. Pre vzbudenie vasho zaujmu sem hodim odkaz na par fotiek: peatre.tadyk.sk/…/thumbnails.…

Lubo

Aktualny stav z dneska:

  • okolo utulne aj vnutri relativny poriadok bez odpadkov
  • piecka ma rozbite sklo prekryte alobalom
  • okrem trosky haluziny ziadne drevo nie je pripravene
  • dobre posluzi 6 nenarocnym tulakom
  • ponize je vydatny pramen
PaliT

Prespali sme tu dve noci, pôvodne sme mali ísť po prvom nocľahu ďalej, ale ďalší deň niekoľkokrát pršalo a napokon sme využili deň na upratovanie toho strašného bordelu, čo opisujem tu: slobodapohybu.sk/priklad-nest…

Budeme tu musieť zorganizovať odvoz harabúrd...

Palin

v.v.l., tak to som prehliadol, vďaka.

V.v.l.a.a.d.o.o

palin, máš to aj v popise fotky napísané, že autor zámerne uviedol súradnice trochu mimo

PaliT

V útulni prespal SNPčkar Michal, ktorý vyrazil z Devína, toto bol pre mňa hlavný dôvod, prečo som chcel, aby sa zverejnila. Som rád, že bude slúžiť aj diaľkovým turistom.

Adina

Útulňu som našla na mapy.cz ako "pivnica huncokára z 19.stor.", keď som sa túlala za kopcami OTO24. Zaujala, páčila sa, nevedela som, že sa volá Čermáčka. A vtedy, keďže "pivnica..." som netušila, že prídem k útulni.

Lubo

@PaliT opravil som podla infa od @dzakomoo

Lubo

@dzakomoo vdaka za info, polohu som opravil

PaliT

Upokojte sa, pred cca. dvoma týždňami som dostal povolenie zverejniť túto bývalú trampskú búdu od posledného aktívneho zakladateľa osady Paliho M., keďže trampi sa tam zídu najviac raz ročne na lúke. Keby ju sem nepridal Miro, už som chystal článok ja.

O útulňu sa starajú dve záhorácke partie turistov a dve brigády tam už zrealizovalo aj naše OZ, keďže toto ubytovanie je len nejakých 15 minút od SNP-čky a zíde sa teda aj diaľkovým turistom.

Lokalita je dávno prefláknutá, keď sme tam boli cez víkend, prišlo tam vždy zo 15 ľudí za deň.

Lokalita sa volá Čermákova záhrada (odtiaľ skomolenina "Čermáčka", viac sa zaužíval názov. T.O. Vysoká, no táto osada už dnes nefunguje).

Podľa nie celkom overených správ, tu býval sad a zeleninová záhrada tej istej huncokárskej rodiny, čo bývala hore na Čermákovej lúke, ktorá je však vo vyššej nadmorskej výške a na pestovanie plodín sa až tak veľmi nehodila. Dnešná útulňa je len zvyšok obydlia – klenbová pivnica, pred ňou stála drevená stavba, na ktorej bývalých základoch je dnes ohnisko.

Miroslav Svitek

Boro, neviem prečo by som to mal poondiať. Jasne píšem, že viem o nej roky a až keď som si prečítal, že je určená turistickej verejnosti, však som dal aj fotku textu, tak som to uverejnil. Ďalšiu búdu T.O.Biela hviezda som neuverejnil a je kúsok obďaleč a je na mapy.cz. Že sú ľudia hovädá, za to ja nemôžem

Dzakomoo

pri tejto útulni som bol koncom 2020 a dovolím si upresniť jej polohu. Miro dal súradnice na južný okraj lúky, v skutočnosti je asi 200 m SV smerom. stačí na mape zapnúť buď vrstvu cyklo alebo OTMH a je tam ikona "búdky", to je tá správna poloha. overil som to aj cez GPS záznam trasy.
ináč tá útulňa je na iných mapách uvádzaná aj ako "pivnica huncokára z 19. stor." je teda dosť pravdepodobné, že tu v minulosti žili nejakí drevorubači.
stránka geocachingu to zase pozná ako Haberova búda alebo Saloon u Habera. na mape oma.sk sa tam dá nájsť ruina Haber. má to teda viac pomenovaní.

no a prečo sa blízky prameň nazýva Maruškin? vraj preto, lebo sa tu natáčali scény z filmu Soľ nad zlato, ako Maruška naberala vodu a liala ju do studne :)
je to pekne zašitá lokalita, oplatí sa navštíviť.

Boro

Sido, myslím, že si to poondial.Urobil si tzv.medvediu službu. Ako dlho tam tá piecka vydrží, čo myslíš ?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma