Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Salaše, búdy a koliby - pohľad späť

Matobee

Muska na fotkách k článku je uvedený aj Hybský salaš na na Ohništi. Či je to však momentálne existujúca koliba by nám možno vedeli priblížiť miestny.

Mirino myslím, že je takých ľudí dosť. Minimálne ich esteticky nadchnú.
Postrehol som taký komentár aj ja. Nie každý ma k tomu vzťah, to je normálne, ako ani ja nemám k formuli F1. :-)

Daulagiri ďakujem. Myslím, ze vo vnímamí prírody a jej súčastí máme dosť spoločného. Tiež si rád tieto objekty pozriem, prípadne odfotím, keď to stojí zato.
Západné Tatry až tak nepoznám. Bol som v nich len pár krát, ale asi na tej Ježovej niečo bolo, keď spomínate viacerí. :-)

Daulagiri

Veľmi zaujímavý článok o čriepkach našej histórie.
Milujem takéto drevené stavby v horách nielen kvôli možnosti nocľahu, ale aj pre ich estetickú hodnotu. Proste sa rád pokochám pohľadom a fotím ich, je to taký dych dávneho Slovenska. Preto ma veľmi teší iniciatíva ich záchrany.

Viac krát som čítal že najvyššie bola koliba pod Klinom, ale zároveň som vedel že pod Ježovou je/bolo niečo čo muselo byť vyššie. Ktovie kde je pravda. Škoda každého takéhoto objektu.

Mirino

Som veľmi rád, že je stále dosť ľudí, ktorí sú presvedčení, že koliby v našich horách sú kultúrnym dedičstvom a že tam patria. Takže to nebude až "také bačovské", ako to niekto tvrdil v inom podobnom vlákne.

Muska

Aj koliba na Ohništi je trošku vyššie a architektonicky je to typická pastierska koliba. :-)

Matobee

Gusto ďakujem za tip. Určite niekedy pozriem. Áno to bola ona. :-)

Rast môže byť tá Ježová. To sú vhodné lokality, ktoré veľmi nepoznám. Dík za doplnenie. :-)
O komárniku pred kolibou pod Klinom uvádzam, že sa zachoval za pomoci/záchrany "dreveničiarov". Konkrétne partie okolo p. M. Hubu. Pôvodný samozrejme nebude.

Rast

vyššie polžená koliba vo výške cca 1600 m bola koliba pod Ježovou (žiaľ v koncom roku 2020 zhorela do tla) - ta bola pokiaľ viem vyššie než spomínaní koliba pod Klinom. Je ale možné, že sa tam nepáslo, neviete niekto? Kusok pod touto kolibou bola ešte jedna na lúke a ďaľšia je nižšie, takže pravdepodobnosť, že sa používala na pasenie je dosť veľká.
Komárnik na kolibe pod Klinom bol podľa mňa postavený nanovo, ten povodný sa nedochoval, pamätám si kolibu pred rekonštrukciou a nebol tam. Dorobili ho podľa dobovej fotodokumentácie.

Gusto

ešte som zabudol dodať, že hlavnou sprievodkyňou vo filme bola pani Iveta Zuskinová, na ktorej publikáciu sa často odvolávaš.Zrejme s ňou bola aj Pálenica. A okrem nej film sprevádzali ešte traja vyslúžili bačovia.

Film nájdeš v archíve RTVS

Matobee

Braňo tak je ako vravíš. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Snáď to pôjde správnym smerom, keď aj v menšom meradle, ako doteraz.

Gusto článok som písal pomaličky pomaly 3 mesiace tak skôr náhoda. Raz za čas sú takéto relácie, dokumenty či už v TV alebo rádiu. To čo spomínaš som nepočul, ale ak to nájdem pozriem si rád niekedy.
Ja som zas zachytil peknú Filanovu Pálenicu s autorkou jednej z kníh z ktorých som čerpal. Niekedy koncom februára. Zaujímavé rozprávanie odborníčky z oblasti ovčiarstva.

PaliT ďakujem. Fantastický projekt čo uvádzaš. Už som ho niekde zachytil, pravdepodobne cez vaše OZ. Držím mu palce a verím, že niekedy pridám aj ruku k dielu na nejakej brigáde.
Drevenice a tradičná ľudová architektúra myslím si osloví veľké percento Slovákov minimálne nejakým krátkym estetickým dojmom pri pohľade. Je to proste v nás. :-)

PaliT

Výborný článok, mňa fascinuje ľudová architektúra už od 80. rokov a ak som sa začal v poslednom čase venovať útulniam, nejde mi len o podporu turistiky ako takej, ale aj o záchranu starých drevostavieb, teda nielen tých na turistických trasách. Existuje totiž partia s veľkou tradíciou, ktorá sa tomuto aktívne venuje už vyše 40 rokov a navrhol som im, že by sa mala vytvoriť webstránka, ktorá by to minulé, súčasné a budúce snaženie mala zmapovať. Výsledkom je tento "výhonok", ktorý by sme mali postupne doplniť, malo by sa to stať akýmsi almanachom dreveničiarstva: dreveniciari.sk

Je to zatiaľ len zlomok toho, čo tam patrí, ale zbierame materiál a budeme to potom dávať dokopy, aby sa jednak zachytila história, a jednak sa vytvorili aj dokumenty o postupoch ľudového staviteľstva. Až skončí táto doba lockdownov, určite na tom začneme postupne pracovať. Kto má chuť, nech sa pridá.

Gusto

Martin

úmysel, alebo len zhoda náhod? Na Veľkonočný pondelok išiel na STV2 dokument Ovčiarskou cestou, venovaný chovu oviec a životu pastierov.
Ak si nevidel, tak ho nájdi v archíve. Veľmi sa mi páčil.
Moji starí rodičia tiež chovali ovce v Štiavnických vrchoch, okolo 30 kusov, takže niečo o chove a spracovaní mlieka viem z vlastných skúseností.

Adelmos

No je tých kolíb veľa po Slovensku. Škoda že sú tak na okraji záujmu...

Trochu viac info:

researchgate.net/…/330005057_…Karpatoch-_Carpathian_mountain_sheep_milk_farming_pdf/links/5cdbe267299bf14d95989751/Salasnictvo-v-Karpatoch-Carpathian-mountain-sheep-milk-farming-pdf.pdf

Matobee

Ďakujem Braňo. Poznám túto kolibku na fotkách. Kamaráti turisti tam chodievali pravidelne opekať zajaca.

Určite by ju bolo fajn opraviť. Ozvi sa potom. Je síce dosť nízko pod trasou SNP, ale pre tých čo nešetria výškové metre a iných tulákov fajn alternatíva k prístrešku v Hiadelskom sedle.
Si sa pekne potáral.

Adelmos

Čaves Maťo ako vždy perfektný report. Niečo na doplnenie - pod Hiadeľským sedlom sa nachádza koliba, asi bývalý senník. ( mapy.dennikn.sk/?x=19.30574… ). Stavba je v dobrom stave; jediný problém je že chýba časť strechy. Naposledy som tam bol asi 29.7.2019, prespal som tu na snpčke. Prikladám pár fotiek čo som vtedy nafotil. V dohľadnej dobe sa tam chcem ísť pozrieť ako to tam vyzerá. Možno by som nejako tú strechu opravil...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov