Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bišar, Spišská a Diran - okruh zo Šteľbachu

Diskusná téma K článku: Bišar, Spišská a Diran - okruh zo Šteľbachu

Prichádza víkend a narýchlo plánujeme nejakú kratšiu, ale zaujímavú turistiku v okolí Lipian. Voľba padla na zaujímavo vyzerajúci kopec v Levočských vrchoch, na ktorý nevedie oficiálna značka, ale dostať sa naň nie je žiadny problém – vrchol s názvom Spišská. A prečo Spišská? Lebo z jej vrcholu máte celý Spiš ako na dlani.

Mahe

Keď už tu Milan spomínal také vzdialené zážitky, tak pripojím aj ja jeden:
niekedy v júni 1990 - prvé leto po Revolucii som sa s kamošom odvážil nakuknúť do Levočských vrchov (vtedy ešte vojenského pásma - zakázané ale preto vyzývavé).
Zvolili sme cestu "len po hranici", veď čo keď...
Busom sme došli do Tichého Potoka, odtiaľ trochu po červenej, ale čoskoro sme sa odpojili vpravo a po lesnej ceste vyšli až na hrebeň k chate Javorinka. Tu sme prvú noc prespali v nejakom senníku. Druhý deň sme pokračovali po hrebeni na juh až na Spišskú. Preto to aj píšem, lebo práve úsek z Javorinky po hrebeni až skoro na Spišskú je NADHERNY ! - lúčne úseky s červenými smrekmi. Potešilo ma, že aj po 30 rokoch tento les vydržal (nielen v mojich spomienkach) a určite sa oplatí si tento úsek pozrieť.
My sme pokračovali zo Spišskej cez Bišar - Striebornú horu do doliny Čierneho močiara , kde sme zase prespali v jednom z vtedy ešte mnohých senníkov. A nedeľa bola u klasika - Bachureň - Buče - Mindžová s konečnou v Lipovciach pri Sultanke.

Martin knor

Vypada to zujimavo. Paci sa mi najma ten prah s vodopadom, ale aj ta jaskyna moze byt zaujimava.

Milan Stuchlý

Pred asi 45 rokmi sme spali v senníku na Lazurke a v noci blízko senníka zavýjali vlci. Bol to fascinujúci zážitok, lebo nám bolo jasné, že ide o ďiaľkovú komunikáciu, o účele a obsahu ktorej nemáme ani poňatia. Inak aj vtedy to bol prekrásny kraj. Príroda vo vtedajšom vojenskom priestore bola lepšie chránená, ako v národných parkoch.

Boro

Paráda. (a aj tá romantika vyzerá fajn)

Petro Kovač

Dobrý deň. Ja Vás len poupravím lúka sa nazýva Divan, nie Diran. :) Inak krásny článok aj tip na túru.

Samkoh

ten šteľbach je síce odvodený, ale skomolene... tichý je po nemecky still, číta sa to štil. štel je zase slovný základ pre nastaviť(program)/postaviť, umiestniť(koho/čo kam).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma