Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Opitý medveď

Rc

dokonca na dedinach ani komunalny servis nefungoval ako teraz. co zostalo nezjedlo sa slo na zahradu ci do hnojiska. rovnako cintoriny byvali plne sviecok. my sme boli rovno pod lesom v ktorom sa medvede pohybovali. a ziaden nenabral tu odvahu. vedel ze v kazdom tretom stvrtom dome ma majitel flintu a nebude vahat. vlastne mozno mas pravdu ze ten medved bol ci je mudry a pozna aj nase zakony ktore ho chrania a je si vedomy ze dnes ten majitel tu flintu pouzit nemoze, lebo by ho ochranari za porusenie zakona zniesli zo sveta :-)

Rc

Tomka, ludia a ich dopadky tu boli aj pred 30 ci 40 rokmi. a medvede vtedy na ne tak nechodili. zeby odvtedy zmudreli? :-)

Tomka

PaliT - presne!
Veď aj ľudia by sa uživili keby v potu tváre obrábali svoje polia. A prečo to nerobia? Lebo kúpiť v hypermarkete je oveľa energeticky výhodnejšie.
Neviem prečo si Marcel myslí, že medveď je hlúpejší ako človek.

Peter61

@ PaliT, preceda marcel.c toho zapotil viac.
Obzvlášť predposledná veta ja asi dačo také, ako keby som ja kibicoval do programovania a Windows 10.

PaliT

Polemizoval by som s tvrdením, že medveď sa "neuživí v prírodnom prostredí", v skutočnosti ide o to, že ako rodený potravinový oportunista rýchlo zistí, že je z energetického hľadiska výhodnejšie nechať sa vykrmovať na vnadisku poľovníkmi, odpadkami v smetiakoch, alebo kukuricou na poli.

Marcel.c

@Pavel Forgáč 10:52
S tou likvidáciou lesov na Kysuciach nemáš pravdu, stále je ich ešte viac ako pred 100 rokmi. Stačí si pozrieť historické fotografie a porovnať ich so súčasným stavom.
Horné Kysuce boli masívne osídlené koncom 17. storočia, po poslednej morovej epidémií, a to najmä želiarmi od Trenčína a Valachmi zo Sedmohradska. Prví mali za úlohu klčovať lesy v údoliach a meniť ich na poľnohospodársku pôdu, druhí zas klčovať lesy na kopcoch a v záveroch dolín a meniť ich na pasienky. Tento stav trval až do nástupu socializmu, ktorý priniesol masívnu industrializácie, spojenú s intenzívnou výsadbou lesov.
Toľko exkurz do minulosti.

Čo sa týka tých medveďov, ich počet bol pred 100 rokmi taký nízky, že im na obživu stačila aj celkom malá vtedajšia výmera lesov a do dedín nemali prečo chodiť. Zber lesných plodov bol v tej dobe oveľa masívnejší ako v súčasnosti, nakoľko to bola jediná možnosť ako sa dostať k ovociu a významná zložka obživy miestnych ľudí.
Čo sa týka tých požratých sviečok na cintoríne, je to bizarné, ale možné, medveď je ako sviňa a zožerie všetko. Požiadavka na zamykanie horiacich sviečok na cintoríne by bola celkom úsmevná, ale v súčasnej bláznivej dobe s ňou určite niekto s vážnou tvárou vyrukuje. Veď sme svedkami oveľa väčších nezmyslov, ktoré už boli uzákonené alebo na uzákonenie čakajú.

Pre mňa osobne z toho vyplýva záver, že divá zver v ľudských sídlach nemá čo robiť, a ak sa tam napriek všetkému vyskytuje, tak jej je priveľa a asi sa neuživí v prirodzenom prostredí a hľadá obživu tam, kde jej je dostatok, strácaj?c pri tom plachosť. V tom prípade odstrel považujem za správne riešenie.

Nechápem, prečo je medveď tak glorifikovaný a naproti tomu napríklad čierna raticová zver, ak nie zatracovaná, tak prinajmenšom opomínaná, a pritom sú to celkom rovnocenné živočíšne druhy.
Že by atavizmus plyšových medvedíkov z detstva?

Rc

Pavel a naco tie drahe prieskumy? ved ak je medved vytlaceny medzi ludi tak ich je asi nadbytok ked sa nedokaze udrzat v lese. naozaj potrebujeme rozne studie ktore nam dokazu ze voda je naozaj mokra? :-)

Pavel Forgáč

Peter61 - hmm tak som si to zle pamätal :D. Ďakujem za pripomenutie informácie.

Peter61

Pavel Forgáč: ad štúdia TU ZV :
"Pre analýzy genotypov slúžilo 2 977 vzoriek trusu, vlasov, krvi a tkanív"

Pavel Forgáč

Peter61 - tak to bol len odhad tuším z 250 vzoriek, ktoré zozbierali. Takže tá presnosť je diskutabilná.
Netuším či to bol úhyn alebo strhnutá. Ale vzhľadom na túto našu lokalitu najpravdepodobnejšie nedohľadaný úlovok.

Peter61

@Pavel Forgáč:
čo sa týka počtov, je to cca 1000-1500 ks ..."v rokoch 2013 – 2014 odhadla
celková početnosť 1 256 medveďov hnedých (1 023–1 489 95% CI)
s.12.-13
slovakwildlife.org/…/program-…
Tá jelenica bola úhyn, aebo strhnutá ? Rebrá vyzerali dosť zachovalo.

Pavel Forgáč

martin knor - myslím, že prvoradým problémom je to, že vôbec ani netušíme koľko tých medveďov reálne je. Ochranári majú tendenciu počty podceňovať a poľovníci nenormálne nadhodnocovať. Chcelo by to nejaký systematický viacročný výskum aby sa zistilo aká je populácia. Dovtedy je myslím silné slovo povedať či je niečo premnožené alebo nie. Podľa toho potom nastaviť či do populácie treba zasahovať alebo nie. Dovtedy to bude len strieľanie do vetra z jednej alebo z druhej strany.
Tak myslím, že by to zabezpečenie kontajnerov výrazne pomohlo. Určite by potom medvede nezačali robiť hromadné útoky na cintoríny. Tiež sa treba pozrieť nato či tá potrava v tých lesoch je. Od Kysúc cez nízke tatry až po košice je veľká časť lesov zlikvidovaná. Síce na tých obrovských holinách začnú rásť aspoň maliny, na ktoré sa potom vrhnú tlupy zberačov, no pochybujem že by to bol dobrý životný priestor pre veľkú šelmu. Tiež by som sa z takéhoto prostredia pobral preč na juh, kde nie sú lesy ešte tak zdevastované a poľovníci ma budú prikrmovať chutnou kukuricou.

Peter61 - to bola fotka z pred piatich rokov dozadu a žral tam mŕtvu jelenicu.

Martin knor

Kedze je tu opat snaha navodit dojem, ze za to ze medvede chodia medzi ludi moze "nezodpovedne" spravanie a odpadky, rad by som tu pripomenul, co vravel jeden starosta o navsteve medvedov pred par rokmi. Medved im navstevoval cintorin, na ktorom zral sviecky a popri tom zaregistrovali rozhrabane mravenisko.

Takze bezna potrava medveda sa nachadza v intravilane obci rovnako ako v lese. Znamena to, ze pokial medvede budu vytlacane rujnymi samcami do intravilanov a zvyknu si na ludi, tak aj keby ste zabezpecili vsetky kontajnery, medvede ktore si na ludi zvykli z okolia obci nedostanete. A druha vec, nam sa ani len nesniva co vsetko medved zozerie. Ako chcete zabezpecit sviecky na cintorinoch?

Jednoducho, medvedov je v sucasnosti privela. Je dobre, ze ich u nas mame, ale taketo mnozstva medvedov nepotrebujeme. Treba stanovit kolko ich chceme mat a take pocty treba udrziavat. Predstava, ze pocty medvedov si zreguluje sama priroda by fungovala iba pokial by sme pripustili, ze medvede akceptujeme aj v kulturnej krajine a v obciach.

Peter61

@ 14/05/21 12:40 Pavel Forgáč
pri ranných nástupoch na túry zo Smogovca do Studených dolín sme pravidelne vídavali povyvvracané kontajnery a smetné koše. Prvý to zabezpečil p.Žampa ( za vlastné, nie za mestských 17 000 € ) ale pri táckarni na Hrebienku som povyvracané koše videl aj predminulú sobotu.
Soňa . čo sa týka "zámerne" :
tuto je sadzobník poplatkového odstrelu
lesy.sk/…/cennik_2020_sk_ok.p…
Včera či predvčerom som v telke videl zábery z fotopasce odkiaľsi z juhu: medveď pri nejakej kostre. Pomerne kompletne vyzerala, asi ovca ...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov