Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Opitý medveď

Diskusná téma K článku: Opitý medveď

Bolo už poobede, keď som sa začal zamýšľať, či dnes niekam vybehnem. Vonku bol pekný horúci letný deň, a tak ma to lákalo aspoň na krátku vychádzku. Chvíľu som rozmýšľal nad tým, kam dnes pôjdem a nakoniec som zvolil môj klasický okruh Vtáčnikom.

Dzakomoo

našťastie v našom regióne ešte nepozerajú na homo sapiens ako na pomaly bežiace bielkovny.
chcel som len poukázať, keď v malokarpatskom regióne ich bolo toľko, čo potom bolo v horských oblastiach?

Peter61

Dzakomoo :
podobne vlky na Sibíri. Útočia na ľudí tak, ako za báťušku cára, dokonca aj stále ešte rozširujú besnotu. Kedysi r.1885 L.Pasteur začal s postexpozičnou vakcináciou, chodil k nemu aj pohryzení Rusi zo Sibíri.
( u nás : nula)

Peter61

dzakomoo :
správanie sa mení, aj útoky. Ak si dobre pamätám, tak v RO medvede sú problém, berú homo sapiens ako lovnú zver.
Nie v takej miere, ako ľadový nedveď, ale ....

Dzakomoo

krátky exkurz k medveďom v MK, resp. v okolí Bratislavy cca pol tisícročia dozadu. zaujímavá je najmä predposledná a posledná veta. je to z Druhej knihy o Bratislave od P. Dvořáka.

Rc

Pavel ti co davali sviniam vsetko mozne co zostalo (trebard aj splesnivele pecivo) sa potom zvacsa cudovali ze minaju nejako vela penazi na veterinu. my sme sa vzdy snazili im davat hlavne burginu a cerstve veci a nemali sme problem. rovnako s hydinou. nikdy sme ju nekrmili odpadom. ale ano niekto to robil a potom sa cudoval. a chcem ta vidiet ako budes v zahrade kde mas 50 ovocnych stromov likvidovat a hladat kazdu spadnutu slivku ci jalcko aby to tam nahodou meda nezacuchal. mali sme ine problemy a starosti...
s tymi polovnikmi hadzes vsetkych do jedneho vreca a urcite sam dobre vies ze vacsina su slusni ludia a ochranari rovnako ako je to u turistov tych tiez niektori polovnici ci lesnici (vdaka par individuam) povazuju za grazlov ktori chodia do lesa robit iba bordel. s takymto pristupom vsak k dohode nikdy nedojde a nedojde nikdy ani k rozumnej reci ci debate bez ktorej sa to bude iba hrotit...

Pavel Forgáč

rc - ako píše Tomka. Na dedinách sa v minulosti všetko využilo na 100% a nič čo by mohlo slúžiť ako potrava nevyšlo navnivoč. Žijem v malej dedine 20 m od lesa a dodnes hospodárime a tiež nevyhadzujeme nič z jedla. Všetko spotrebujú svine, zajace, sliepky a pes.

Podľa zákona môže poľovník strieľať len nato čo jasne a zreteľne vie rozoznať. Práve preto aby nezabil človeka. Bohužiaľ pre veľkú časť komunity poľovníkov sú poľovnícke zásady sväté len keď príde reláciu nahrávať Halali. Inak si robia čo chcú. Osobne som už videl jedného dobrodinca strieľať aj oproti domom. Takýto počin by mal byť trestaný basou za všeobecné ohrozenie. Často sa strieľa aj na horizont čo je zakázané. Niekedy sa osobne čudujem ako mohli dať niektorým ľuďom do ruky zbraň, pretože sú to očividný psychopati.
Osobne sa najviac bojím túlavých psov ako spomína aj tomka a od Septembra do Decembra aj ľudí pobehujúcich s puškami po lese. Človek nevie odkiaľ na neho vyletí kus olova. Dnes je to ešte o to horšie, že poľovníctvo sa zopsulo. Keď poľovali v revíry miestny tak dali ľuďom vedieť, keď bude poľovačka aby sa tam nemotali. Dnes to má kadekto z Bratislavy a riadi sa heslom: získaj revír a môžeš všetko.

Pavel Forgáč

marcel.c - keď bude okolo diviakov podobný hon na čarodejnice a šírenie strachu a paniky, tak si kľudne zastanem aj diviaka a budem ľuďom vysvetľovať, že to nie je až také zlé zviera ako niekto tvrdí. Všetky zvieratá sú samozrejme rovnocenné či medveď, diviak, srnka, salamandra alebo mravec. Nemám nejakú osobnú sympatiu k medveďovi. Je to pre mňa bežné divé zviera ako každé iné. Akurát sa mi nepáči tá demagógia okolo neho. Väčšinou je prezentovaný ako krvilačná šelma, ktorá nemá nič iné na robote ako čakať za prvým stromom na okraji lesa a zožrať prvého človeka, ktorý tam vojde. Popritom je pravda niekde inde. Sú to lesný duchovia, ktorých človek zahliadne párkrát za život. Ako mi povedal jeden lesník v pohorí Žiar: stretnúť medveďa to nie je zlo ale vzácnosť. Nemôžem zato, že väčšina spoločnosti je predpokakaná z medveďa, vlka alebo aj rysa, lebo im niekto vtĺka do hlavy, že je to predátor, ktorý pôjde po človeku. Nie sme na Aliaške. Človek vo svojej arogantnosti a nadutosti si myslí, že je pupok sveta. Akurát keď vojde dole lesa, kde je medveď, vlk a iné predatory zrazu si už ako až taký pupok sveta nepripadá. Uvedomí si, že je iba malá bezvýznamná omrvinka vo svete, kde mu niečo oveľa silnejšie môže dať na bendžo. Preto si niektorý jedinci majú potrebu dokázať akým sú "výkvetom" zeme a zlikvidovať túto hrozbu.

Nechápem tomuto argumentu, ktorý často používajú lesníci na obhajobu súčasného drancovania lesov. Aj ja môžem povedať, že v roku 500 bolo na území Slovenska oveľa viac lesov a má to rovnakú váhu. Dôležitý je súčasný stav a dnešná doba. Myslím, že sa už ľudia neživia uhliarstvom, ktoré bolo potrebné pre banský priemysel, ktorý bol na Slovensku hojne zastúpený. Dnes má lesné hospodárstvo minimálny podiel v ekonomike a les získal viacero dôležitých funkcií ako mal v minulosti. Z histórie by sme sa mali poučiť a nie ju opakovať. Samozrejme drevo je potrebné a ťažiť treba. Akurát nie v objeme a štýlom po mne aj potopa. Kto veľa chodí po slovenských lesoch a povie na súčasný stav že je to normálne, tak je asi slepí alebo si mastí vačok na dreve.

Pred 100 rokmi sme dohnali takmer všetky druhy na pokraj vyhynutia. Neboli vybité len dravce ale boli zdecimované stavy poľovnej zveri. Vo vysokom počte bola zastúpená iba drobná zver. Keby nezasiahla štátna moc, tak by sme mali dnes holý zadok. Informácie mám z prvej ruky. V rodine máme minimálne 150 ročnú tradíciu poľovníctva ak nie aj viac. Starý otec mi kadečo z minulosti porozprával. Zver chodieva k ľudským obydliam odjakživa. Vie že tu nájde lepšiu obživu ako v lese. Najmä v čase núdze. V 60. rokoch minulého storočia chodieval do slivkových hájov u nás medveď na slivky. Nikoho to nejako extra netrápilo, lebo to vedel iba starý otec a ešte nejaký jeho kamarát. Slivky pozbierali a medveď prestal chodiť. Tiež ho pozoroval aj na vrchu Kliča, ktorý je doslova obklopený dedinami. V tých časoch bolo medveďov naozaj málo a predsa sa objavil v lokalite, ktorá nie je areálom jeho pravidelného výskytu a pri ľudskom sídle. V tých časoch však niekto nemal potrebu zavolať markízu a užiť si svojich 5 minút slávy a trochu poplašiť ľudí. Dnes keď sa niekde objaví medveď, kde to nie je úplne bežné hneď sú toho plné noviny. Niekedy je prílišná informovanosť na škodu. Veď koľko ľudí si dnes povie v akom zlom svete to žijeme a popritom prežívame 20 najmierovejších rokov minimálne za posledných 1000 rokov.

Netvrdím, že treba chrániť každého jedného medveďa. Tie čo sú problémové a naučili sa na ľudí treba skántriť. Tým už nepomôže nič. Taktiež by bolo vhodné zvážiť v niektorých lokalitách či ich nie je naozaj veľa. Napr. Poľana. Ale nemyslím si, že je to celoslovenský problém a keby sa tu spustí celoplošný lov tak by to prinieslo viacej škody ako osohu. Dopadlo by to, tak ako nedávno v Rumunsku. Lovili by sa kapitálne a nie problémové jedince.

Rc

Peter61 ved ano. aj nasi pohranicnici nas vtedy chranili na hraniciach pred nepriatelom zo zapadu, ktory sa chcel k nam silou mocou dostat :-) ano byvali sme pod lesom a veru ziaden sa neodvazil. ak sa nejaky obcas nasiel tak nemal dlhu zivotnost. ak ho nikto nebacol na prvy pokus a opakovane sa o to pokusal tak ho to skor ci neskor minulo. ziadne premiestnovanie kde sa budeme tvarit ze sa problem vytiesil. to ze toho meda niekam premiestnis a nebudes ho mat na ociach neznamena ze sa z neho stane zasa diva selma. a najhorsie je ze ked ma takyto macko potomstvo tak tam zacinaju naozaj problemy a tie sa potom mnozia a mnozia. myslim ze vies velmi dobre ako to chodilo nie si az taky mlady. stacilo mat stranicku knizku dobre vztahy na istych miestach a nemusel si byt ani z kuby...

Peter61

rc : 9:51 si napísal :
"my sme boli rovno pod lesom v ktorom sa medvede pohybovali. a ziaden nenabral tu odvahu"
A o tom ani nehovorím, že strieľať takým spôsobom.., môžu tak fidelkastroičoblatník a pod.

howgh.

Rc

Peter61 ale no. na horelici pri cadci bol niekedy v 82 odsudeny polovnik za to ze na zahrade zastrelil v noci narusitela. na sude na svoju obhajobu tvrdil ze potme strielal na medveda, bol to vsak normalny len trosku neprisposobivy obcan. neplatil vopred ziaden poplatok ani nebol ziaden zazitkovy lovec. tvoja teoria znie sice lubivo ale realita bola uplne ina...

Peter61

ad rc 11:26 a skôr :
trepeš 5/9. Medveďov bolo menej, pretože volo menej kukurice etc. Odstrel bol poplatkový na újedi = devízový, alebo si mohol streliť minister, riaditeľ lesov pri päťdesiatinách a pod.
časť populácie sa k tomu chce vrátiť a preto sú opatrenia ( odpad, ohrady, obdobne pri vlkoch smiešne pastierske psíčky etc.) liknavé.
Jedná sa o zážitkový/trofejový lov.
lesy.sk/…/cennik.html

Rc

Tomka na ministerstvach mame adeptov vyzvy my sme les. to s tym prikrmovanim by sa urcite malo riesit a ak by bola vola asi by sa aj riesilo. ak sa tak nedeje tam mozno preto aby ministrovia ci ich poradcovia nestratili predvolebne temy...

Tomka

rc
Pochádzam z podhorskej dediny a do polovice 70tych rokov mali naši pomerne veľké hospodárstvo. Na hnojisko a záhradu sa toho vyhadzovalo minimálne. Vážili to čo sme museli vlastnými rukami dorobiť a zvyšky išli sliepkam a sviniam do pomyje. Na poliach sa pestovali hlavne zemiaky a obilie a tie nie sú pre medvede zrovna zaujímavé.
Kukurica len v malom množstve!
A určite nikto nevyhadzoval k lesu, alebo priamo do lesa kukuricu, repu, starý chlieb a pečivo, ako to dnes robia poľovníci. Aj jablká končili v pálenici a nie v lese.
To, že je medveďov viac ako bolo vtedy je fakt. Ale či je správny ich stav vtedy, alebo dnes neriešim.
Ale mne sa skutočne nezdá správne prikrmovať divú zver a lákať ju potravinami k ľudským obydliam. Navyše to mäso zo zveriny už nechutí tak ako kedysi, ale ako bravčové, alebo hovädzie.
Ja som sa zatiaľ s medveďmi stretla 4x a stále mám väčší strach z voľne pustených psov ako z nich.

PaliT

Stále intenzívnejšie prikrmovanie zveri poľovníkmi – stále bližšie k aglomeráciám, rozširovanie pestovania kukurice v podhorských oblastiach, ktoré začalo až v posledných dekádach, atď...

Skúška správnosti (kvízová otázka): prečo sa v oblasti Tichej a Kôprovej doliny drží populácia medveďov na stabilnej úrovni?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov