Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kolešne, Klenovský Vepor a Kabátová za víkend

Martin knor

Kedze sa pytas na alpske salase, tak sa trochu rozpisem. Salas nasho typu pre ovce som tam nevidel. Na jar sa ovce vyzenu na hole a na jesen sa zozenu dolu. Zrejme sa chovaju pre jahnata, nie na vlnu ci na mlieko. Kedze sa tam nekradne a medvede s vlkmi tam vystrielali uz pred starociami, funguje to dobre. Ked je dolina hlbsia, obcas je v nej domcek v ktorom byva starsi dedko, samotar. Ten sa o ovce "stara". Obycajne je dalekozraky, takze mu staci pohlad na hole a vie co a ako. Ovce pozna, takze ked ovca nejakeho gazdu chyti nejaku chorobu, da mu vediet aby sa o nu postaral. (Bol to zazitok vidiet ako dorazilo do sedla terenne auto s majitelom a dedkom. Majitel dalekohladom prehladaval svahy a dedko iba prizmuril oko a ukazoval mu, kde co treba.) Je jasne, ze ked v Alpach stupne pocet medvedov (su take fantazmagorie), tak takyto sposob chovu oviec tam nebude mozny.

Daulagiri

Niektoré úseky trasy mám prejdené, ale napr. okolie osady Javorina ma láka už dlho. Taktiež na Klen. Vepri som bol iba v zime, aj Vartu chcem otestovať.
Vybavilo sa mi mnoho spomienok, lebo som tu už dávno nebol, na gazdovskom dvore sme strávili 2 či 3 silvestre. Krásny kraj, pekná túlačka a tie kolešne paráda.

PaliT

Prekrásne, takto si to predstavujem.

K nejakým najúžasnejším vežiam na sprznemom plese ma to už vôbec neláka. Ale sem, kedykoľvek...

TomXX

Čo vám poviem... Bol som tam 2 týždne dozadu :) Ráztočné, Cisárska hoľa, Železná brána, Vepor, Varta, Martalúska, Javorina, Klenovská Poľana a krížom dolu.

Matobee

To už hej takáto túlačka. Gratulujem k 100-ke. Pekne si už toho pochodil. :-)

Poslednú dobu ma stále viac ako len samotné hory lákaju podobné "žijúce či mŕtve" usadlosti.
V oblasti okolo Vepra som bol posledný rok viac krát a veru stále je tam čo objavovať a obdivovať.
Na Kabátovej som ešte nebol a tiež úsek od Železnej brány po Cisárske sedlo. Si ma navnadil.

Boro

Heňo, tvoje vandre ma vždy donútia otvoriť si najprv trasu na mape, potešiť sa tým, že aj tam som sa kedysi motal a potom sa začítať. Zdá sa mi, že tú Máriu by si mal asi vymaniť za nejaký prítulnejší typ, lebo nemáme ani jednu jej fotku a to je voči nám traperom- prútnikom veľmi nefér. Ale inak paráda.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma