Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: S Mirom o OTO24 vrcholov Malých Karpát v BSK

Diskusná téma K článku: S Mirom o OTO24 vrcholov Malých Karpát v BSK

Akcia OTO24 vrcholov Malých Karpát v BSK privedie turistu na málo známe vrcholy v Malých Karpatoch. Je protipólom komerčných výziev – nemusíte sa nikde registrovať, platiť účastnícke poplatky či zdieľať statusy. Nie je predpísané kedy a v akom poradí vrcholy navštíviť. Hoci sa akcie kvôli pandémii zúčasťňuje veľa ľudí, sú dobre distribuovaní v čase a priestore a preto OTO24 nelikviduje tiché miesta, ktoré propaguje.

PaliT

Tak na tomto som sa dobre pobavil, až som sa párkrát nahlas smial. Síce zároveň mi išla hlavou myšlienka, že KST asi zomrie, ale možno nie, uvidíme.

Inak také tabuľky bývali na rôznych miestach už predtým, napr. na Kamennej Bráne, ale netuším za akých okolností sa tam dostali.

Tiež sa hlásim k tomu, že stále častejšie chodím mimo turistických značiek, ani neviem, či aj tie prežijú...

Ade.e

PaliT: Skor sa obavam, ze KST neprezije. Resp. nie v takej pocetnosti. Taka prebyrokratizovana organizacia, ktora zije len z clenov, ktori vyrastli za komunizmu, tak su v Strane, pardon v Klube.. a pomaly starnu..

Mladi velmi nemaju zaujem o take masovky a taketo organizovanie. Ked som pocul Mira, ze ako to MUSI byt podla nejakych pravidiel napr s tym oznacovanim kopcov, tak som si tukal prstom o celo...

Pozitivom je asi len to, ze KST tie znacky sa snazi cielavedome obnovovat. Ale je vidiet, ze uz stari znackari vymieraju alebo su vysokeho veku a niektore znacene trasy su len na mape...

Ja som v nasom KST, ale skor aby som im par eurami prispel. Na klubovej akcii som nebol hadam 8 rokov.. Radsej si idem svoju, ktoru si aj sam vymyslim. Nemam rad, ked mi niekto vymysla turu ci trasu. Ale ked sa niekto prida, nemam problem. :)

Lubo

Chcel by som len podotknut, ze ak by KST nemalo taku z vasho pohladu prebujnelu byrokraciu, tak tu dnes nemame tak kvalite, jednotne a prehladne znacenie turistickych chodnikov. Staci pozriet do inych krajin, kde to nemaju takto standardizovane. Ano, da sa tomu kadeco vytknut, no myslim, ze kazdy kto nieco naturistikoval v zahranici da za pravdu, ze nas system je skvely. A nebol by bez KST.

Ja im drzim palce, aby sa trochu posunuli ale pritom zachovali to dobre. Velmi by som si najma zelal, aby mali moznost individualneho clenstva, z ktoreho by mohli od neorganizovanych turistov ziskavat zdroje napr. aj na chodniky ci chaty. A nenechali sa tunelovat, ktori tuto ich skostnatelost zneuzivaju vo svoj prospech.

Miroslav Svitek

ade.e Neviem či si videl poslednú štatistiku o členstve, ale si úplne mimo. Individuálne členstvo je možné napríklad v KBT, aj keď ja ho nechápem, lebo potom načo je v KST? Je taký oddiel a je členom KBT, ktorý je organizovaný po internete a má vyše 1800 členov, ktorí platia vraj členské 29€ a ono známka stojí 11€. Rozhodne to nie sú bývalý členovia KSČ a predpokladám, že ani SDKÚ. V živote sa nestretnú, ale sú členovia niečoho. Prebujnelá administratíva? Ja viem o dvoch pracovníkoch KST, čo sedia na ústredí a všetci ostatní to robia, robíme v regiónoch a kluboch za pápežskú menu. Že je KST skostnatelá je pravda, zažil som to pri plnení Zápočtových ciest a nepohol som s tým a dotyční páni tam sedia a riadia to stále rovnako. Ale to ma neodradilo od turistiky, chuti niečo organizovať a keď vidím, koľko ľudí ide na trnavskú stovku a potom ich už v živote nevidím na žiadnom DP, tak nechápem. Koľko ľudí dnes rado zaplatí veľké peniaze za rôzne ultra behy a koľko ľudí okolo toho musí makať a aká je okolo toho administratíva. Takže mladí práveže majú záujem o masovky a naše klasické DP zostávajú pre nás a sme na nich sami a v dohľadnej dobe zaniknú zároveň so svojimi organizátormi. Ale vzniknú iné a ďaleko masovejšie akcie. Štát nové horské chaty nepostaví a to čo stavajú developeri nie sú horské chaty. Takže podľa mňa KST prežije, hlavne kvôli klubom na vidieku. Vidím to na MKCK, ako týždeň čo týždeň si organizujú oddielové akcie a ako sa na to tešia a koľko ich na ne chodí. Takže ade.e, neviem odkiaľ si a prečo si taký skeptický, ale život nie je celkom taký aký si ho opísal. Chvála bohu.

Lubo

Predavat clenstvo, ktore stoji 11 eur za 29 eur, to je presne ten tunel.

V.v.l.a.a.d.o.o

KST má najväčšiu radosť práve z takéhoto klubu. Kto iný im dodá cez tisíc platiacich členov? Koľko si klub vyberie mimo, na svoju prezentáciu, reklamu a spotrebu, to ich predsa nemusí zaujímať. Neverím, že by našli odvahu priznať že v skutočnosti ide o zneužitie značky KST.

Phalike

Príjemné počúvanie a samozrejme aj idea OTO24. Mám za sebou cez polovicu vrcholov a musím povedať že na niektoré miesta by som bez tohoto Mirovho nápadu asi cielene nešiel a pritom sú tie miesta ozaj zaujímavé a stoja za návštevu. Vďaka za takýto počin!

Beta
Ako členka KST dovolím si pridať aj niečo od seba. Často počujem: Prečo je toľko členov KST? Lebo majú lacnejšie nocľahy na chatách. Aj ja som preto v KST. A ešte poviem, že u vás sú veľa väčšie zľavy ako u nás, tak ja som sa do nášho PTTK neprihlásila, lebo mi u nás za to proste nestojí. -)
Ade.e

Miro: Absolutne nechapem tvoju podrazdenu reakciu. Neviem ci preto, ze som ta nepriamo spojil s KSC alebo co. Ale zjavne si nepochopil myslienku. A to, ze Klub turistov (KT-KST, KCST?)mal najlepsie casy za komunistoch, lebo predpokladam, ze za onych cias boli akcie KT ovela viac podporovane statom ci statnymi podnikmi. Ak tomu nieje tak, kludne mozes napisat clanok, ze vlastne teraz maju KT na ruziach ustlane ovela viac.

Ale ked uz si mna spomennul, tak si najprv precitaj reakciu takeho Paliho, ktory prvy pripustil myslienku, ze KST neprezije.

Ku byrokacii som povedal, len to, co som POCUL OD TEBA V PODCASTE. Ze si musel behat po kopcoch s rebrikom, lebo smerovnik musel byt v 3,5m vyske. Takze ak so mnou v tom nesuhlasis, potom si sam odporujes a je to potom dost cudne.
I ked sam suhlasis, ze KST je skostnanete, takze nemam pravdu, ci mam? Rozhodni sa..

Co sa tyka clenstva. Preco si nespomenul, kolko je teraz clenov a kolko bolo za komunistoch? Ale ono, je mozne ze na papieri je tych clenov viac, lebo aj nas klub vznikol len pred 10 rokmi. Ale fakt mas pocit, ze na tych akciach pod taktovkou KST, je viac ludi ako za komunistoch? ALebo je viac MLADYCH? Ja som na Partakovi na FB, (poznas to?) a dost pochybujem, ze vacsina tych mladych ludi su v KST alebo chodia na KST akcie. Lebo podla mna, tak ako ja, nemaju chut chodit na organizovane masovky, lebo vykonny vybor pred rokom rozhodol, ze sa pojde toho a toho i za blbeho pocasia niekde na Dumbier! Proste mladi chcu volnost, idu tam, kde ich v tom momente napadne, lebo to uvideli na fb a kde niekto nieco navrhne, napisu v skupine, ozvu sa ludia po ceste a idu autom. Rychle, jednoduche, volne. Ziadne planovanie na rok dopredu ako je to pri KST akciach. O tom to je. A ak su v KST, tak asi len kvoli zlavam. ale realne na KST akcie nechodia. Tak ako ja. A uprimne. Ani ja tie zlavy nevyuzivam, kedze sa komercnym horam a chatam ako v NT ci VT, sa vyhybam oblukom.

Len pre priklad: Pred x rokmi som bol s velmi aktivnym Klubom presovksych turistov, ktory uz asi ani nefunguje, na dvoch akciach. Vies kolko tam bolo mladych? Presne 1. Teda ja. Potom 2 o par rokov starsi. A nasledne, 95perc - nad 50. Myslis, ze som mal chut viac s nimi ist? A podobne je to aj u nas. Gro klubu su 60plus, potom par nad 40 a do 40 o cosi menej. Aky potencial a buducnost maju take kluby? Ked vymrie ta generacia dochodcov, koolko ostane skutocne aktivnych KST clenov?

Co sa tyka individualneho clenstva, nechapem preco ho spominas pri mne, kedze to spomenul Lubo.

A ked spominas nejaky internetovy klub, mohol si byt taky laskavy a spomenut aky myslis. Ale ak myslis Hikemates, tak oni tusim najprv neboli pod hlavickou KST. Ale ze su uz trz v KST je jedno. Realne na akcieho "praveho" KST nechodia. To by aj ten Partak, ktoy ma na fb 10tisic clenov mohol sa pridat ku kST a preceda KST by mohol vykazat, aky je uspesny, ale realne by to bolo presne 0 clenov. A samotny zakladatel Partaka, nechce nic take riesit, lebo by to uz davno spravil a sam dobre vie, aky ma to vyznam. Nulovy!

A keby si si pokojne precital moju reackiu (na Paliho), tak by si pochopil, ze proti KST nemam nic, co nemas ty sam alebo Lubo, ci PaliT. A chvalim ich za system zznackovania. I ked uprimne. Ak znackari znackuju niekedy tak priserne, potom je otazne, ako tych znackarov KST vycvicil. Na krizovatke ciest ani jedna znacka, ale na zvaznici, kde niet moznosti odbocky, daju aj 20 znaciek na kazdom druhom strome. Ale hej, stale je to relativne jasne znacenie. A velka vdaka im.

Ale to je aj dalsi priklad, ze KST pomaly upada, ked tych znackarov nieje vela. Ci mas pocit ze je ich dost? Ked chodim po Gemeri, Honte, ci na Vychode, tak to znacenie je DOST problematicke.

A nakoniec, neviem co je MKCK, ale uznavam, ze je mensi boom novych klubov, ked nasi vznikli pred 10rokmi a stihli postavit paradnu utulnu na Vychode, ale je zaujimave, ze si spomenul, ze KST ma buducnost vo vidieckych kluboch. Ale preco nie v mestach? Nie preto, ze tam su aj ine moznosti vyuzitia casu ako na vidieku, kde to je zvacsa len kostol, krcma a telka?

Takze neviem presne v com som mimo. Lebo co tvrdim, cerpam len z toho, co vidim napr. tuna. A ak sa sam stazujes na tvoje KST, tak mam skor pocit, ze ty si sam protirecis.

Peter61

@ 15:59 Beata
okrem zliav je tam aj poistenie na zásah HZS na značkách, resp. v chodeckom teréne. Za 1 € celoročne a bez vekového obmedzenia je to vynikajúce.

Peter61

btw. smerovník v 3,5 m výške ?
wtf ?
výšku 3,5 m si viem predstaviť pri (zimnom) tyčovom značení, ale to sa zakopáva do zeme, kto by vláčil drabinu napr. po hrebeni NT.
STN Turistické značenie:
kst.sk/…/stn 01 8025-rukopis-…
Možno ešte keď sa používajú telefónne stĺpy ako zimné značenie ( zimná cesta na Brnčalku).

Miroslav Svitek

Aby som nebol zase obvinený z podráždenej reakcie. Do KST som vstúpil v roku 2000, keď som spoluzakladal Turistický oddiel Bjatek pri NBS a stal sa na dva roky jeho prvým predsedom. Koľko bolo za socializmu členov v ČZTV a ako sa volala sekcia turistiky ani neviem. Áno, ako športový referent SZM a nehanbím sa za to, som organizoval turistiku, športové vyžitie zamestnancov SFT a mali sme na to peňazí a peňazí. Skôr bol problém naplniť autobus. Trénoval som futbalových žiakov Slovan Pravda, chodil do Letných detských táborov ako športový referent. V roku 1989 som založil Turistický oddiel mládeže a volal sa Biatec, nie Timurovci, či Deti Víťazného februára. V KST bolo ak sa nemýlim v roku 2019 19 000 členov a členská základňa rástla. Ja som členom dvoch TK a ten jeden sa žiaľ správa presne tak ako opisuje ade.e. Ale zase na zájazdoch má vždy plný autobus a jednodňové túry jednoducho neorganizuje. Raz ročne robia aj VHT v zahraničí pre tých, ktorí sa venujú VHT turistike, či feratám. MKCK je Malokarpatský cyklistický klub. Ak kritizujem čo sa mi nepáči v KST, to neznamená, že KST ako myšlienku zavrhujem. Len hovorím čo sa mi nezdá a snažím sa to zmeniť. No a OTO 24 vrcholov MK BSK je napokon organizované mnou, ako členom KST a nie je to naplánované a povinné. Práve dnes sa 11 ročná Nela stala 100 úspešnou splniteľkou. Zo 101 splniteľov bolo 66 mužov, 35 žien. 19 ich malo menej ako 18 rokov, 22 viacej ako 60 rokov, 31 bolo členmi KST. Vcelku odpoveď aký je záujem o turistiku možno trošku netradičnú. Na FB nie som a ani nemienim byť.
Ak sa aj ostatným zdala moja prvá odpoveď podráždená, ospravedlňujem sa. Ja som sa len snažil odpovedať na príspevky k podcastu so mnou. No a zľavy KST som nikdy nevyužil, lebo sa vyhýbam masovo navštevovaným miestam a také sú chaty vo V.T. Nikde inde sa zľavy nedajú uplatniť a aj keď KST v ročenke uvedie, že áno, v reále to nie je pravda. Nuž ale aj politici nám sľubujú niečo a realita je iná. Ale to nie je debata na turistické fórum.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov