Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jarná Kojšovská hoľa z Gelnice

Diskusná téma K článku: Jarná Kojšovská hoľa z Gelnice

Východné Slovensko poznám turisticky veľmi málo. Jedenkrát som bol v Poloninách, Pieninách, na Vihorlate a vo Volovských vrchoch. Slovenský raj tiež dlhodobo zanedbávam. Po uvoľnení opatrení mám v pláne vyraziť ďaleko na východ. Tipov mám hneď niekoľko. Vyhráva však žiarivá destinácia v centrálnej časti Volovských vrchov - Kojšovská hoľa, na ktorú sa vydám zo zabudnutej Gelnice.

Martin knor

Asi polovicu Tvojej trasy som siel. Tiez som mal problem s orientaciou, ale dovodom bolo, ze lesnici pri vyrezavani mladiny zahadzali konarmi odbocku :-(.

Ade.e

Matobee: Nie vsimol ale len zo srandy vypichol z clanku. Vsimol som si to, ze si zacinal a siel taku trasu ako ja z tej Gelnice cez Gloriet a spal v utulni Polianka ako ja.
Ze si niekde zasiel a sa vracal, ci planovane alebo nechtiac je uplne v poriadku. Kazdy si chodi ako sa mu paci a vyhovuje. A tak je to OK. :)

Tomka

Príjemné čítanie a krásne fotky.
Okrem Kojšovej holi a Folkmarskej skaly tam nič nepoznám.

Daulagiri

Budem na tú Pálenicu pri plánovaní trasy myslieť. S tými opakovanými trasami si netreba lámať hlavu, spomenul som to len tak mimochodom. Tušil som že tá naklikaná trasa v mape úplne nesedí s realitou, ale o nič nejde.

Matobee

Ďakujem Maťo. Myslím, ze tá Pálenica by ťa dostala. Keď tam raz vyrazíš, určite ju podľa mňa nevynechaj. :-)

Rovnako nechodím vo veľkom po rovnakých trasách tam aj späť. Ročne je to možno 5% z celkových km. Išiel som v tomto prípade okruh s nejakými zachádzkami, pre množstvo času a fotenie západu a východu slnka a tiež som chcel vyskúšať spanie v novej útulni. Len ste si všimli s Heňom práve tie zachádzky a nie celkovú trasu.
Do Prakoviec som išiel zvážnicou a naspäť po žltej. Z a Na Kojšovku som išiel prvý krát cez Spálenicu modrou, druhý krát žltou cez Izbicu a tretí krát ráno priamo od útulne Polianka "asfaltkou" hore.
V podstate opakovačka bol len modrou do Kojšova a späť. Len moja chyba, že to neni presne vyznačené na mape, tak ste to nemohli vedieť, pochopiteľne. :-)

Daulagiri

Tak v tejto časti Volovských som ešte nebol, ale Kojšovku mám v pláne niekedy v budúcnosti.
Ja sa priznám že tiež patrím k tým čo neradi chodia na jednej túre dvakrát tou istou trasou, ale proti gustu...
Tá Kojšovka, Pálenica aj Folkmarská skala vyzerajú ozaj krásne, túra ti vyšla parádne, ten západ aj východ slnka sú podmanivé. Vďaka za podelenie sa zo zážitkami.

Ja som sa v tie dva dni túlal Krupinskou planinou.

Matobee

Gusto poznáš to tam dosť dobre, keď máš takého info.
Hradov, zámkov, zrúcanín, starých hradísk, zbytkov opevnení je veru u nás poriadne veľa.

Gusto

Maťo, nad Gelnicou na nie príliš vysokom kopci je aj hrad. Nezostalo síce z neho veľa, ale za návštevu stojí

Matobee

Henrich presne tam. Veru som si to nevšimol, až pri ceste späť. Nebolo to bohvieako viditeľné v smere z Gelnice.

Jana trošku sa to veru točí okolo Striebornej. Tie Pálenice sú krásne. Skutočna miestna perla.

Janabilesova

Na Kojšovku rada spomínam. Doteraz si pamätám, ako sme sa čudovali, že sme sa od sedla Strieborná najprv cieľu vzďaľovali. A bolo nám ľúto, že chata Erika bola vtedy zavretá. Čučoriedie a divoký les a pekné výhľady boli nezabudnuteľné...

Ade.e

Predpokladam, ze si znacku stratil, ked si sa nechal viest zvaznicou po ktorej sla modra. V istom bode vsak bolo treba odbocit nalavo a kolmo hore do hustiny.

Dat pristresky, resp. fotky do mapy som myslel tak, ze ich das pridat do mapy cez prehliadac a kde si vyklikavas trasu po TZT. Je tam moznost: Pridat fotku.
Aby tam boli, ked sa da vrstva Fotografie. A to mozes urobit i teraz.
Proste aby o nich bola zmienka priamo v mape.

Matobee

Henrich postrehol som, že si bol pozrieť predo mnou na Polianke. Plánoval som ísť aj ja skôr, ale nevyšlo, tak možno by sme sa veru aj stretli. :-)

Bol som v tejto oblasti prvý krát, takže všetko bolo nové. Keby prejdem aj 3 krát tou istou cestou v pre mňa neznámom kraji mi to nevadí. Človek si všimne iné veci, keď ide hore aj dole. Zaujímalo ma napríklad pri návrate z Prakoviec, kde som stratil značku. Nech nabudúce viem, lebo plánujem sem ísť ešte v zime. Plus mal som veľa času a chcel som si to tu poriadne obzrieť. Niekedy si na takýchto zachádzkach niečo kúpim v miestnom obchode, prípadne ak je možnosť zrecyklujem odpadky a často aj v dedinách je niečo pekné a zaujímavé. A nabudúce pôjdem zas "o dom ďalej".
Ešte som mal v pláne jednu trasu buď Z alebo NA Kojšovku ísť cez Tri studne žltou, ale to som nakoniec vzdal.

Neplánujem písať o spomínaných prístreškoch a nenapadlo ma ich zakomponovať do trasy. Dík za dobrý tip do budúcna.

Ade.e

Pozeram, clanok o Kojsovskej holi a bystrim pozornost, lebo start z Gelnice a k tomu aprilovy datum. Skoro v podobny cas ako ja a rovnaka trasa z Gelnice. :D A ked kus, tak sa na Polianke aj stretneme, lebo ja som tam bol o tyzden skor. :D
Mal si riadne opakovaciu turu. Do Prakoviec, z Prakoviec. Na Kojsovku a spat a opat na Kojsovku. Do Kojsova a z Kojsova a spat do Gelnice. :D
Ja take okruhy nemam rad a este zachadzat... :D Ja som siel z Krompach, cez Gelnicu, prespal na Polianke, na Kojsovku - Sivec - Brezie a az za Kysak, do Licartoviec.
Btw, ak asi nebudes pisat claky o tych pristreskoch, tak by si ich mohol dat aspon do mapy, nech vieme, kde sa nachadzaju. Dik. :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma