Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: O sto rokoch horolezectva s Tónom Pacekom

Diskusná téma K článku: O sto rokoch horolezectva s Tónom Pacekom

Slovenský horolezecký spolok JAMES tento rok oslavuje 100 rokov od svojho založenia. S jeho súčasným predsedom Tónom Pacekom sme sa rozprávali o tom, ako spolok vznikol, aké najväčšie úspechy dosiahlo slovenské horolezectvo, aké sú aktuálne výzvy ale aj o spolupráci horolezcov a ochranárov či o pripravovanom návštevnom poriadku v Tatranskom národnom parku.

Daulagiri

Veľmi zaujímavý rozhovor, obsiahly na rôzne témy, super, vďaka zaň.

Peter61

ondrej,
zacitujem jedného zainteresovaného z prezentácie návrhu NP v Smokovci
" legislatívny proces je dlhý".

Pinciotti

V poriadku, ale to proti čomu sa protestovalo bol predsa ten návrh čo visí na "aj my sme Tatry". Takže najprv dostal JAMES návrh na uzáveru na 7 mesiacov pre horolezcov, potom vyjednali 2x6 týždňov a POTOM sa začalo protestovať a odvtedy, od jary 2019 sa už nič nezmenilo, len sa všetko klasicky zastavilo ?

Peter61

lenka,
nepomýlil sa, nie všetky pracovné návrhy boli/sú zverejnené

Lenkasyrovatkova

to mam preštudované a všade (aj tam) sa hovorilo len o jesennej a jarnej uzávere (2*6týždňov). Preto som prekvapená, že v rozhovore spomína 7 mesiacov...neviem, či sa pomýlil, či to naozaj tak bolo?

Lenkasyrovatkova

To naozaj úplne pôvodný návrh z januára 2019,ktorý spomína p. Pacek, zakazoval horolezeckú činnosť od 1.11. do 31.5., t.j. 7 mesiacov? Návrh, ktorý prezentovala Správa TANAPu hovoril o obmedzení činnosti na 6 týždňov na jeseň a 6 týždňov na jar (vlastne pred a po skialpovej uzávere). Iniciatíva Aj my sme Tatry bola spustená až po verejnej prezentácii a odmietala ako celok prezentovaný návrh...

Pinciotti

Viete niekto čo vlastne JAMES a spol. vybojovali konkrétne na tom návrhu návštevnéhé poriadku TANAPu ? Mne sa to zdalo aj teraz veľmi podobné ako ten návrh z 2019. Vopred vďaka za odpoveď

Erik.pauer

Ja JAMES roky podporujem práve individuálnym členstvom napriek tomu, že lezeniu sa už vlastne ani nevenujem.

KST je práve z tohto dôvodu pre mňa zabité, pretože z princípu odmietam byť členom nejakého oddielu.

Lubo

Moj postoj k individualnemu clenstvu je podobny. Som rad, ze existuje. Tiez ho mam. Som zaroven zastancom individualnej zodpovednosti a odporcom bumaziek.

Tie otazky som kladol preto, aby sme sa o individualnom clenstve detailnejsie porozpravali. Pretoze James kazdu jednu lezecku oblast dohaduje s ochranou prirody. Tieto dohody treba obnovovat a zavazky z nich plnit. Vyjednava tiez o novom navstevnom poriadku, teraz v TANAPe. Musi mat na to kapacity a to bez penazi nejde. Preto ich treba individualnym clenstvom podporit.

Na problemy som sa pytal kvoli tomu, ze KST nimi odovodnuje svoju nevolu ist tymto smerom. Hoci im by to pomohlo tiez. Kvoli chatam, ci znackovaniu. Mozno sa raz inspiruju Jamesom a clovek, co bude chciet podporit KST, bude tak moct urobit napriamo, bez sprostredkovatela.

TomasDe

Vdaka za skvely podcast obom! Aj ako JAMESak som sa vselico nove dozvedel. Dost vela tam riesite to individualne clenstvo - chcem k tomu len dodat, ze ako individualny clen tuto moznost fakt vitam. Nie som velmi typ na zdruzovanie sa v spolkoch, takze takyto typ clenstva mi velmi vyhovuje a dakujem JAMESU aj za kurzy ktore organizuje a kopec roboty okolo. Lubo ty sa pytas ci je to zneuzitelne (napr. v kontexte TANAPu), k tomu som chcel len dodat - ze na nastupy k horolezeckym cestam ta neopravnuje IBA samotne clenstvo v JAMESe, ale aj adekvatna vystroj a vyzbroj na pohyb v lezeckom terene nad II-III. Vdaka a setko naj k 100rocnici.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov