Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Polomka – Veľký bok – Kráľova Lehota

Diskusná téma K článku: Polomka – Veľký bok – Kráľova Lehota

Aj keď som sa už v minulosti o Veľký bok pokúšal viackrát a raz som na jeho vrchole stál (v zime 2013), nosil som v sebe ešte jeden plán. V rámci prechodov všetkých značených nízkotatranských bočných rázsoch som pochopiteľne túžil aj o priestupe v kráľovohoľskej časti najzaujímavejšej. Okrem iného ma sem lákala prechádzka po jednej z najvýraznejších plošín v našich horách a taktiež návšteva Svarínskej doliny, v ktorej mapa sľubovala skalné útvary. Na prechod som si tentoraz vybral dva krásne dni na konci leta.

TomXX

Foto "Romantická Kráľova hoľa, Veľká Vápenica a plošina Veľkého boku za rána" je raketa!

Boro

No teda toto ti dokonale vyšlo. Parádna krajina a aj fotky.Len nerozumiem, prečo používaš výraz zmulčovaná tráva ? To bola naozaj rozomletá na malé kúsky ???

Daulagiri

Vďaka chalani, bola to skvelá túra s dokonalým večerom a ránom.
Boro, priamo na tej túre som ešte nevedel čo sa to tam stalo, ale pár mesiacov na to som na nete objavil tento článok/blog: pado.blog.sme.sk/…/velky-bok-… Autor tam uvádza že to tam stroj zmulčoval. Odtiaľ som vzal ten výraz. Ale uznávam že možno nieje úplne správny, nie som na toto odborník. Priznám sa že si to už dokonale nepamätám, ale tráva bola asi pokosená a kríčky na tej ploche rozomleté. Zarazilo ma to vtedy čo sa to tam deje.

Janabilesova

Krásne fotky, na niektorých miestach to pôsobí naozaj ako divočina a ľudoprázdno... U nás Veľký Bok na wishliste, netuším, kedy sa zadarí na pešo. Chcela by som sa spýtať, dolinka zo Svarína vyššie, je vhodná pre 10 a 8 ročné deti na horský bike? Z Kráľovej Lehoty k dolnej nádrži Váhu sme to už prebicyklovali, táto bočná dolinka zo Svarína po úroveň Mačacej cca 5 - 6 km sa zdá fajn. Deti sú zvyknuté na stúpania na biku. Je to nespevnená cesta, či asfalt? Ďakujem.

Matobee

Tešil som sa na článok od Teba, najlepšie zo Slovenska a už je to tu. Myslím, že týždeň na Hikingu ani lepšie začať nemohol. :-)
Skvelá trasa, na pohodku a poriadne vychutnanie všetkého čo k tomu patrí.

Pred pár rokmi som išiel na Veľký Bok opačne zo Svarína a rovnako späť. Bol november. Prvý sneh, pod Nemeckou medvedie stopy všetkých veľkostí a na vrchole nás po oddychu križoval vlk. Nemá to tam chybu. Mám v pláne ešte niekedy v poriadnej zime zavítať.

PS tú asfaltku do Lehoty nezávidím. Ale podobne som šlapal pred rokom z Hranovnice do Spiš. Bystrých. :-(

Svatopluk Štěpánek

Ahoj Maťo,
V novembri 1993 som šiel ako Ty, zo Svarína na Veľký bok, ale skončil som v Malužinej. Dni už boli krátke a vo tme som radšej šiel dolinou. Bol sneh, z V. boku som sa skôr skotúlal, ako zostúpil.
Bolo krásne počasie, veľkolepé výhľady na všetky strany.
Vtedy ešte chodil bus až na Čierny Váh.

RadoB

@janabilesova

Svarinska dolina je asfalt, miestami rozbity a zablateny (podla tazby).

Lepsia cesta na Velky Bok je z Cierneho Vahu cez Ipolticu a Raztoky, alebo z Maluzinej dolinou Hodrusa.

Mato_d

Fotky už z náhľadu známe, máš svoj rukopis :)
Lesy v NT dostávajú riadne na frak, je to vidieť najmä keď nasneží. Každopádne pekná prechádzka ;)

PatrikSlanina

Paráda! Tvoj článok na mňa zapôsobil ako prekvapivé pokračovanie obľúbeného seriálu :D
Beriem ho ako taký predkrm, za dva týždne totiž idem tiež po dlhšom čase pozrieť do hôr. Priznám sa, že som dlho rozmýšľal nad Veľkým Bokom, ale nakoniec vyhralo Ohnište ( teda okrem iného, kam sa chystám)
Článok aj fotky vysoká úroveň, ako vždy. Nádherne sa dá cez tie riadky presunúť do fantázie a užívať si výlet spolu s tebou.
Mám aj otázku, na tú Mačaciu nejde asi žiadna oficiálna či neoficiálna trasa, že? Vidím tam totiž obrovský potenciál na mega kompozície...

Daulagiri

JanaBilesova: ľudoprázdno tu je určite, bol som tu 3-krát a turistov som tuším ešte nestretol. V Svarínskej doline ide asfalt až sem: mapy.dennikn.sk/?x=19.89202… posledný kúsok je už len hlinená lesná cesta. Sklon doliny nieje veľký, takže myslím že to s deťmi zvládnete.

Matobee: toto som mal dlho v pláne, takže som si dal záležať na výbere podmienok. Bok je moja srdcovka a ešte tam mám tajné plány, takže som s ním neskončil, len to už je mimo značiek :o) Asfaltky sú často ubíjajúce, hlavne keď okolie neposkytuje nič zaujímavé.

Svatopluk: obdivujem každého kto Bok dáva ako jednodňovku, na mňa sú tie prístupy dlhé.Ale tie lesy museli byť v tých rokoch nádherné.

Mato_d vďaka, je to tam rozbité, ale ako píšem, lesnaté scenérie sa stále dajú nájsť.

Daulagiri

Patrik, vďaka za milé slová. Bok aj Ohnište patria k mojim najmilovanejším lokalitám v našich horách vôbec, takže výborný výber.
Na Mačaciu veru nejde žiadna oficiálna trasa. Prístup (avšak nelegálny, keďže je to NP) bude cez tú cestu dolinkou Bystrého potoka k chatke mapy.dennikn.sk/?x=19.88284… A súhlasím, potenciál toho vrchu bude veľký, možno nám to raz vyjde ;-)

Lubo

Fotky som si vychutnal na fullscreene velkeho monitora. Mato, si majster svetla a dokonaleho vyrezu. Az na par zaberov, ktorymi narocky ukazujes zdevastovane lesy, by na zaklade tvojich fotiek clovek mohol prepadnut prehnanemu optimizmu, v akom skvelom stave Nizke Tatry su.

Vdaka za clanok a tesim sa na dalsi (ak mas v plane).

PatrikSlanina

daulagiri
Hej, teraz pozerám aj ja. Ide tam celkom pekná cesta. Výzvam (aj tým nekalým) sa nebránim :D Takže ... "možno nám to raz vyjde ;-)" :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov