Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Polomka – Veľký bok – Kráľova Lehota

Diskusná téma K článku: Polomka – Veľký bok – Kráľova Lehota

Aj keď som sa už v minulosti o Veľký bok pokúšal viackrát a raz som na jeho vrchole stál (v zime 2013), nosil som v sebe ešte jeden plán. V rámci prechodov všetkých značených nízkotatranských bočných rázsoch som pochopiteľne túžil aj o priestupe v kráľovohoľskej časti najzaujímavejšej. Okrem iného ma sem lákala prechádzka po jednej z najvýraznejších plošín v našich horách a taktiež návšteva Svarínskej doliny, v ktorej mapa sľubovala skalné útvary. Na prechod som si tentoraz vybral dva krásne dni na konci leta.

Janabilesova

Má niekto informáciu o aktuálnej prejazdnosti cyklotrasy ku Malužinskému tajchu z Malužinej? Okolie Malužinej bolo vraj dosť postihnuté vyčíňaním počasia pri búrkach... Ďakujem.

Martin knor

Na Velkom boku som este nikdy nebol, ale dolnu cast Svarinskej doliny som uz siel. Na stromoch tam boli vycapene maturitne otazky pre ziakov strednej skoly v Hradku. Bolo to zaujimavejsie citanie, ako keby tam boli tabule naucneho chodnika :-) .

Daulagiri

Tomka snáď ti to ešte niekedy vyjde aj s výhľadom i keď ten je taký "rozpačitý", má to tam atmošku.
Heňo som rád že tiež máš naň špecifické spomienky, je to výnimočná hora. Najzaujímavejší prístup je ozaj z hlavného hrebeňa, odporúčam. Tá pokosená/zmulčovaná plocha v tých končinách ma zarazila, nepochopil som tomu, je to fakt sila.

Svatopluk Štěpánek

Tomka, okrem toho, že to "dokážeme", výhľady z VB stoja za to, na všetky strany. Som fotograf-tragéd, ale kamarát, ktorý chodí a fotí hory po celom svete ( Patagónia, Himaláje apod. ) mne pochválil okolo 6 fotiek z okolo 1.500. Jedna z nich bola doliny na sever, z vrcholu VB. Tá krása premohla môj fotografický amatérizmus.
Ade.e - mal som výlet snadnejší, vtedy chodil bus do Č. Váhu, tak som asfalt nemusel drať.

Svatopluk Štěpánek

"Kto vie či sa mi ešte niekedy podarí !?"
Sme na tom rovnako, iba ja mám Salatín na miesto VB.
PODARÍ SA ! Dokážeme to !

Ade.e

Parada!
Na kultovy Velky Bok mam specificke spomienky. Bol som na nom v jeden pamatny Novy rok pred par rokmi, ked som mal byt vlastne niekde uplne inde, ale osud rozhodol (doslova), ze pojdem na ten Velky Bok... Vlastne mal byt o tom aj clanok - pribeh, dost netradicny, ale mi ho v redakcii nechceli uverejnit. Skoda. Bol by to extra pribeh, vlastne 4 pribehy... ale ostanu/e navzdy v sufliku.
Odvtedy som na VB nebol a to i ked uz mam nan asi 3 roky naplanovanu letnu dvojdnovku. No dost ma odradza ten asfalt, ci do Maluzinej, ci do Svarina, tak tam asi odbehnem z hlavneho hrebena.
Zaujalo ma, ze si spal pri tej chatke. Je tam taka moznost spat pod nejakou strechou verandy? Mas pripane nejake foto? Dik
PS. Ta zmulcovana plocha je neskutocny otras a hnus, uz ked si pozorovatel na tie holoruby nejak nutene zvykol. Turista nemoze mimo znacky, ale mulcovak a auto moze pomaly na vrchol. Svinstvo najhrubsieho zrna.
Btw, to ma prekvapilo aj v Slanskych, na jednej krasnej horskej lucke na NCH Herlica.

Tomka

Jááj Veľký bok!
Raz som mala tú česť stáť na ňom, ale viditeľnosť vari len na 5 metrov. Hustá hmla a ľadový vietor v júni!
Našťastie to bola botanická akcia a tak sme pozerali viac pod nohy ako do diaľky.
Ktovie či sa mi ešte niekedy podarí?!

Daulagiri

Lubo snažil som sa citlivo vybrať také pohľady/výrezy ktoré sú najmalebnejšie. Som rád ak mi to vyšlo, fotí sa tam niektorými smermi veľmi ťažko. A na svetlo zvyknem čakať, keď je niekedy zamračené, vyčkám 2-3 minúty kým slnko vyjde spoza mraku až potom odfotím danú scenériu.

Patrik čo dodať, trochu mi pripomínaš mňa :o)

PaliT: pravdu máš, rozpaky som mal. Keď som sa zamyslel nad tým že keby tam neboli tie zvážnice a chýbajúce lesy, aká divočina ďaleko od civilizácie by to mohla byť... Niektoré pohľady som fotil len dokumentačne. Ja NT už príliš neberiem ako Národný park, proste to nejde. Našťastie sú tam stále ojedinelé miesta, kde keď sa človek správne postaví vidí len krásu vôkol...

Ďalšie články zrejme ešte budú...

PaliT

Na jednej strane krásny článok z akcie, ktorá pohladí dušu, na druhej strane vo mne vyvoláva smútok, keď si uvedomím mieru devastácie národného parku. Odkedy som na tých miestach bol, sa situácia ešte zhoršila a z fotografií priam cítim rozpaky fotografa, aký uhol pohľadu vybrať, aby obrázok nešpatila nejaká holina, na koľkých, za iných okolností krásnych miestach, jednoducho zostane aparát vo vrecku, ak človek nechce iba zdokumentovať tú skazu.

Janabilesova

Ani Malužinský tajch nemusí byť zlá voľba pre bike s deťmi...

Janabilesova

@RadoB - dakujem za rady. Aj nad Maluzinou sme uvazovali - po Škarkétku by to snáď išlo aj s deťmi. Ipolticu sme išli s deťmi na bikoch minulý rok - po tajch to bolo super, nikde nikoho a krásna príroda...

@daulagiri - dakujem.

Verim, ze pocasie dovoli a cosi sa zadari... :-)

PatrikSlanina

daulagiri
Hej, teraz pozerám aj ja. Ide tam celkom pekná cesta. Výzvam (aj tým nekalým) sa nebránim :D Takže ... "možno nám to raz vyjde ;-)" :)

Lubo

Fotky som si vychutnal na fullscreene velkeho monitora. Mato, si majster svetla a dokonaleho vyrezu. Az na par zaberov, ktorymi narocky ukazujes zdevastovane lesy, by na zaklade tvojich fotiek clovek mohol prepadnut prehnanemu optimizmu, v akom skvelom stave Nizke Tatry su.

Vdaka za clanok a tesim sa na dalsi (ak mas v plane).

Daulagiri

Patrik, vďaka za milé slová. Bok aj Ohnište patria k mojim najmilovanejším lokalitám v našich horách vôbec, takže výborný výber.
Na Mačaciu veru nejde žiadna oficiálna trasa. Prístup (avšak nelegálny, keďže je to NP) bude cez tú cestu dolinkou Bystrého potoka k chatke mapy.dennikn.sk/?x=19.88284… A súhlasím, potenciál toho vrchu bude veľký, možno nám to raz vyjde ;-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma