Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: O Slovenskom raji s riaditeľom národného parku Tomášom Dražilom

Diskusná téma K článku: O Slovenskom raji s riaditeľom národného parku Tomášom Dražilom

Slovenský raj nie sú iba rokliny, kaňony a vodopády. Sú to aj lúky so svetovým rekordom, čo sa týka zdokumentovanej biodiverzity na malej ploche. Je to jeden z dvoch národných parkov, ktoré už majú zonáciu, a kladie veľký dôraz na symbiózu s miestnymi ľuďmi. Riaditeľ Tomáš Dražil argumentuje, že ak nepresvedčí ľudí, ktorí v okolí žijú, že národný park je príležitosťou pre ich živobytie, ochrana prírody v ňom nemá dlhodobo šancu na úspech.

Jjano

Emi2, ak ti môžem poradiť, choď mimo leta. Vtedy je príroda Raja a rokliny ešte krajšie a ak úplne mimo sezóny, tak dokonca ani v Suchej Belej či Prielome nestreneš ani človiečika. :-)

Emi2

Toto nebol rozhovor, to bol monolog :-) Ale silne pozitivny, hned mam chut ist v lete do Raja.

Daulagiri

Ďalší skvelý rozhovor, ďalší človek na správnom mieste, tak ako som to písal už pri podcaste o Muránskej pl.
Tie názory a vysvetlenia celej problematiky čo a prečo robia bolo radosť počúvať.
Tento Národný park patrí taktiež k mojim najjj... Veľmi im fandím.

Janabilesova

Tak tento podcast ma fakt potešil. Až sa mi nechcelo veriť, že to o Slovensku rozprávate. Držím prsty a verím, že budete inšpiráciou...

Sona

Dnes som k tejto teme nahrala kratsi, ale myslim, ze zaujimavy podcast o paseni v chranenych uzemiach s Bratislavskym regionalnym ochranarskym zdruzenim.

PaliT

Tento podcast je ako svetielko v tuneli, spomínané postupy by mohli byť príkladom pre ďalšie národné parky.

Samozrejme, stále tu straší fakt, že rokliny s rebríkmi sú "atrakcia" a my sme ešte nenaučili verejnosť vychutnávať si zdanlivo neatraktívnu divočinu ako je Muránska planina, z ktorej najobľúbenejšie časti sú asi sysľovisko, hrad Muráň a buchty v sedle Zbojská, ale na propagácii pravých hodnôt sa bude dať ešte pracovať.

K Lenkinej otázke – musíme pripomínať, že u nás existuje ochrana prírody A KRAJINY, teda kým ochrana prírody sa dá v prvom rade dosahovať tým, že sa niekde nebude robiť nič, čo platí najmä v lesnom prostredí (okrem špeciálnych prípadov ako Gavúrky), krajina sa ochraňuje aj starosvetským pasením a kosením. Podobné lúky si dnes príroda nevie uchrániť, lebo dnes už tu nie sú veľké stáda praturov, divých koní a zubrov, ktoré by také poniklece zachránili. Preto sa dnes pasie ako na Devínskej Kobyle či Kršelnici. Vzácne lúky sa musia kosiť, čo je najlepšie spájať s extenzívnym pasením, inak tento typ poľnohospodárskej krajiny so špecifickou kvetenou zanikne.

Lubo

Lenka, uplne rozumiem tvojej dileme. Otazka znie, ci bezzasah ako axioma nie je prilisne zjednodusenie principov a cielov ochrany prirody. Taka trochu VLKizacia. Ano, vies zrozumitelne oslovit masy, no zaroven stracas cit pre detail.

Ak tomu spravne rozumiem, aktualnym trendom v ochrane prirody je biodiverzita. V lese je optimalnym prostriedkom bezzasah, v inych biotopoch treba aj manazmentove opatrenia.

Dogmatickym aplikovanim bezzasahu tam, kde to nie je optimalna metoda, by sme stratili druhy. Zaroven treba mat aj cit pre mieru - jedna vec je kosenie luky 2x rocne, uplne ina vec je hospodarenie v lese v narodnom parku (povedzme v NAPANTe).

Lenkasyrovatkova

perfektný rozhovor, perfektný riaditeľ. Nechcel by na chvíľu prísť viesť aj Správu TANAPu? Akože aby správa národného parku vymýšľala aktivity pre návštevníkov a súčasne ich regulovala (a tie pravidlá aj vymáhala), nádhera. Držím palce, nech to vyjde s prenájmom technických zariadení.

Jednej veci však nerozumiem a to je manažovanie tých lúk atď. v mojich očiach to nie je konzistentné, na jednej strane presadzovanie bezzásahu a nechajme to na prírodu, na strane druhej, na vytipovaných miestach aktívny manažment. Vidím v tom obrovskú podobu s lesníkmi, tiež len chcú zachovať to čo predkovia vytvorili a vlastne zachovať kultúrnu krajinu. Stále je to o tom, že človek (aj ochrana prírody) určuje, či niečo necháme na prírodu alebo na človeka. Možno o pár desaťročí budeme svedkom boja o to, aby sa ani lúky nemanažovali a nechali na prírodu, ktovie ;)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov