Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pol kila spacáku naviac človek na konci výletu nebude ľutovať

.ph

Ak si dobre pamätám, tak ten prepočet teplotného určenia spacáku podľa EN 13537 na konkrétneho človeka vznikol v rámci diplomovej prace na ČVUT a v roku 2005 bol spracovaný pre web SVETOUTDOORU podľa podkladov Doc. Ladislav SIegera, kde sa priamo z hlavnej stránky dalo prekliknúť na stránku s prepočtom. Zadávali sa tam údaje (pohlavie, vek, hmotnosť, výška človeka a limitná teplota vybraného spacáku podľa EN 13537). Pôvodné články o tejto problematike sa na spomínanom webe stále dajú dohľadať, ale prepočet tam už nie je. Ja som ten prepočet mal aj v excelovskej tabuľke, lebo som pracoval na diplomke o vplyve vlhkosti na tepelnoizolačne vlastnosti rúna pre spacie vaky, ale prišiel som o neho pri poškodení disku.

Článok Najdi svůj spacák: svetoutdooru.cz/najdi-svuj-sp…. V texte sú odkazy na ďalšie 4 články. Prepočet sa spomína v článku Najdi svůj spacák - přepočet metabolismu svetoutdooru.cz/najdi-svuj-sp…. Odporúčam prečítať aj článok Ve stejném spacáku se každý vyspí jinak svetoutdooru.cz/najdi-svuj-sp…. A tu je ukážka, ako to vyzeralo na pôvodnej stránke v roku 2005 (prepočet tam nefunguje) web.archive.org/…/default.asp.

Lubo

Presne prepocty nepoznam, no vidim to tak, ze so zvysujucim sa BMI, klesaju tie teploty. Ako presne, to je cisto individualna vec. Predpokladam, ze uz nejaky spacak mas, tak sa vies odpichnut od toho. Ja pre seba napr. neriesim T-limit ale T-confort. Slovami klasika: "jsem prumerna zenska".

Jjano

Lubo, v tom podcaste ste iba naznačili, ale nevysvetlili - ako vplýva hmotnsť spáča na tie teploty určené podľa EN 13537?
Ak je napríklad teplota LIMIT stanovená pre 70 kg muža, tak pre muža ťažšieho a/alebo tučnejšieho je asi možné počítať s trochu nižšou teplotou?

Jjano

Ďakujem, oba oslovím, i keď práve "automatizovanému" prístupu sa sa chcem vyhnúť, keďže sa už v spacákoch dávno neorientujem a moja nekonfekčná 4XL postava nie je úplne jednoduchá :-)

Ešte doplním firmu Prima, o pár dní idem do Brna, zájdem na ich predajňu.
prima-outdoor.eu/zakazkova-vy…

.ph

Ahoj Jano, podľa toho čo viem, tak na Slovensku šije spacáky len Slavosport (vlastná značka) a Tatratextil (šijú pre značku Carinthia). Skús ich osloviť, ale veľkú šancu tomu nedávam. Ak to nemusí byť na Slovensku, tak skús Outdoor KWAK (Česká republika) alebo Cumulus (Poľsko). Cumulus je viac profi a má väčší vyber materiálov a proces zadávania zákazky je automatizovaný cez webový formulár. Outdoor KWAK je maličká firma, ale za posledné 2 roky sa trochu rozrástli a investovali do marketingu (predtým to šila iba jedna pani). Ak chceš od nich zákazkový spacák, tak im treba napísať email alebo zavolať.

Outdoor KWAK outdoorkwak.cz/sk/
Cumulus cumulus.equipment/eu_en/diy

Jjano

Bikemartin, zabudil som uviesť, že chce, trojsezónny a letný spacák. Tie asi v Slavosporte nerobia (ale inak ich odporúčam, mám od nich pár oblečení a je to super).

Jjano

Neviete, či niekto na Slovensku šije spacáky? Neviem nič vygúgliť ... najbližšie Prima v Brne.

PaliT

Akurát sa chystám vyrobiť si z tenkej deky "liner" do trojsezónneho páperového spacáku, v ktorom vydržím slabšie mrazy. Bude to klasická múmia, uvidíme, aká zima sa bude dať vydržať.
Plánujem používať pulk, ten odvezie, práve som ho zmajstroval.

Pavel Forgáč

Skúsil som ten fígeľ dať do seba dva spacáky. Jeden bol páperový a druhý syntetika. Komfort mali +5 a +7. Vonku bolo v noci -5 a musím povedať, že to funguje celkom dobre. Do rána mi bolo ešte aj horúce a jeden som musel rozopnúť. Takže i tak še dá, pokiaľ niekto nemá spacák s nižším komfortom. Neviem ako by to fungovalo vo väčších mrazoch. Zrejme ako núdzovka ok, ale pravidelne už asi nie.

Rast

Ohľadne výrobcov Sir Joseph a warmpeace - sir j používa husie perie, ktoré je kvalitnejšie a drahšie a wp kačacie perie ktoré nie je tak kvalitne a je lacnejšie a môže mat typicky zápch ktorý môže niekomu vadiť. V tom sú rozdiely v cene

Kraki

milan_ke: Ak si vieš natiahnuť hamaku, natiahneš aj celtu.
Ja nosím DD SuperLight Hammock spolu s celtou tiež z rady SuperLight a spodným zateplením (underblanket) a deku (150 x 200 cm). A je to určite ľahšie ako bežný stan + bežná karimatka + bežný spacák. Určite sa nájde kombinácia, ktorá je ľahšia ako to, čo nosím ja, ale nie v porovnateľnej cenovej relácii.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov