Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pol kila spacáku naviac človek na konci výletu nebude ľutovať

Milan_ke

Vrta mi v hlave ta hamaka. Pride mi to ako nie zla vec, aj to setri vahu a miesto v batohu oproti stanu.
Ale co v pripade, ze v noci alebo nad ranom zacne prsat? Stan poskytne aspon nejake zazemie, ale k hamake uz musi byt aj celta nad hlavou a to uz sa potom tie vyhody hamaky stieraju, lebo uz musim nosit aj celtu, aj hladat take miesto, kde tu celtu viem natiahnut atd...

Pressburger

Výborný podcast! Páni vedia o výbave evidente dosť na to aby vedeli poradiť. A potvrdili mi , že je dobré kúpiť syntetiku od Mammutu a páperák z CZ - Warmpeace alebo SirJoseph. Ešte by som pridal viac tie zážitky s ponaučením, ako napr. voda z termosky v spacáku :)

Daulagiri

Fajná diskusia, vďaka za ňu, mám sa stále čo učiť :-)

Kraki

V lete spacák nenosím, prikrívam sa len dekou. A tom som mal deku aj keď mi voda mrzla v echu (ešuse). V zime mám spacák(syntetika) s extrémom do -38 stupňov Celzia.
Na hamaku nedám dopustiť! Spí sa v tom super, nehaľadám rovné miesta, nezaujíma ma, či je zem mokrá. Je potrebná mať spodné zateplenie alebo dvojvrstvový hamak, kam si dáš karimatku, bez toho zospodu dosť ťahá. Akurát hrebeňovku Tatier by som s ňou asi neurobil :-) Musíš mať minimálne dva stromy.

PaliT

Namiesto letného spacáku (a ako prídavnú vrstvu na zimu 3 sezónnemu spacáku) som uvažoval kúpiť Swagman poncho. Akurát ma varovali, že predávaný model sa hodí skôr pre subtílnejšie postavy, tak uvažujem, že si ho ušijem na mieru.

Peter61

Ak sa jedná o chodecký terén, nalepšie sa mi osvedčilo pončo.
Rain cover(pláštenka) na batoh nechráni batoh od chrbta.

Pavel Forgáč

Peter61 - to je jasné. Dôležité veci si vždy balím do nepremokavých obalov. Akurát vtedy som to neurobil. Neviem prečo, asi lenivosť zabaliť to :D. Odvtedy si nato dávam pozor. Plus som si ušil dvojvrstvovú pláštenku zo starej celty na ruksak. Môžeš nato striekať aj hasickým delom a nepremokne to. Tie z obchodu väčšinou za veľa nestoja.

vladimir. - mám to vyskúšané a pridáva to nejaký ten komfort. Akurát sa mi väčšinou nechce trepať ďalšiu vec v batohu, a tak som si zvykol aj na život bez nej.

Vladimir.

Pavel Forgáč, s názorom na hamak podľa vlastných skúseností plne súhlasím. Požadovaný komfort si vylepšujem s použitím klasickej samonafukovacej karimatky, eliminuje spánok v jednej polohe. Taktiež tepelná pohoda počas spánku sa výrazne zvýši, treba odskúšať.

Peter61

@ 00:53 Pavel Forgáč:
s tým premočeným spacákomm : patrim jak bager na tvardu hľinu.
V časoch BRSS= CPN sne spacáky balili do igelitu. Teraz je taký výber dry bags, že si stačí iba zvoliť kombináciu veľkosti a farieb. Na spacák obvykle 15 lt. napr.
karrimor.com/karrimor-dry-bag…
Tuto má .ph vlastnú výrobu a Karrimor 2 lt červený na lekárničku.
hiking.dennikn.sk/…/ako_sa_zb…

Pavel Forgáč

Zaujímavý rozhovor. Osobne som ten človek čo rád nosí letné spacáky :D. Začal som s tým pred pár rokmi práve kvôli obrím rozmerom veľkej časti syntetických spacákov a taktiež kvôli váhe. Dá sa v nich v pohode existovať pokiaľ je človek trochu odolnejší a má rád chladnejšie prostredie. Občas sa stane, že mi je v spacáku chladnejšie ale zachráni to termoprádlo. Teplomilnejším jedincom by som to však neodporúčal skúšať a ani ľuďom čo im až tak nezáleží na váhe.

To s tým jedlom pred spánkom môžem potvrdiť. Z jedál čo si dávam počas dňa je večera práve najväčšia. Má to hneď dve výhody. Telo má z čoho čerpať na výrobu tepla a ráno nemusím hneď jesť. Iba sa rýchlo pobalím a idem. Jem až keď sa dostatočne rozohrejem pohybom. Pred chladnou nocou je dobré "nadopovať" sa hroznovým cukrom. Vie to výrazne zvýšiť výkon "vykurovacieho telesa". Teda aspoň u mňa.

Asi najväčšou výhodou syntetických spacákov je to, že hrejú aj keď sú mokré. Raz ma na jednej túre trafila poriadna supercela (búrka) a prakticky ma zliala tak, že som mal mokré všetko okrem jedného svetra. Ten neviem akým spôsobom sa zachránil. Spacák bol tiež mokrý a ja som bol na hrebeni ďaleko od najbližšieho sídla. Oheň sa založiť nedal a tak som sa dal do toho mokrého spacáku. Na počudovanie v ňom bolo teplo a v noci som sa aj dobre vyspal. Momentálne som si zaobstaral už páperový spacák. Ešte som ho nestihol odskúšať a tak som na neho celkom zvedavý. K výbave sa správam dosť hrubo, tak aby neskončil po prvej viacdňovke :D.

Inak univerzálny spacák podľa mňa neexistuje. Pokiaľ človek chodí pravidelne na viacdňovky počas celého roka mal by mať letný, trojsezóny a zimný spacák. Ak ide niekto pár krát do roka na viacdňovku tak mu stačí kompromis v podobe trojsezóneho.

Osobne už karimatku takmer vôbec nenosím, keďže väčšinou spávam v hamaku. V lete pod seba prakticky nič netreba, pokiaľ človek nejde niekde nad 1500 m. A na jar a jeseň si pod seba hodím buď len tenučkú karimatku alebo alufóliu ktorá však dosť šuští, ale zase je ľahká. Na zimu sa dá pod hamaku pripevniť taký zatepľujúci podves. Myslím si, že hamak má veľa výhod oproti spaniu na zemi. Netreba hľadať rovné, suché miesto bez kameňov, spolu s celtou majú polovicu hmotnosti najľahších stanov a keď má hamak sieťku, tak po človeku v noci ani nič nelezie. Nevýhodou je však spočiatku nižší komfort spania a pokiaľ je človek niekde vo vysokých polohách bez stromov tak sa nedá použiť. Hamak určite nie je nič pre posteľných akrobatov. Čiastočne k ním patrím aj ja. Dá sa v ňom spať prakticky iba na chrbte a nejaký väčší pohyb je dosť obmedzený. Spočiatku sa mi v ňom spávalo otrasne. Ale postupne som si zvykol a za tie roky som sa naučil spať tak, že sa zobudím v takej polohe ako som aj zaspal. Osobne by som hamak už nevymenil za nič. Hlavne pre sólistu, ktorému by bol stan zbytočne ťažký je to parádna voľba.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma