Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Kobeliarovo – Brdárka – Radzim – Vlachovo

Diskusná téma K článku: Kobeliarovo – Brdárka – Radzim – Vlachovo

V poslednom čase sa Hiking venuje viac tulákom a možnostiam núdzového nocľahu v útulniach, senníkoch či v prístreškoch. Klasická organizovaná turistika, ktorá je stále jedným z pilierov turistiky ako takej, ako keby ani neexistovala. Je mi jasné, že to nie je chybou samotného Hikingu, ale môžu za to samotní prispievatelia. Ja tiež radšej píšem o skrytých perlách našej prírody, ktoré objavujeme buď samí dvaja s manželom, alebo v malej partii. Aj keď niektorí organizovanú turistiku tak trochu znevažujú, myslím že stále má významné miesto, a preto som sa rozhodla napísať o kolektívnej akcii.

MarcelKE

Škoda len, že tie čerešňové sady nerodia… bol som pozrieť tohtoročnú úrodu a čerešní nebolo. Potrebovali by trošku opatery, takže keď bude nejaká brigáda, hlásim sa :)

Svatopluk Štěpánek

Brdárske čerešne sa vraj za Rakúsko-Uhorska vozili až do Pešti.
Som 99% vlk-samotár, ale organizovanú turistiku nijako nezaznávam, taká Valikina cesta dolinami nad Tisovcom je výborné podujatie.

Boro

Ále Danka, netrep prosím ťa. Na žiadnej jednodennej túre nepoznáš ani polovicu toho čo na viacdennom vandri. Život v prírode nie je len o tom, že zaparkuješ auto, vybehneš desať km hore a potom dole. Život v prírode je a táborení, varení v prírode , spaní, príprave kempu a pod. Tak sa babulka ukludni a píš.

Svatopluk Štěpánek

Prepáč Boro, je turistika zážitková, poznávacia aj "športovo-vojenská". A netrúfam si tvrdiť, že iba jedna z nich je tá správna.
Páčia sa mne Tvoje príbehy, aj máme radi tie isté kraje. Ale uznávam skvelé športové výkony Pavla Forgáča a aj Dankine pútavé zaujímavosťani nabité články.

Ade.e

Trosku nechapem, preco na uvod clanku z krasneho tulackeho kraja hned taka negativna myslienka, ze ked niekto nesuhlasi s masovkami, tak je hned proti nim? To uz ani nazor nemozeme vyslovit?

A tiez ako keby vyznievalo, ze sa tu musi kvotovo pissat. Cize aspon jeden clanok za nejaky nie dlhy cas o masovke.
Ale to mame my, tulaci pisat o masovkach?
Za to, ze sa tu nepise o masovkach mozu len ti, co na tie masovky chodia a o nich nepisu.
A zaroven, pisat clanky o nejakych akciach, je tak trochu tazke. Lebo i tak i tak, je to len pohlad toho jedneho cloveka-autora a len komparz je vo vacsom pocte.

Ja i ked nemam rad masovky, tak sem tam, by som sa aj socializoval na nejakej. Je aj vacsia sranda a zaroven nieje taky boj, ked vlk samotar bojuje s tym, ci ist alebo nieist na nejaku single vandrovku. (Teda aspon u mna je niekedy velky boj). Lebo aj toho jedneho partaka je problem pozhanat. Ale pisat o tom? No neviem si predstavit..

Aby som to zhrnul, nemozem suhlasit ani s Borom, ze masovky su o nicom, ale ani myslienkou z uvodu.
Lebo ked sa tu zacne sekirovat za to, co tu kto pise alebo ake kvalitne pridava fotky, ako mna pred 2 rokmi, tak to sposobi len to, ze strati chut prispievat ci clankami, nazormi, ci fotkami, Tak ako mna pred 2 rokmi...

Pavel Forgáč

Aj keď sa to nezdá, tak medzi jednodňovou a viacdňovou túrou je veľký rozdiel. Ako píše aj Boro. Na viacdňovke sa človek odtrhne od bežného života a civilizácie a začne prírodu vnímať trochu inak. Plus prespávačky v lesoch sú čerešničkou na torte. Fajn sú aj jednodňové túry, kde človek pobehá čo chce a ide domov, kde sa dá do priateľného stavu. Osobne mám rád oba varianty, aj keď tie dlhšie túry ostávajú vždy v pamäti oveľa dlhšie.

Organizovaná turistika nie je osobne nič pre mňa, pretože nie som sociálny typ človeka. Skôr vyhľadávam ticho ako dav ľudí, plus u mňa platí heslo čím viac ľudí tým viac problémov, ktoré treba na túre riešiť. Na druhej strane sú také akcie fajn pokiaľ chce človek spoznať nových ľudí a prípadných parťákov a kamarátov na túry. Takto napr. známi spoznal väčšinu turistických kamarátov, s ktorými chodieva na túry.

Sona

My sa tešíme zo všetkých druhov turistiky, ktorú v článkoch prezentujete, či už ide o hromadnú, individuálnu, rodinnú, jednodňovú aj viacdennú. Aj vďaka tomu je Hiking taký pestrý, ako je.

Tomka

Ahojte!
Tušila som, že vyprovokujem diskusiu...
Svatopluk
Ďakujem.
Boro
Možno naozaj trepem, ale o intenzite zážitkov v prírode som nepísala. Pre každého je pobyt v prírode o niečom inom.
My sme auto nikdy nemali, takže sme si museli väčšinu túr poctivo odšľapať.
Je viac dôvodov, prektoré ja osobne prespávať v útulniach proste nemusím.
Pochádzam z malej dediny a mali sme pomerne veľké hospodárstvo. Okrem práco na poli a okolo hospodárstva, bolo povinnosťou detí, každé ráno, ešte pred školou, vyhnať kravy na lazy a večer ísť pre ne. A cez prázdniny sme ich pásavali na pasienkoch pod horami. Dostali sme krajec chleba s masťou a potom jedli už len to čo sme si nazbierali, alebo chytili - lesné plody a pstruhy z potoka. Takže o takomto pobyte v prírode viem čoasi aj ja.
Bývali sme v dvoch miestnostiach 7-mi ľudia a na hospodárskom dvôre boli aj myši našimi spoločníčkami, takže dnes už po ich prítomnosti veľmi netúžim.
Doma varím denne a keď idem do prírody, chcem mať iné zážitky ako stáť pri hrncoch.
Pre mňa je pobyt v prírode o jej poznávaní a objavovaní jej krás.
Ale v jednom máš pravdu - pri jedňodňových akciách a hlavne spoločných po turisticky značených cestách, sa o nej veľa nedozvieš. Preto viackrát do roka chodíme na viacdňové pobyty a vtedy sa snažíme čo najviac prebádať okolie nášho pobytu.
Heňo
Zase sme sa raz nepochopili!
To je v pohode, že tuláci píšu o svojich cestách. Chcela som tak trochu vyprovokovať aby sa aj iné skupiny zapojili do písania článkov na Hiking. Bola by škoda, keby sa stal Hiking len vebom o tulákoch. Turistika má predsa mnoho tvári!
Ja si vždy rada prečítam Tvoje články, lebo cítiť z nich, ako máš rád svoj spôsob turistiky a ako miluješ tie malebné lazovité kraje.
Pvel Forgáč
Aj my s manželom najradšej chodíme sami, alebo s našou malou skupinkou. Ale občas sa nám žiada, nestarať sa o logistiku a len si tak s nejakým klubom vyjsť na klasickú túru.

Matobee

Danka príjemný článok s peknými fotkami o kraji, ktorý trošku poznám z detstva, keď sme sem chodili na výlet z Telgártu, ale už len veľmi matne. Brdárku, Radzim, Rejdovú a Vlachovo som mal túto jar tiež v pláne navštíviť. Nakoniec som zhodou náhod aj k polemike v komentároch skončil na hromadnej akcii v Cerovej vrchovine a bolo skvele. Tiež sú hromadné akcie u mňa výnimočné, pretože som „tulák“. Mám ich však rád na občasné spestrenie a veľmi sa na ne teším. Ponúkajú iné kvality ako samostatné putovanie. Srandu, ide sa pohodovo s dobrou náladou a niekedy aj hlava bolí na druhý deň ?
Každému iné sedí. Dôležité je, že nás spája to isté a to krása našej prírody a bohatosť histórie. Páči sa mi, že si to tu oživila hromadou akciou a trošku rozprúdila. :-)

Starí rodičia mi rozprávali o čerešniach z Brdárky, ktoré chodievali Brdárčanky predávať cez „Rejdovské boky“ (Tresník, Priehybka) na Horehronie, kde sa pred desiatkami rokov ešte moc ovocia neurodilo. Teraz je to už kúsok iné.

Teším sa, keď sem zájdem oživiť spomienky a najmä spoznať turisticky, ale asi si tiež počkám na jar.

Tomka

matobee
Martin ďakujem! Pochopil si čo som chcela povedať a krásne si to zhrnul.

Daulagiri

Nuž to či je na hikingu dostatok takých či onakých opisov túr je a vždy bude asi subjektívny názor. Ja mám zas pocit že niekedy prevládajú jednodňovky a tie ma až tak veľmi nezaujímajú. vtedy sa neviem dočkať článku o viacdňovom putovaní. Proste každý máme v obľube čosi iné.
Pre mňa večer a ráno na horách sú priam posvätné chvíle a takpovediac nutne potrebujem na horách prespať aspoň jednu noc. Jednodňoviek som sa už v minulosti "prejedol". Je to skôr pre mňa o neustálej kontrole času aby som stihol spoj. Ja bohužiaľ tiež niesom sociálny typ, takže hromadné podujatia nevyhľadávam. Možno raz za rok.

A k článku. Je to pre mňa krásne pripomenutie jednej objavnej túry, ktorú som tu robil pred 9-timi rokmi. Odvtedy sa sem chystám vrátiť, ale ešte sa nezadarilo. Je to nádherný kraj, ktorý sa už pomaly dostáva do povedomia verejnosti. Tie sady sú poklad. Značky na Radzim vtedy ešte neboli, aj na to kreslo som poblúdil. Ľadovňa ma tiež mimoriadne prekvapila.
Páči sa mi však že ste navštívili aj tie "múzeá" a obohatili ste si celý výlet. Super!

Martin knor

Skoda ze som o tej ladovni nevedel, ked som tuto Vasu trasu siel. Uvidim, ci sa tam este niekedy dostanem.

O organizovanej turistike tu najviac pise Marian a sem-tam da cosi aj Miro. Mne by sa najviac pacilo ist 4-5 dni v kuse so stanom na chrbte, ako za mlada. Alebo by som sa vybral na nejaku narocnu feratu do Rakuska. Lenze vek sa oklamat neda. Tak som zmenil pohlad na vec a tulam sa horami zvacsa mimo znaciek. Aj to je pekne.

Svatopluk Štěpánek

Ahoj Martin,
mne sa tie 4 - 5 dňové "líniové" výlety páčili najviac tiež. Taký výlet ako Blatnica - Šumiac, Belá - Štítnik, Očová - M. Zdychava atď. atď atď, to bola krása. Aj bez stanu a bez varenia ( iba plechový malý varič na pevný lieh, na namiešanie kondenz. mlieka so zohriatou vodou ).
Už na ňu nemám, škoda.

Ján Botur

Veľmi pekný článok o kúsku našej prírody. Výborné fotografie dokresľovali celkový kolorit tohto miesta; cítil som sa, akoby som sám bol na tejto turistike.
Ďakujem

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma