Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Planina Galmus: Biela skala a Šarkanova diera

Martin knor

No vidis. Uz aj Teba zaujimaju brala a skalne vytory. A to dokonca tak, ze sa kvoli nim (podla toho co pises v uvode) vyberies na turu :-D.

Daulagiri

Naozaj pekný kraj, šiel som tadiaľto pred pár rokmi z Krompách cez Bielu skalu do Poráča a ďalej už inak. K Šarkanovej diere som nezašiel kvôli nedostatku času. Spal som vtedy v útulni na Kňazovke.
Najviac sa mi páčili tie lúky na Galmuse, veľmi mi pripomínali lúky z Muránskej planiny.
Určite sem ešte zájdem.

Pavel Forgáč

No veď toto je smutné, že vtedy sa nato nejak nemyslelo a "pokrok" bol za každú cenu. A dnes keď sa pozriem po krajine tak všade nejaká environmentálna záťaž ktorá len čaká nato kedy spôsobí nejakú katastrofu. Bohužiaľ nerieši sa to ani dnes a veľa bežných ľudí to ani netrápi, že sa pomaly ale isto trávia.

Lubo

Komunisti si nerobili tazku hlavu z tazkych kovov ani PCB. Na ozdravovnu uplne stacilo, ze tam nebolo zamorene ovzdusie z tazkeho priemyslu.

Pavel Forgáč

Je paradoxné, že detskú ozdravovňu postavili v tak zamorenom území ťažkými kovmi ako je okolie Krompách. To zas vymyslel nejaký múdry mozog. Zaujímavé články na túto tému má profesor Hronec. Oplatí sa prečítať. Inak aj tie osady nad Rudňanmi stoja na haldách po ťažbe a dodnes z nich vraj pri teplom počasí uniká ortuť do ovzdušia. Spoluobčania musia mať teda dobrý korienok, aj keď z dlhého života sa zrejme netešia. Neďalekú dedinu Kluknava voľakedy vraj prezývali ženská obec, pretože chlapi čo robili v závode v krompachoch sa ani jeden nedožil dôchodku a tak v dedine ostali iba ženy.

Ale inak je to zaujímavé miesto pre tulákov ako stvorené. Turistov tam človek veľmi nestretne. Inak hríby by som v týchto lesoch nezbieral viažu na seba ťažké kovy.

Boro

Galmus je nie len nádherný, ale aj tichý, romantický a hlavne bez davu turistov .

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov