Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chceli sme ferratu na Predné Solisko, bude do Priečneho sedla

Lenkasyrovatkova

Môžem poprosiť o viac info kde sa KST stará o chodníky? Kde sa to dá zistiť? Zaujíma ma to a aj ako to majú ošetrené. Zodpovednosť za chodník asi nemajú, či sa mýlim? Mohla by to byť dobrá inšpirácia.

ad značkované chodníky - keď funguje Kalvária či NCH Fľak (títo boli úprimne prekvapení že nejaké také obmedzenie existuje) bez značenia, tak ferrata hneď vedľa TZCH bude naozaj najmenej...Asi kým niekto nedá podnet, tak to nikto riešiť nebude....Ja sa snažím partnerským prístupom, ale veľmi mi to nejde. Bodaj by sa začali konečne dodržiavať zákony alebo-ešte lepšie-keby sme mali zákony, ktoré sa dajú dodržiavať.

Lenkasyrovatkova

Peter - to mám už naštudované dávno, veď tam je len o značení...

Lubo - to je super, že sa na to podujímajú, ale to sú predsa len také ad hoc projekty, KST nevystupuje ako zodpovedná osoba za nejaký chodník...chodníky a najmä starostlivosť o ne sú celkovo taká šedá zóna a nie sú veľmi právne ošetrené...okrem teda TANAPu

Peter61

Btw.
aké porušenia značkárskej STN v Tatrách vás iritujú ?

Lubo

Mna v Tatrach najviac vyrusuje odklon od tradicnej malovanej znacky, konkretne:

  • lepiacou paskou obtocene tenke stromy, tato paska sa ma pouzivat na stlpikoch dopravneho znacenia alebo na plotoch
  • plastove znacky, uplne mimo normy + odpad
  • plechove znacky nabite do zivych stromov - maju sa pouzivat nanajvys do mrtveho dreva ak nie je ina moznost
Lubo

Lenka, turisticke chodniky visia v pravnom vakuu. V katastri neexistuju, funguje len cosi ako zvykove pravo. Potom sa casto stava, ze sukromny vlastnik pozemku zacne robit znackovanemu chodniku zle. KST sa v tom snazi nejako korculovat. Fondy na to brat velmi nemoze, lebo znackovane chodniky nie su v ich vlastnictve a investovat do cudzieho nemozu. Preto su odkazani na spoluprace ako s Ekopolisom alebo inymi nadaciami alebo samospravami ci komercnymi partnermi, ktori maju volnejsie pravidla.

Ak by sa podaril presun statnych pozemkov na uzemii narodnych parkov pod MZP, tak aj toto je oblast, ktora by sa mala sancu zlepsit. Presunuti technicki pracovnici by namiesto kalicenia chodnikov pri tazbe by sa mohli o chodniky starat. Neboli by tam nezmyslne prekazky, lebo by to bolo uzemie v ich sprave.

KST by sa mohlo starat len o znackovanie alebo by mohli znackarov priamo na dohodu/zmluvu zamestnat v SOP aby robili svoju nenahraditelnu pracu za akekvatnych podmienok.

Cize ja by som KST skor chvalil za to, co v tomto legislativnom a financnom stave robia.

Peter61
Ľubo, dobre si pamätám, zopakoval si, čo si písal preda časom k inej théme.

-)

Peter61

@ 07:58
Kefalín, čo máte na mysli podm "Presunuti technicki pracovnici " ?
Lebo IMHO ŠL TANAPu majú na všetko dodávateľov (snáď okrem botanickej záhrady v T.Lomnnici a chovu rýb vo Východnej ) . Aj o maľovaní značiek vyškoleným značkárom pochybujem.

Lenkasyrovatkova

Ľubo,
ďakujem a rozumiem. Ja som sa potešila, že existuje niekde nejaká svetlá výnimka, ktorou by sme sa mohli inšpirovať. Ale to si teda ešte počkáme.

Ja by som bola však rada, keby sa dôraznejšie odlišovalo medzi údržbou značenia a údržbou chodníkov. Či už v komunikácii z KST ale aj celkovo. Práve preto, že je to v právnom vákuu, no bežná populácia si to neuvedomuje (a dávajú medzi tieto dve veci rovnítko). V podobne problematickom stave sú aj organizácie cestovného ruchu (OCR), ktoré de facto majú nárok na zdroje na tvorbu a údržbu turistickej infraštruktúry, no tiež je problém s vlastníctvom. Ale ide to, keď sa chce (veď na ferratu získali fondy, je to vlastne chodník - bude to teda vlastníctvo KST?)

Preto kde môžem sa snažím pripomenúť, aby sa v reforme NP nezabúdalo na OCR - mali by to byť jedni z hlavných partnerov.

Ja si inakšie myslím, že štátni správcovia (nielen ŠL TANAP ale aj Lesy SR) sa akotak o chodníky a mostíky a iné starajú...Tak nech pri presune nezabudnú na túto úlohu. Väčším problémom sú asi chodníky na súkromných pozemkoch...

Peter61
Lenka :

Btw.
aké porušenia značkárskej STN v Tatrách vás iritujú ?

včera 22:41

Peter61

K chronológii výstavby ferát na Slovensku :
2003 Višňové /Hoblík KHTJ Javorník
2004 HZS T.Kotlina
ďalšia cvičná je vo VVP Lešť, tiež nie je najnovšia
minv.sk/?hasicitrencin&s…

PaliT

Pri počúvaní som sa pozastavil nad jedným vážnym protirečením. Na jednej strane sa teraz veľa hovorí o tom, že správy národných parkov ani nespravujú zverené územie a nimi vypracované odporúčania nemajú záväzný charakter, na druhej strane počúvam, že stavitelia feraty narazili práve na riaditeľa TANAPu, ktorého postoj, že turisti a horolezci sú tá najväčšia škodná, je dávno známy.

Ak sa tu mohli postaviť zjazdovky nad Lomnicou a tá ohavná chladiarenská veža na Štrbskom, prečo je problém postaviť feratu navzdory odporu spomínaného pána riaditeľa? Veď nech dá záporné stanovisko, ale ak to na okresnom odbore životného prostredia schvália, tak sa to stavať bude. Alebo čo som teda zle pochopil?

Peter61

PaliT,
k tej úžasnej šikmej veži :
je to intravilán obce, takže je to na NS, nie na S TANAPu

Lenkasyrovatkova

Pali,
to je taký alibizmus že až. Správa TANAPu nedáva záväzné stanoviská, ale úrady ich vraj okopírujú od slova do slova a použijú ako záväzné. Takže z toho vychádza len jedno - urobí sa vždy tak, aby dobre bolo...A áno, na intravilánom už dávno zalomili ruky...že čo oni s tým....Takže najviac sa sústredia na extravilán - na5. a 4. - kde sa môžu realizovať na turistoch...len mi do toho nezapadá Majláthova chata, výnimka asi potvrdzuje pravidlo.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov