Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Chceli sme ferratu na Predné Solisko, bude do Priečneho sedla

Lenkasyrovatkova

Peter - to mám už naštudované dávno, veď tam je len o značení...

Lubo - to je super, že sa na to podujímajú, ale to sú predsa len také ad hoc projekty, KST nevystupuje ako zodpovedná osoba za nejaký chodník...chodníky a najmä starostlivosť o ne sú celkovo taká šedá zóna a nie sú veľmi právne ošetrené...okrem teda TANAPu

Lenkasyrovatkova

Môžem poprosiť o viac info kde sa KST stará o chodníky? Kde sa to dá zistiť? Zaujíma ma to a aj ako to majú ošetrené. Zodpovednosť za chodník asi nemajú, či sa mýlim? Mohla by to byť dobrá inšpirácia.

ad značkované chodníky - keď funguje Kalvária či NCH Fľak (títo boli úprimne prekvapení že nejaké také obmedzenie existuje) bez značenia, tak ferrata hneď vedľa TZCH bude naozaj najmenej...Asi kým niekto nedá podnet, tak to nikto riešiť nebude....Ja sa snažím partnerským prístupom, ale veľmi mi to nejde. Bodaj by sa začali konečne dodržiavať zákony alebo-ešte lepšie-keby sme mali zákony, ktoré sa dajú dodržiavať.

Lubo

Znacka by mala viest, pretoze v 3. a vyssom stupni ochrany sa bezny turista musi drzat znackovanych chodnikov. Je asi jednoduchsie namalovat znacky ako riesit doplnok do vyhlasky.

KST sa o chodniky stara. Ano, je to regionalne odlisne, no pausalne povedat, ze by sa KST nikde nestaralo, nie je pravda.

Lenkasyrovatkova

Lubo,
Dragun spomina znackovanie*, ja hovorim o udrzbe chodnikov. Su to podla mna dve totalne odlisne veci. Neviem o tom, ze by KST niekde udrzovalo chodniky (ved ani nema za co...)
Na ferrate podla mna znacka ani nebude (nebude musiet, nie?). Ide aj o zodpovednost za technicky stav ferraty. A hoci je to na existujucej trase, bude to nove vytycenie, nie?

*pri znackovani suhlasim, trochu vacsej ucty a respektu k norme KST by nezaskodilo. Vraj boli par rokov dozadu na skoleni v KST, mozno by to chcelo zopakovat.

Lubo

Lenka, ako isto dobre vies, otazka starostlivosti o chodniky aj ich technicke prostriedky ma na starosti terenne stredisko SL-TANAPu. Toto je existujuci chodnik a ide o technicke prostriedky. Zaroven Dragun deklaroval, ze ak by s tym bol problem, tak KST nema problem sa starat o ferratu.

Moj skromny nazor je, ze KST by celkom bralo, keby sa mohli starat aj o vsetky TZT v Tatrach ale takto nejako to historicky funguje.

Ja by som napriklad celkom bral, lebo to, co robia SL-TANAPu so znackovanim v Tatrach je na zaplakanie.

Daulagiri

Peter61 to veľkostné porovnanie Álp a Tatier si plne uvedomujem, ale myslím že 1 či 2 seriózne feraty by naše Tatry zvládli. Proste tie dôvody prečo nie mi prídu ako zásterka.

Inak v Alpoch som bol zatiaľ len lanovkou na Zugspitze a peši na Neuschwansteine :-) Turistika sa mi ešte nepodarila.

Lenkasyrovatkova

Bojím sa toho, že keď sa niečo také postaví bez debaty o tom, kto sa o to a za čo bude starať, tak sa nabudúce už nič také nepovolí...

Peter61

daulagiri,
jedna dolina v Alpoch je ako celé Tatry... Z.B. už aj za rohom v Rakúsku sú kamzík vrchovský a svišť mimo rezervácií lovnou zverou. Obdobne kozoroh.
Lanovky, zjazdovky a feraty sa stavajú prevažne na moréne, o nejakých dravcoch môžeš snívať, je to farmárska krajina.

Lenkasyrovatkova

zaujímavý rozhovor, okrem iného ma zarazila nepripravenosť na údržbu ferraty (že sa zatiaľ nad tým nezamýšľali...)to nie je ako KST sa starať o značku (t.j. údržba značenia), ale údržba infraštruktúry, teda chodníka či reťaze...je pravda, že ŠL TANAPu to robia v Tatrách (asi jediné územie, kde dostávajú ako také peniaze na údržbu). Ak niečo postavím, bolo by fajn mať plán údržby - napr. aspoň prísľub, že budú hľadať peniaze z projektov na údržbu...

Daulagiri

Peter61 pamätám si ten projekt cez Širokú vežu (tuším tých plánov na feraty bolo vtedy dokonca viac), ale už vtedy som si hovoril že kým to reálne nevznikne tak tomu neuverím a dobre som urobil. Zjavne teda peniaze mali, ale asi im chýbali ľudia na správnych miestach a prevážilo to "ale.

Ono celkovo u nás som navyknutý v prípade Tatier na to že hľadáme dôvody prečo sa to nedá urobiť. Pritom v Alpách je ferát mnoho a asi aj exponovaných (nebol som tam, ale čítal som a videl som na nete, prípadne ma opravte). Ako je možné že tam nemajú problém s tým že sú v odľahlých terénoch ťažkých na záchranu. Či sa mýlim a všetky sú na skalkách za dedinou? Ani vzácne zvieratká a rastliny tam niesú? Proste tieto dôvody mi prídu ako zásterka a výhovorka niečoho v pozadí. Som za ochranu prírody a životov, ale mám pocit že u nás pretrvávajú staré už prežité prístupy.

Peter61

13:55 daulagiri:
cca r.2013 chcela feratu cez Širokú v. urobiť OO CR V.Tatry. Oprášili projekt KST, ale aj tak sa im nepodarilo zainvestovať 30 000 € ....
Všetci kompetení im povedali ..."áno, ale..."

Vladeno

Martin, trefnejšie si to vystihnúť nemohol. Dľa môjho skromného názoru je to riadna pišišvorkovina. Celé Tatry a to som vskutku veľký Tatromilec, idú jaksi do hája. Vo všetkom... Škoda preveľká. Zlaté to Poloniny...

Daulagiri

Podľa mňa tiež vo výsledku zbytočnosť stavať cestu tam kde už je. Kto si bude na ten krátky úsek zháňať/brať feratový set, keď sa tadiaľ bude dať ísť aj bez neho. Ak som to správne pochopil viacmenej sa len jedna línia reťazí vymení za laná. Ale zas chápem že rýchlo treba nejak minúť peniaze aby neprepadli a tak sa topiaci aj slamky chytá.
Vďaka tomuto rozhovoru sme sa aspoň dozvedeli podrobnejšie zákulisie celého tohto snaženia KST.

A pritom Tatry majú taký obrovský potenciál... Lenže realizovať v nich niečo môžu len tí čo majú dostatok peňazí a poznajú ľudí na správnych vysokých postoch, tuším im hovoríme Developeri čo KST zjavne nieje...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma