Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Mimovládne organizácie spustili petíciu za funkčné národné parky

Rc

Uz ked to porovnavaju s tymi dialnicami tak by asi trebalo aj spomenut ako sa bude platit za prechod tymi narodnymi parkami. trebars kazdy maco 5 eur mesacnbe do kasicky :-) zaujivame ze pre porovnanie si vybrali dialnicny usek kde je asi najviac mostov a tunelov. som ani nevedel kolko je tych mimovladiek. a super ze mimovladky tak vehementne bojuju za elektrifikaciu dopravy, len aby raz tie narodne parky neskoncili ako bane na litium. maju ale dobre umysly ale skoda ze sa takto nestaraju aj o zivotne prostredie ktore je este blizsie ludom a ma na ich zdravie vacsi dopad. ale na to sa asi nedaju cerpat fondy a dotacie :-)

Boro

Týmto prehlasujem, že vôbec nie som frustrovaný zo súčasného stavu a nepripájam sa k tejto iniciatíve, už aj preto, lebo 25 organizácií amatérov ktorí majú iba hmlisté predstavy o budúcnosti nemôže nikdy nič dobrého vymyslieť a naviac to ešte riadiť. Mne to pripadá ako že sa chcú zmocniť niečoho, čo im nepatrí a na čo sa nikdy nepodieľali.

Lubo

Boro, maly detail. Oni nechcu nic vziat, chcu, aby uzemia narodnych parkov spravovala Statna ochrana prirody. Presne tak to maju v Cechach uz dlhe roky.

Peter61

k totim mimovladkom daco z archiva (2017)
"„Musíme sa jasne rozhodnúť, či chceme na tomto území národný park pre prírodu a ľudí, alebo ‚lunapark‘, ktorým sa Tatranský národný park stáva,“ napísal Najvyšší súd vo svojom nedávnom rozhodnutí. Ochranári krútia hlavou a neveria, že konečne sa ich niekto zastal a takto presne pomenoval, čo oni roky tvrdia.
dennikn.sk/…/?ref=list

Johanhans

Zaujímavy je piaty a posledný bod petície. To sa mi skor zdá, akoby si niekto chcel do budúcna zabezpečiť teplé fleky na účet daňových poplatníkov. Na druhej strane, ako pisal Lubo nižšie, išlo by asi iba o presun kompetencii. Ale s tým rozdielom, že kým lesníci si "musia" na seba zarobiť, títo by mali zaručenú doživotnú rentu. A nikto asi aj tak nezaručí, že po prípadnej zmene vládnej garnitúry nebude nasledovať aj presun ľudí z lesov do ochrany prírody. A skončilo by to asi aj tak ako to je teraz, akurát to bude o niečo drahšie pre štát.

PaliT

Škoda, že sme to nemali už pred 15 rokmi, žigožrúti by nám nevyholili národné parky, nemali by sme tu petržalské sídlisko v Jasnej, ani tú ohavnú chladiarenskú vežu na Štrbskom.

Lubo

Ale s tým rozdielom, že kým lesníci si "musia" na seba zarobiť

Chceme, aby v narodnom parku SL-TANAPu zarabali tazbou dreva na svoje vyplaty? Stoji par desiatok pracovnych miest za to? Nebolo by lacnejsie tychto par desiatok ludi proste prefinancovat podobne ako sa planuju prefinancovat banici na Hornej Nitre?

Vieme davat ohromne peniaze do dialnic, topime miliardy v zdravotnictve, ci digitalizacii statnej spravy. Vacsinou bez efektu. Tu mame sancu mat lepsie zivotne prostredie za neporovnatelne lacnejsi peniaz.

Ono sa to samozrejme nestane za noc. Aj v CZ je to dlhy proces. Lesne hospodarstvo tam v narodnych parkoch postupne ustupuje, je cim dalej viac ludi pracujucich v sluzbach turistickeho ruchu.

Kazdopadne, podla mna treba bud presunut uzemia narodnych parkov pod spravu statnej ochrany prirody alebo ich zrusit.

Iwanna

Suhlas s Lubom, az na otazku, preco by uzemia NP mala spravovat ŠOP, a nie "Správa NP". Nechcem vyryvat, ved si to tu citam pasivne uz par mesiacov, ale fakt ma zaujimaju fakty a indicie za danou uvahou. A to od kohokolvek, nielen od Teba Lubo :)

Lenkasyrovatkova

Súhlas s Iwanna, tiež si myslím, že by to mala byť Správa NP, nie samotná ŠOP. Ale aby to nedopadlo ako vláda jedného človeka...možno by nebolo zlé sa inšpirovať v minulosti - poradný zbor pre národný park zložený z miestnych odborníkov na rozličné oblasti (aj kultúra či cestovný ruch).
Takisto trochu zle robí tejto kampani to, že sa nedôrazne rozlišuje medzi ochranármi štátnymi a aktivistami. Myslím, že sa môžeme zhodnúť, že štátni ochranári nevyužívajú svoj potenciál naplno a viac menej schvaľujú väčšinu obludností čo sa deje. Ja viem, že sú "len" štatisti, ale to predsa neoprávňuje k súhlasným či alibistickým stanoviskám...veľmi zlé meno si momentálne na verejnosti robia. Národné parky by mali patriť pod životné prostredie, ale potrebujeme tam aj schopných a osvietených ľudí, ktorí budú mať kapacitu (t.j. aj čas a priestor) sa tomu naozaj venovať. Presunúť parky pod súčasne poddimenzované správy je risk (presun lesníkov to nespasí).

Lubo

@Iwanna: Aktualne platí, ze správy národných parkov sú organizačnými zložkami Štátnej ochrany prírody, ktorá zas patrí pod MŽP. V tomto kroku ide o to, aby sa národné parky oslobodili spod pôsobnosti ministerstva pôdohospodárstva, ktoré má z objektívnych príčin iné zameranie. Toto je fundamentálny krok. Až potom sa môže reforma riešiť ďalej. A vôbec by som sa nebál nepripravenosti. Budovanie kapacít pred prechodom kompetencií je nemožné - nemôžeš investovať do niečoho, čo nespravuješ.

A samozrejme, môžeme maľovať ideálne koncové stavy, no teraz sa treba zamerať na to, bez čoho to nie je možné vôbec.

Fangorn

Sorry ale mne to príde ako že sa lobuje len za to aby ŠOP mala pod palcom parky a o nič iné nejde. čo je zlé na tom že je správa pod ministerstvom životného prostredia? OK, aby to nespadalo pod podohospodárstvo , to dáva zmysel. Ja som určite proti tomu aby ŠOP mala také právomoci, lebo sa bude riešiť ochrana a iba ochrana na úkor všetkého ostatného, turistiky, lezenia,.... Stačí mi, že vo vedení správy Tanapu sú dosť ortodoxní ľudia ktorí blokujú mnohé veci a robia to tak, ako im vyhovuje, tak ŠOP by to robila rovnako. Nech je pekne nad nimi ministerstvo ŽP a to nech si riadi svoje orgány.

Iwanna

Lubo, velka vdaka, najma prva veta tvojho prispevku je verim uzitocne info nielen pre mna.

Lenka, uplne suhlasim. Nastastie sucasne vedenie MZP su byvali tretosektorovi ochranari (minimalne Budaj a Smatana). Co je zasadny rozdiel najma oproti ere, ked bol ministrom ŽP Žiga. Ta kampan 25 MVO je inac projekt nie z tych tzv. norskych fondov, ale NIL, teda financuje to aj Island a Lichtenstajnsko (tzv. NIL). A to akoby, obrazne povedane, zmiesanie statnych a tretosektoroch ochranarov do jedneho vreca, mohla byt teda jedna z podmienok donora pre OZ Prales. Kazdopadne teraz len spekulujem, a vopred dakujem komukolvek kto ma opravi, ten fond spravuju az tri rozne nadacie (je to na tom webe dole), tak to urcite niekto bude vediet. Mne sa len mari cosi take, ze akoby jeden z dlhodobych globalnych zamerov toho financneho mechanizmu NIL mohlo byt aj taketo prepojenie statnych a tretosekorovych ochranarov, ktore je v specifickych podmienkach SR velkou vyzvou presne z dovodov ktore si trefne nacrtla.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum