Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Mimovládne organizácie spustili petíciu za funkčné národné parky

Lenkasyrovatkova

Ja ten prevod podporujem, vsetkymi desiatimi. Len chcem vediet co dalej, lebo mi na tom zalezi a nemam problem sa podielat na ton. A tiez suhlasim, ze je to o ludoch...stale sa teda pytam, dockame sa? Uvedomia si to aj ini ludia?

Lubo

rc, Lenka: Nesympatie ku konkretnemu cloveku by nemali byt dovod, aby sa konecne neodstranila jedna z najabsurdnejsich situciacii v narodnych parkoch. Tych absurdit je mnoho, no tato je zdaleka najhlupejsia. Drzim Budajovi palce, ocividne si vybral tuto temu ako svoj politicky pomnik.

Jjano

Lenka, politika je umenie možného. V Matovičovej vláde sa nedá napísať obsah reformy v záväznej forme, lebo ani srnky netušia, ako to nakoniec kolaiční partneri vykšeftujú, čo sa podarí a čo nie. Majú pripravenú reformu (podľa mňa nie je najlepšia z možných, ale čo už) a idú postupne, krok za krokom.

Ten návrh zákona nie je sám o sebe reformou, je iba súčasťou reformy. Popri tom je hlavnou časťou aj to, že národné parky dostanú právnu samostatnosť a možno - v nejakej miere - aj výkon štátnej správy (aj keď to je zatiaľ veľmi meisté).

A to, čo píšeš, teda aby bol NP hlavným partnerom atď, nezávisí od reformy, ale od ľudí. V Slovenskom raji je tomu tak, ako požaduješ a pritom pôsobí v tom istom právnom a inštitucionálnom rámci. Je to o ľuďoch, nie o zákonoch.

Lenkasyrovatkova

citujem zo stretnutia v piatok vo Svite, ktoré bolo na pozvánku. Po prezentácii, kde bola predstavená novela - t.j. presun správy majetku štátu na území národných parkov pod rezort MŽP sa ozval neštátny vlastník:
"Keď sa to týka len štátnych pozemkov, prečo ste nás tu volali?"
lepšie už tento paradox sa ani nedokáže ilustrovať.

V každom prípade, MŽP si na seba berie obrovskú vec, a musíme po nich požadovať výsledky. Čo je podľa mňa horšie, na papieri je len prevod, ale súčasne to volajú reformou. K tej reforme však zatiaľ nebolo nič oficiálne spísané, len kadejaké vyhlásenia. Mne chýba obsah tej reformy v záväznej forme... Prevod je prvý krok, no ja chcem tú reformu - národný park ako hlavný partner v regióne, nielen policajt, ktorý vydáva stanoviská a podnety....ale prichádza s nápadmi a podieľa sa na ich realizácii...dočkáme sa?

Rc

jjano a neviem ci si este pamatas na vyjadrenie pana majka spred par rokov ked sa verejne vyjadril v zmysle ze on by v tanape najradsej ziadnych turistov nevidel.

Rc

jjano vsak sam najvyssi pan minister. na proteste boli aj ludia ktorych vedome ignoruje ohladom riesenia problemov s medvedom. dobre vedia ze ak sa sprava dostane pod jeho ministerstvo tak bude pokracovat vo svojom diktate

Jaro Flídr

rc, zámerne zatajujú (a prekrúcajú) fakty médiá, ktoré ty čítaš.

Jjano

Čo je to znalý "pomerov a potrieb územia"? Územím je štátom zriadený národný park, v ktorom je ochrana prírody a krajiny dominantnou "potrebou". Prečo si myslíš, že štátny ochranár menej rozumie ochrane prírody ako štátny lesník? A vieš, že napríklad v NP Slovenský raj a v TANAPe sú riaditeľmi vyštudovaní lesníci?

A prosím ťa, v ktorom že národnom parku pôsobí "nejaky nodoby samozvany diktator"? Môžeš špecifikovať, v ktorom z tých deviatich národných parkoch taký je?
nemusíš odpovedať, pretože taký nie je.

Rc

jjano ok ja to chapem ze vlastnik ako stat zostava. meni sa spravca v tom vidia ludia ohrozenie ich vlastnictva. lebo ine je ak je tvojim partnerom lesnik odbornik so skusenostami znaly pomerov a potrieb uzemia a ine ak ho nahradi nejaky nodoby samozvany diktator ktory odmieta akykolvek argument ktory mu nie je povoli. takto to vidia zrejme ludia

Jjano

Prosím adminov o opravu mojich preklepov. Ďakujem.

Jjano

Nedá mi to, ale ešte reagujem:

Napísal si "sa nejedna o prevod iba statnych pozemkov ale aj pozemkov kde ma stat iba spoluvlastnictvo".

Nie, o nijaký "prevod" sa nejedná. Ešte raz: nejedná sa o nejaký prevod ničoho nikam, žiadne parvcelovanie. Vlastníkom (a teda aj v zanedbateľnej miere spoluvlastníkom) bola, je a bude Slovenská rapublika, nemenia sa ani hranice, ani výmery jej vlastnáctva, ani podiely, nič. Mení sa správca (v prípade L TANAP a LPM Ulič dokonca ani ten nie, ale sa menia ich zriaďvatelia).

Ešte raz: nejedná sa o nijaký "prevod", o nijakú zmenu vlastníctva.

Jjano

Tak aby som sa opravil, volal som teraz s jedným účastníkom vo Svite a hej, bolo tam asi 400-500 ľudí, údajne aj podľa vyjadení policajtov, ktorí si ich počítali.
Časť, veľmi počuteľná, však boli Sujovci, antivaxeri, občiansky tribunál a pod., ktorí tam prišli protestovať "proti systému" a ani samotní vlastníci a organizátori neboli z toho šťastní, že sa im tam vgniavili.

Rc

jjano tiez som videl jedno video a spoznal som tam aj niekolkych pedagogov lesnickej fakulty

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov