Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako si vybrať varič na turistiku

Peter61

treba si

  • buď kupovať kartuše,ktoré sú od výroby takto značené.
  • rysky z fabrickej obkresliť na svoje "jeté" kartuše, resp. kartuše od výrobcov, čo majú menej chochmesu
Daulagiri

Peter61 zaujalo ma tam viac vecí, ale toto je fakt užitočné. Nikdy som to nevedel presne odhadnúť koľko mi ešte zostalo plynu v kartuši, trasenie a počúvanie šumenia vo vnútri mi nikdy nič nedalo. Toto je fajn jednoduché, nenapadlo ma to doteraz.

Peter61

Daulagiri,
geniálne jednoduchá vec. Keď to cca pred 5 rokmi MSR pustil do sveta, padol som na **ť.
Pritom Archimedov zákon sme brali tuším v 7.ročníku ZDŠ. A súdružku učiteľku som opravoval, lebo to poplietla takdokonale , že sa na to chytil aj môj pokrvný brat, neskôr absolvent ČVUT FJFI
teraz profesor fyziky na neviemktorých univ.

Daulagiri

V tomto niesom príliš zbehlý, takže pre mňa užitočná diskusia, vďaka.
Napr. ma zaujalo to odmeranie plynu v kartuši že ju treba dať do vody a sledovať ako sa ponorí.

Peter61

K tomu rozdeleniu mainstreamu na plynové tzv. benzínové, teda na tekuté palivo a k ďalším veciam v podkaste :

  1. kritérium je dostupnosť paliva. Viem si predstaviť napr. prechod cesty SNP s nákupom paliva na benzínke, vysomrovaním od motoristov, traktoristov a pod. Plynové kartuše by som si napríklad nechal poslať ako balík na poštu popri trase C SNP a pod. Aj multifuel by som na zimu možno vzal.
  2. kritérium je množstvo jedla, vody /počet varení napr. za deň. Ak potrebujem uvariť v lete kávu, stačí mi najjednoduchší plynový varič na trojnožke, s malou 100 g kartušou s letnou zmesou (ev.butánom) , bez závetria. Na ohrev vody postačí aj nadštvorcový hrnček, netreba ešus. Obišiel by som sa aj s pevným liehom. Varenie bez závetria bude trvať možno dlhšie, ale kvôli úspore pár minút a napr. 30 g paliva nebudem vláčiť 200 g závetrie. Btw. MSR zakazuje pri plyňákoch používanie závetria ( možnosť prehriatia kartuše). Iní píšu : vhodné pre všetky variče pinguin.cz/windscreen
    1. kritérium sú podmienky. Ak idem
      • na dlhšiu akciu,
      • do vetra
      • do chladu
        vezmem si závetrie ( cca 200 g/10 € . Len tak na okraj, ak varím zo snehu/ ľadu treba zarátať aj merné skupenské teplo topenia ľadu a teda cca dvojnásobnú spotrebu paliva.
        Zopár čísiel k plynovým kartušiam , aby to nebola iba číra dojmológia. Palivo je“ plyn“ alebo zmes plynov . Z tabuliek, žiadna atómová fyzika :
        bután má bod varu 0,5 °C , izobután -11,7 °C, propán ?42,1 °C. ( fľaše s propánom sa vozia na alpské chaty – červené, aj 33 kg plynu, tie 10 kg vidno aj u nás) . Obvykle máme v kartušiach zmesi propán 30%/bután 70%, zmesi propán 20% / izobután 80%, resp. nájde sa aj čistý bután . Primus pridal od zimných náplní kartón VaporMesh. Výhrevnosť zmesí týchto plynov je cca rovnaká, ak vezmeme do úvahy aj ich mernú hmotnosť.
        Tieto zmesi plynov majú podobné merné skupenské teplo varu, takže detaily nerozoberám. Ak začnem variť = plyn sa odparuje (var) , ale kartuša s plynom sa ochladzuje, zvonku sa rosí od dna až po hladinu tekutého „plynu“. Tlak plynu nad hladinou zmesi tekutého PB, izobutánu etc. klesá. Po nejakých 5 litroch vody zo snehu je kartuša zvonku pokrytá námrazou a plameň zhasol. Primus má k tomu pekný graf pri -20 st.C, dá sa to aj na slnku ai 0 st.C
        primus.eu/…/winter:power_long…
        Ako na to ?
        Závetrie znižuje tepelné straty najmä vo vetre a odráža teplo z horáku na kartušu, tým pádom zabraňuje tvorbe námrazy. Platí to najmä u malých a stredných kartuší, veľké 10 cm a viac, resp .450 g majú varič nad závetrím, takže to nefunguje tak dobre ako pri tých 230 gramových. Pohľad do histórie : horiaca sviečka bola pod varičom a zohrievala plyn v kartuši. Bleuet vtedfy vyrábal tuším len bután, nezažil som naostro. Mimochodom,IMHO kvôli možnosti poruchy/ straty etc. je lepšie mať na túre dve stredné cca 230 g kartuše, ako jednu veľkú 450 g. Podobne aj v chlade pri väčšej skupinke sa 2 variče, oceníte rýchlosť, keď varíte zo snehu. Karimatka ako závetrie je IMHO priveľké riziko: treba držať, aby to celé vietor nevyvrátil. Radšej ohrádka z kameňov, zo snehu a pod. Pripečenie plastu na variči pri použití závetria je asi západoslovenský folklór, videl som jeden taký pripečený Coleman. A predtým horiaci liter benzínu na lúke. Mali sme šťastie zelená mokrá tráva a potok neďaleko. Veď aj vyvráteným plyňákom sa podarilo podpáliť Torres del Paine Mne sa nestalo, žeby mi nejaký plyn ostal a musel by som ho vypúšťať cez plameň. Noooo, občas som dačo priniesol domov a potom robil pyrotechnickú šou na Bodoňkurze. Či už bola kartuša prázdna, alebo tam dačo plynu zostalo, v ohnisku /v pahrebe bola cca po 1 – 1,5 min explózia. Stalo sa aj, že aj plyn vyfučal ventilom a od pahreby se nechytil
        Z varičov je vymakaný MSR Reactor, jeho verzia personal cooking systemu Windburner je ozaj odolnejšia voči vetru. Netestovali sme v klube, ale na predvádzačkách windburnerovci pustia priemyselný ventilátor a sfúknu Jetboil. Nomen - omen. Akurát že sa potrebuje iba ešusy k Windburneru, osttné nepasujú.
        Prepichovanie použitých kartuší je niektorými výrobcami zakázané. Svojho času MSR predával takýto otvárač, už nepredáva . Jetboil predáva : jetboil.johnsonoutdoors.com/……
        Opakované plnenie jednorazových kartuší : JE VÝROBCAMI ZAKÁZANÉ. HOWGH.
        ... fuel canisters, such as MSR’s IsoPro canisters, are not refillable. When buying fuel in a foreign country, ensure that the canisters you’re purchasing have not been used and refilled, as this practice can create a dangerous situation. MSR’s Warranty & Repair Shop in Seattle offers free canister recycling for those who are able to drop their canisters off at the shop
        Výmenník tepla na ešuse :
        50 % úspora ? Kedysi dávno, oslnený týmto mkt číslom som to pomeral, vyšlo mi nejakých 30 %. Vznikla otázka : úspora 50 % voči čomu? Primus o nejaký rok na to spustil úsporu na tretinu. To už beriem.
        Piezo
        je dobré ku moru a pod.,,ale aj tak by som to zdupľoval napr. kresadlom. Keď sme v ref. des Écrins v 3 100 m varili a piezá nefungovali. Prítomný rekreant vyštudovaný fyzik nám vysvetlil , že je to qoli ionizácii vzduchu v tej výške. Nuž asi iba Lukáš F. v neviemktorom fóre tvrdil, že mu colemanovské piezo zapaľuje nad 4 000 m asl. Verím mu.
        Trocha sedliackej logiky, zjednodušene:
        na zapálenie variča potrebujeme trafiť iskrou do plynu v horľavej zmesi plynu a vzduchu . Piezo iskra je malá a trvá krátko. Iskra z kresadla je omnoho väčšia a trvá dlhšie. Možno sa vám stalo, že bolo teplo + plná kartuša + horák pustený naplno a plameň nikde ? Trafili ste plyn, ale chýbal oxidačný prostriedok : kyslík zo vzduchu. Stčilo priškrtiť varič.
        Čo sa týka kauzy hliník vs. antikoro :
        v praxi merná tepelná vodivosť, merná tepelná kapacita, merná hmotnosť hrajú spolu , výsledok : s hrubým hliníkovým dnom pripálim menej ( vôbec) , ako tenké antikorové alebo titanové dno. Nevidím žiadny problém s erárnym hliníkovým ešusom, ktorý si na pôjd odložil otec/dedko po návrate zo ZVS. Hliník má s Alzheimerom spoločné iba prvé dva písmenká, inak je to ako železo v špenáte. Viď „ Hliníkové riady a Alzheimerova choroba“ od inštruktora a lektora MUDr.J.Straku prevyk.eu/?id=9
        Varenie v stane :
        Benziňák má problém so štartom = Jeanne d'Arc, Giordano Bruno, Jan Hus.
        Plyňák : zakázané výrobcami . Tvorba CO, možnosť udusenia. Nedávno sa v stane udusili Šerpovia. Ak nemáte použiteľnú predsieň, ostáva iba varenie v stane, alebo smrť hladom.
        msrgear.com/…/10955_PRD_Instr…
        var.cz/expedicni-strava-z-poh…
        MSR recycling msrgear.com/…/msr-fuel-canist…
        Suma sum rum : ušetriť sa dá , treba trojnožku, výmenník tepla, podštvorcové riady, závetrie.
Peter61

nuž, možností je na mrte, nikdy ešte toľko nebolo. Veľa veselých príbehov bolo.
Ohrievanie jedla na pevnom liehu pri spaní v senníku (ten socialistický nielen smrdel, ale aj prskal.)
Neplánovaná opakovaná výmena kartuší pred výstupom na MB. Edita vymenila jednu u z bágla za druhú buse. Jej spolubývajúci/lezec to zopakoval a pri ref. Gouter sme somrovali plyn od dalších účastníků zájezdu.
Benzín tryskajúci z plniaceho otvoru sovietskeho Primusu (tuším to boli vojnové reparácie).
Stan a všetky variče sfúknuté, tvrdý bivak na hrebeni.
Plyn tryskajúci z kartuše po odšrubovaní lampy. Krb a sviečky na dohľad.
Výbuch kartuše v kufri Karosy. A podobne.
svts.sk/1346-bomby/

Peter61

@ pekm 00:06 :
nie je to len Primus, taký MSR Pocket Rocket je nomen - omen.

Peter61

Tomu Sachalinu s dvoma benziňákmi dávam 9 bodov zo šiestich.

Ale inak: miešate koreláciu/kauzalitu, bezpečnosť v keli etc. Podľa očakávania. Zabil som hodinu

Pekm

Este jednu vec ste nespomenuli a to, ze ten benzinovy varic Primus je strasne ale strasne hlucny oproti plynovym. Za mna ak sa vari na silnejsom ohni tak som si myslel, ze sme vyplasili polovicu lesa. Bud sme nieco robili zle ale teda ten zvuk je nieco co ma velmi nemilo prekvapilo. To len pre niektoych ako doplnenie vyhod a nevyhod lebo toto povazujem za dost velku nevyhodu.

PaliT

Keby niekto chcel vedieť, ako vyzerá ten liehový varič z plechovky od piva, tak nech sa páči. Tento model sa mi osvedčil na uvarenie kávy, na porciu lyofilizovaného jedla pre dve osoby treba objem pri výrobe zväčšiť zhruba o 2 centimetre na výšku. Inak volá sa "jednocentový varič", po naliatí liehu sa totiž tie dierky uprostred zapchajú centovou mincou.

Keď sa rozohreje, horí veľmi pekne, podľa podmienok však treba aj závetrie.

Tento podcast ma utvrdil, že by som možno mal urobiť seriál o tých alternatívnych varičoch, z rozhovoru mi nejako docvaklo, že sa o nich dozvedeli z počutia, ale osobná skúsenosť tam chýba.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov