Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Bralnatá Gaderská dolina a hôľnatá Krížna

Diskusná téma K článku: Bralnatá Gaderská dolina a hôľnatá Krížna

Na začiatku leta roku 2020 mám dva voľné dni a veľkú túžbu po dlhšom čase niekam serióznejšie vyraziť. Lenže predpoveď počasia nie je žiadna sláva: prvý deň majú byť viaceré dažďové prehánky, druhý deň má byť bez vody, už len polooblačný. Premýšľam nad trasou, kde s týchto podmienok vyťažím maximum. Rozhodujem sa pre tzv. dolinovú turistiku, v doline mi totiž dážď vadiť nebude. Napadá mi že už dlhšie mám v pláne prejsť si atraktívnu ale dlhočiznú veľkofatranskú Gaderskú dolinu. Druhý deň tak budem môcť lepšie počasie využiť na prechádzku hôľnymi partiami Kráľovej studne a Krížnej. Idem do toho.

Daulagiri

PaliT myslím že sa tomu hovorí že ste vtedy mali odvahu ničnetušiacich, cyklotúra ako víno :-)
Naozaj keď toto s tebou manželka vydržala tak zvládnete už všetko, palec hore...:o)

Martin knor

Aha, uz rozumiem ako ste sli. Po znackach by to mohlo ist. Ono ked sa povie ze to clovek siel davno, tak sa to tazko da posudit. Pretoze usek s lesnou cestou sa za 20-30 rokov moze zmenit na uplne neschodny a naopak.

PaliT

Martin, cez Padvu (rezerváciu, nie dolinu) sme niesli tie bicykle hore, z Blatnickej doliny po zelenej.

Veľmi schodný ten mnou nakreslený úsek nebol. Úbočie Krížnej bolo vydupané kravami a bolo to nepríjemné aj peši, nieto ešte na bicykli. Potom priamo nadol to bola strmina, ktorú by som sa aj dnes bál ísť aj na zjazdovom bicykli, v tom čase sme nemali ani odpruženú vidlu. Monika v najstrmšom mieste zahodila bicykel a letel dolu desiatky metrov. Strmé aj peši...

Martin knor

Pali, ja som zachytil ze ste sli volakedy davno bicyklami cez Padvu. Toto co si prilozil je uz schodne, krpec to siel na bicykli pred 2 mesiacmi (ak som ho dobre pochopil).

Lubo

Záver Defošovej pod Frčkovom je zaujímavá lokalita. Poľovníci tam majú hotove popravisko: miesto na vnadenie, pri ňom oceľová šibenica a opodiaľ pohodlný posed. Príjazd autom samozrejmosťou.

PaliT

Martin Knor: to nebolo zo Selenca, ale z Kráľovej studne úbočím Krížnej k Rovniam. Nezabudnuteľné. Cca. 1990 s manželkou, viď mapa. Keby ma vtedy zavraždila a stála pred súdom, sudca by ju musel oslobodiť a mohol by sa jej ešte opýtať, prečo nepoužila nejaký bolestivejší spôsob usmrtenia.

Daulagiri

Maťo tak ten záver doliny ti odporúčam, mne sa tam páčili okrem kľudu aj tie meandre potôčika na malej lúke a ten pocit že som strašne ďaleko od civilizácie.

Martin knor

Kupodivu, zaver Gaderskej doliny som este nesiel.

Ten cyklista co siel dolu Selencom bol Pali T? :-D

Daulagiri

Svatopluk tie tvoje čriepky z histórie sú naozaj úžasné, v dobrom závidím :-)

Svatopluk Štěpánek

Pripomínka starých čias: koncom októbra 1990 som v Blatnici štartoval prvý dlhší výlet, 5 dní, skončil som v Šumiaci.
Možno už je čas pozreť staré miesta.

Daulagiri

Matobee: tak ti máš takéto tajné informačné zdroje :o) ale som rád že článok potešil.
To počasie vtedy vyšlo trochu inak než bola predpoveď, ale bol som spokojný, večerné posedenie na Kráľovej skale s tým svetlom a tichom bolo pamätné. Ten zašitý kút pri chate Veterné sa mi ozaj nesmierne páčil, tam sa ešte vrátim. Od skaly dole je slušná strmina, ale zvládol som to v prekvapivo dobrom čase.

Opossum: na žiadnom fotokurze som nikdy nebol. Fotky sa snažím už odfotiť čo najlepšie, lebo ani moc neovládam následnú úpravu. Neviem pracovať vo Photoshope, Lightroome a pod. Upravujem ich len v nejakom starom ACDSee Pro, kde som sa naučil len pár drobností. A čo si pamätám niektoré fotky k článkom som ani neupravoval (len som ich zmenšil a doostril), takže niektoré sú len "surové" fotky z foťáku. Som rád že sa páčia.

Jaruna to museli byť časy, pre mňa nepredstaviteľné, keďže som sa narodil o cca 20 r neskôr.

Jaruna

Já si pamatuji na táboření v Gaderské dolině v roce 1967. Tehdy tam bylo v její dolní části pěkně upravené "verejné táborisko" s ohništěm a prostorem pro několik stanů. Dnes po něm nezbyla ani stopa, ale dolina je opravdu stále krásná.

Opossum

Krasne fotky.

To tak fotis odprirodzenia, alebo mas nejaky kurz a editujes ich este dodatocne?

Vskutku vynikajuce. Vdaka za clanok :)

Matobee

Maťo musím prezradiť, že som posledný týzdeň žil v očakávaní tohto článku. Tomáš mi prezradil, že ho editoval, tak som sa už nevedel dočkať. :-)

Perfektné zas raz. Podmanivá atmosféra konca dňa až sála zo skvelých fotiek. Počasie ti pripravilo trošku prekvapenia.

Začiatok Gaderskej doliny a Drobkov som navštívil dva krát. Veľmi sa mi ten zašitý kút páčil a príjemnú atmosféru bolo cítiť aj z chodníka od K. studne. My sme išli v opačnom smere v skorú jar. Hore bol zmrznutý sneh a nemať nesmeky asi by sme išli dole po riti. Dolu už panovala začínajúca jar. Gaderskú dolinu som mal vtedy možnosť zažiť nielen z pohľadu jej krás, ale panoval v nej aj čulý ruch najmä v nižších partiách, keďže bola veľkonočná nedeľa.
A salaš Smrekovica - srdcovka, hmm ten nemá chybu. Joooj, si mi chute narobil. Musím tam niekedy zbehnúť. Jediná jeho škoda, že je tak blízko hotela.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma