Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Okolo Hodruše

Diskusná téma K článku: Okolo Hodruše

Štiavnické vrchy ma úspešne priťahujú už dlhé roky, opísanú túru sme absolvovali so ženou a našimi psíkmi koncom leta. Možno ma inšpirovalo, že v Banskej Hodruši žil a je pochovaný môj pradedo, viackrát som si kládol otázku, či sa moji predkovia dostali do hôr okolo ich bydliska. Pozývam čitateľa na pokojnú túlačku plnú krásy a rozjímania v prírode.

Martin knor

No teda, to boli noci. Rusnejsie ako na mestskom sidlisku. Ja som take v horach nezazil, ked som este chodieval na viacdnovky. Pristreskom som sa vyhybal kvoli mysiam a na lukach som nespaval kvoli rose. Ked som si postavil stan na zasitom mieste v lese, bol som si takmer isty tym, ze tam budem sam.

Daulagiri

Hmm Tono, zaujímavé tipy na pramene, ktoré nepoznám, keď niekedy pôjdem okolo tak ich omrknem, každý sa zíde.

MisoB

Veď hej, ale si napísal: "K prameňu a jazierku na Kerlingu, mal som dojem, že je to všeobecne známy vodný zdroj." Pridal ho tam až Pali... a mne by sa bol v lete 2020 hodil, ale nevedel som o ňom.

Tono

MisoB, prameň pri jazierku pod Kerlingom je už na mape pridaný, o prameňoch pri bývalých maštaliach pri TIM Kešnerovská a pod Rosniarkami nemám aktuálne relevantné informácie, preto nechcem zavádzať...

MisoB

Tono, všeobecne - pokiaľ sa prameň nezobrazuje vo vrstve na hiking mape, PLS pridaj ho, pomôžeš tým ostatným.

Tono

Penzión Richnava, áno môžem potvrdiť, veľmi prijemný penzión.
K prameňu a jazierku na Kerlingu, mal som dojem, že je to všeobecne známy vodný zdroj. Ja som ho este nezažil vyschnutý. Presná poloha je tu sk.mapy.cz/turisticka?vlastni…

Ohladom vody na samotách. Samozrejme v minulosti bol vždy neďaleko vodný zdroj, ale časom zanikli... Napr. na samote Rumplovska si este ja pamätám stojacu studňu pri domoch. Dnes uz neexistuje (zasypaná, prekrytá), aj na Hadovej bola studňa, ale kde, presne stale si uz nepamätám (asi na dvore medzi domami). V osade Strnisko maju vo dvore klasickú pákovú studňu. Pokiaľ sú tam majitelia, dá sa voda vypýtať. Pod Kerlingom, neďaleko TIM Kešnerovská (Krížik pod Kerlingom) stali maštale a bolo tam napájadlo s válovmi. sk.mapy.cz/turisticka?vlastni… Dnes zaniknute.
Pod Rosniarkami je tiez prameň, jeho poloha je tu sk.mapy.cz/turisticka?vlastni… ale aktuálny stav nepoznám, nebol som pri ňom dva roky.
Priamo pod Tanádom bola stará štôlňa kde sa dala nabrať voda, ale tá je dnes veľmi ťažko prístupná, lebo cesta k nej je totálne zarastená mladinou. Este v roku 1990 bol cely východný a severovýchodný svah Tanádu nezalesnený.

Pavel Forgáč

Toto je jeden z mojich klasických okruhov ktoré prejdem niekoľkokrát do roka v rámci jednodňovky. Akurát nezachádzam na lukavicu ale idem rovno po zelenej na Kerling ale vybehnem zase na Kojatín. Oplatí sa zbehnúť na tento kopček je tam pekný výhľad do Richnavskej doliny a plus sa tam nachádza ojedinelí panónsky dubový prales. Pekný to kraj. Najradšej tadiaľto chodievam na jeseň alebo v zime keď je krajina pocukrovaná snehom. Akurát škoda tých neprijemností pri prameni. Ja už na takýchto exponovaných miestach nespávam. Radšej idem vždy na menej atraktívne miesto kde mám kľud.

Lubo

V principe rovnako – hoci miestami inymi chodnikmi – vedie Velke Hodrussky bike okruh. Mam to viackrat prejdene. Na biku je optimalny vsak opacnym smerom, najma kvoli vyslapu z Hodruse – lepsie je to smer Kopanice ako opacne. Zacinali/koncili sme zaroven vzdy na Cervenej studni. Pekny kraj.

Tomka

PaliT
Veľmi sa mi páči výraz pomalošľap - ten v prírode využívam najčastejšie. Rýchlošľap, len cestou na autobus, či vlak.:)
Štiavnické vrchy sú naozaj parádne pohorie - tam sa dá motať všetkými smermi a vždy sa nájde niečo zaujímavé.
Najviac si ich človek vychutná práve pomalošľapom, ale samozrejme dajú sa prebehnúť aj rýchlošľapom, proste, ako komu vyhovuje.:)

PaliT

Daulagiri, tiež si vždy so záujmom pozriem opis túry z môjho "domovského" prostredia.

My sme to išli klasicky – pomalošľapom – vyhovárame sa, že Čili už má svoj vek a rýchlejšie a ďalej za deň nevládze...

Daulagiri

Krásne, môj turistický domov tieto končiny. Tak som si zaspomínal. Ako som písal nedávno k inému článku, veľmi rád čítam postrehy iných k mne domácim končinám.
Väčšinu trasy som prešiel aj na bajku. Kopanice a okolité lúky sú krásna lokalita, pri Lukavickom prameni som bol zatiaľ dvakrát, ale ešte som sa nekúpal. Hrebeň medzi Banským vrchom (Kerlingom) a Červenou studňou je veľmi príjemný, taktiež Paradajs a lúky Kanderky. Spoľahlivých prameňov je tu však máličko.
Šli ste riadne na pohodu, ale tak to má byť, vychutnávačka až do konca.

PaliT

Mišo, nebral som okrem fliaš nič, tak som aparát nechal v altánku.

Prameň som už dávnejšie dal do mapy. Je to v takom lesíku v cípe medzi zelenou a modrou značkou, Tom v diskusii k prameňu pridal aj fotky. Možno sa to dá ešte lepšie zamerať, ale jazierko sa už teraz nedá podľa zadaných súradníc minúť.

MisoB

Pekný okruh ste si dali, škoda tých nočných nepríjemností.
Prameň na Kerlingu je teda ešte mimo súvislého lesa, nie ako to je na zbgis.skgeodesy.sk/…/zakladna… , tak? Tam zas majú to jazierko, nemáš náhodou jeho foto?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum