Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Neskorojesenná túlačka Ostrôžkami

Diskusná téma K článku: Neskorojesenná túlačka Ostrôžkami

Za tri roky tretia návšteva Ostrôžok v takomto čase by sa nekonala, ale keď sa ku mne dostala informácia o istom hrádku, na ktorom sa robil záchranný výskum kvôli následnej demolácii pri stavbe rýchlostnej cesty, tak som dúfal, že ešte vyjde príjemné počasie na poslednú túlačku roku 2019.

Martin knor

Pred rokmi som to siel naopak, zrejme tak, ako si planoval povodnu trasu. Z Lovinobane cez Bralce, Budinsku skalu a Javor do Krivana. Tento rok som si bol kvoli kvetinam pozriet vypustenu priehradu, ale to hradok uz zrejme neexistoval. Skoda.

Tono

Ahoj Palo, smaozrejme Orovnicke valy poznam aj som sa bol na ne pozriet. Z presnym datovanim maju problem aj odbornici, lebo neprebehol tam serioznejsi vyskum, len starsie zbery keramiky a obhliadky. Ale asi bude najpravdepodobnejsie tvrdenie, ze val mal zabranovat obchadzaniu myta, ktore patrilo h hradu Tekovska Breznica. Nieco velmi podobne je aj val na Drahach pri Pustom hrade nad Zvolenom zbgis.skgeodesy.sk/…/48.55814…

Ale zatial su to vsetko len domnienky, ako aj starsi alebo mladsi povod valov.

Samozrejme, cele stredne Pohronie je moj kraj, mam ho velmi slusne "hradologicky" prebadany. Ved "badat" som tam zacal uz v roku 1983 :)

Matobee

Pekne pekne. Pred niečo vyše mesiacom som sa v daždivom počasí túlal končinami od Kriváňa cez Ostrôžku, Budínsku skalu, Bukovinku do Podkriváňa. Na Budínskej skale ma napadlo, že by sa tu dalo prenocovať ako si nám to ukázal v článku. Super.

O týždeň nato som mal v pláne vyraziť na Ostrôžky. Búrkové počasie však veľmi neprialo nocľahom pod holým nebom tak som zvolil istotu v tebou spropagovanom prístrešku na Striebornej v Stolických vrchoch.

Pavel Forgáč

Tieto končiny mám rád. Nájdu sa tu zaujímavé miesta a zároveň tu človek nestretne živej duše. Akurát škoda toho hrádku :(. Inak parádny bivak si si našiel :).

tono - keď sa takto venuješ týmto opevneniam bol si už niekedy pozrieť valy u nás pri Orovnici? Poprípade vieš nejaké bližšie info o nich? U nás ich voláme ľudovo Turecké valy. Vraj boli postavené proti turkom. No iný tvrdia, že patria do systému valu obrov, tak neviem čo je pravda. No ich poloha je dosť divná. Úplne mimo obce v lese a nemajú ani formu hradiska alebo takého niečoho.

Tono

Škoda že to predsunuté opevnenie padne za obeť rýchlostnej ceste... :( Fakt škoda, lebo s povyše ležiacim hradom/hrádkom tvorili peknú ukážku fortifikačného systému nad starodávnou cestou do Zvolena.

Na terénnej mape - LIDAR-e je pekne vidieť pôvodný hrad/hrádok. Žiaľ aj ten bol poškodený výstavbou vysokého napätia (hlavne jeho centrálna časť). zbgis.skgeodesy.sk/…/48.43443…

To predsunuté opevnenie sa nachádza tesne nad cestou
zbgis.skgeodesy.sk/…/48.43424…

Tomka

Áno Heňo, zo skál pod Javorom a z Budínskej skaly mám vždy veľkú radosť.:):)
Pekne.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma