Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sa správať na túre v blízkosti stáda

Peter61

@ matobee:
foool verzia pre ostatných, odomknutá :
dennikn.sk/…/?cst=edfff468854…

btw. boxera na "mojej" strane jeho plotu som kiai zahnal na jeho stranu. Bol som v trenkách a tričku....blbý pocit.
Keď sa mi na Kolibe v rannej hmle zjavila vedľa lakťa doga domáca, nebolo mi všetko jedno. Majiteľ sa ospravedlnil.
Petardou som zahnal bačových čuvačov, čo sa za nami rozbehli, na horskáčoch sme nestíhali ujsť.
Na ceste otravného špica, máloktorý pes to znesie. Šidlovecký povaľač (beagle) nám chodieval srať pred balkón. Keď som hodil petardu, obzrel sa " čo ti ***e ? Ja som tu šéf!"

Matobee

Soňa veľmi vhodný a fajn článok. Čítal som aj full verziu.

Je to veľká dilema s medveďmi, psami, chovateľmi a turistami. Ani z voza, ani na voz ako sa hovorí a ťažko všetkým vyhovieť.
Pre mňa z pozície turistu-tuláka čo vyhľadáva zašité končiny (podobne ako Pavel, Heňo a mnohí iní) a strety so psami mám na týždennom poriadku, sú voľne pustené psy oveľa väčší problém ako medveď a častejšie sa ich bojím.
Samozrejme chápem všetky dotknuté strany.

Čakanie na prepasenie oviec som ešte neskúšal a praktizujem skôr obídenie (ak sú psy veľké) alebo prejdenie poblíž (pri malých strážnych psoch).
Mnohé stáda sú viac statické a nie sú až v takom pohybe, že sa prepasú do polhodinky o 100 metrov alebo na vhodnú vzdialenosť. S tým trošku nesúhlasím.

Najmä pri trasách cez lazy, družstvá, malé dedinky využívam opačnú taktiku ako na medveďa, ktorému v lese treba dať o sebe vhodne vedieť. Snažím sa teda popri spomínaných lokalitách prejsť čo najtichšie a často sa mi to aj podarí. Psy si ma buď nevšimnú, alebo až keď som už ďalej. Samozrejme nie vždy to výjde a mal som aj množstvo nepríjemných stretov. Pamätám si jarné Hriňovské lazy z dediny Kriváň kde som bol večer až ohučaný z tolkých stretov so psami. :-) Ale boli aj mnohé slušné, pokojné, a letargické, ktoré chválim.
S tým sprejom je to dobrý nápad. To ma nenapadlo. Možno si niekedy zaobstarám.

Pavel k tým TZT a zákazom vstupov súhlasím a rovnako sa správam aj ja. Raz som dokonca nespokojného autora zákazu presvedčil, že ak mu cez daný priestor prechádza turistický chodník musí umožniť prechod turistom podľa "vymysleného zákona". Zožral mi to. Hehe. :-)

Martin knor

S tym sa da suhlasit ( s doplnenim ze okrem studia treba aj prax). Ale zrejme mame rozny nazor na to kto studoval a kto omiela ignorantske stereotypy.

Peter61

V.I.Lenin :
Učiť sa, učiť sa , učiť sa !

PaliT

Nerozumieť výcviku psov, nerozumieť ochrane prírody, nerozumieť medveďom a omieľať ignorantské stereotypy... Stačilo by trochu študovať a hneď by debata vyzerala ináč.

Martin knor

Precital som si clanocek, ze preco je tu tak burliva diskusia. No, uz chapem a suhlasim s Borom. Chudak taky pastier. Ked nema volne pustenych psov, tak mu stat nic nevyplati ked sa medvede pridu nazrat. Ked ich ma a pes napadne cloveka, zasa ma problem. A to vsetko iba preto, ze su medvede premnozene a nikomu sa tento problem nechce systematicky riesit. Je to chore.

Peter61

PF, možno Ti to praktizujúci kynológ PaliT vysvetlí.
Za mňa
kultura.sme.sk/…/velka-vyhra-vulgarizmov-askaredych-slov.html

Pavel Forgáč

Peter61 - aj medzi nami ľuďmi sú jedinci, ktorí majú "reťaz" (basu) lebo robili neplechu alebo sú nebezpečný pre svoje okolie. Pri psovi, ktorý je nevychovaný a nebezpečný pre cudzích ľudí je podľa mňa lepšie keď je na reťazi ako by mal niekoho dohrýzť. Samozrejme nie na metrovej reťazi ale na normálnej kde má nejaký ten životný priestor. Najlepšia je voliéra ale nie každý si ju má možnosť zabezpečiť. Domáce zvieratá už nikdy nebudú mať slobodu ako divoké s tým sa treba zmieriť.

Ade.e - z takých zákazov vstupu v lese si nič nerobím a akurát sa na nich zasmejem. Väčšinou je to nejaký súkromný les a nafúkaný pánko z Bratislavy si myslí, že tam môže robiť čo chce.
V prípade poľovačky je to vec zdravého rozumu. Myslím, že rozumný človek nepôjde medzi bandu ostrostrelcov :D.
Keď sa robí nejaká TZT tak sa najskôr vybavujú povolenia od majiteľov pozemkov. Takže keď dá niekto zákaz vstupu na značku tak to ignorujem. Podobne ako aj tých vyblakujúcich ľudí. Iné je to mimo TZT. Tam sa to snažím rešpektovať pokiaľ je taká tabuľka niekde na poli. V lese to však ignorujem rovnako ako na TZT.

Gusto

Stále nosím so sebou na túry slzák. To je najlepšia zbraň proti psom, ak by náhodou. Aj ked je to tiež diskutabilné, napr. niekde na holiach ak fúka silnejší vietor, tak má malú účinnosť a môže sa to vrátiť autorovi do tváre.

boro - pán Tesák robil roky rangera v NP Muránska planina, takže ako odborníka by som ho nepodceňoval

Peter61

ad PF 14:31
"A teraz ešte keď zakázali reťaze tak sa človek už bude aj báť prechádzať cez dediny aby ho nejaký čokel neuhryzol."
celkom zaujímavé*, keď človek tráviaci veľa času na slobode v prírode praje psovi reťaz.

*
môžete ľubovoľne nahradiť ničím odtiaľto
kultura.sme.sk/…/velka-vyhra-…

Matej

Vlastnim niekolko pozemkov a na niekolkych som spoluvlastnikom. nebranim nikomu vstupit na ne, cez niektore idu aj polne cesty, ale neznasam ked na mojom pozemku kde mam svoje vcely mi zacne niekto nadavat ze sa s nimi mam pratat. Pozemky mam kupene koli kocovaniu aby som bol na svojom...
Chapem ze pes obtazuje, mam podobne skusenosti ale aj my turisti sa mozme ohladuplne chovat. Samozrejme vynimky su vsade, a niektory pastieri su arogantny, ale mozno v ten den ste uz x-ty v poradi co mu rusi stado. Ja osobne si chvilu pockam kym prejdu a potom pokracujem v ceste ked stretavam stado (a nie len ovce, na holiach su aj jalovice)

Ade.e

Pavol Forgac.
Ja viem, ze luky a pasienky nie su leom. Preto sa na tieto dve odlisne zalzitosti oddelene pytam.
A uz sa mi stalo, ze som vosiel do lesa a nebola to zvernica a tam Zakaz vstupu.
Alebo ako sa skor rieislo, ze polovnici zakazovali vstup turistom iducich po TZT, lebo bola prave polovacka.
A nakoniec, co mna najviac zaujima, ked su ohradene nelesnate pozemky ako luky a pasienky mimo TZT, cize vacsinou oplotkami.
A nakoniec, ked idem po ceste okolo nejakeho domu, vacisnou samoty, ktora nieje ani ohradena a vyblaci sa na mna majitel domu a pozemku, ze co mu tam chodim po ceste.
To sa mi stalo pred rokom na Krupinskej planine

Boro

Panebože, kam sme sa to len dostali. Štát predpisuje počet psov na jednotku pasúcich sa ovcí, odborník na veľké šelmy popisuje postup pri prechode okolo pasúcich sa stád,a všetci si musia obmedziť svoju osobnú slobodu, pretože... Len medvede, vlky, kormorány, vydry, bobry a iná zver majú od vlády všetko povolené. ba sú dokonca pod trestom straty slobody,sú chránení. Ešte že sa ma to už netýka. Ale fakt sa nad tým smejem. Len ten odborník na veľké šelmy mi nejde von z hlavy. Možno že by sa mal volať - Jerguš Biely Tesák. Tak by to mala aspoň nejaký podklad.

Pavel Forgáč

Ade.e - do lesa ti nemôže nikto zamedziť vstup pokiaľ to nie je vyšší stupeň ochrany tuším 3+ a pokiaľ to nie je oplotena zvernica. Polia a lúky nie sú les. Tam si majiteľ pozemku môže teoreticky ohradiť svoj pozemok a zamedziť vstup iným osobám. TZT sú však na takýchto miestach väčšinou vedené po poľných cestách, ktoré vlastnia obce. Problém je len v tom, že títo pastieri, poľnohospodári atď. u nás väčšinou zahradia aj tie cesty a máš problém prejsť. Čo mám skúsenosti tak napr. V Česku nechávajú poľné cesty voľné aby ľudia mohli prejsť. Len potom musia natiahnuť o niekoľko stovák metrov viac oplotkov a to samozrejme Slovák robiť nebude. Tých psov sa celkom bojím aj ja. Niekedy sú to naozaj nevychovane hovädá čo doskakuju do človeka. Raz ma jeden skoro uhryzol aj keď na neho kričal majiteľ. Na druhom som zas raz dokryval turistickú palicu lebo keby mu tak nepopritinam po chrbte tak má tiež dohryzie. Už mi s tým došla trpezlivosť a tak som si tento rok kúpil sprej na medvede. Ak sa ku mne nejaký zúrivý pes priblíži na nebezpečnú vzdialenosť tak to bohužiaľ schytá rovno do ksichtu. Už je toho naozaj moc. A teraz ešte keď zakázali reťaze tak sa človek už bude aj báť prechádzať cez dediny aby ho nejaký čokel neuhryzol.

Ade.e

Sona: Cize ani majitel svojho pozemku, nemoze zakazat vstup do svojho lesa, kde prebieha tazba ci na luku, kde sa mu pasu napr. ovce a ma tam okolikovany priestor?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma