Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sa správať na túre v blízkosti stáda

Peter61

V.I.Lenin :
Učiť sa, učiť sa , učiť sa !

Martin knor

S tym sa da suhlasit ( s doplnenim ze okrem studia treba aj prax). Ale zrejme mame rozny nazor na to kto studoval a kto omiela ignorantske stereotypy.

Matobee

Soňa veľmi vhodný a fajn článok. Čítal som aj full verziu.

Je to veľká dilema s medveďmi, psami, chovateľmi a turistami. Ani z voza, ani na voz ako sa hovorí a ťažko všetkým vyhovieť.
Pre mňa z pozície turistu-tuláka čo vyhľadáva zašité končiny (podobne ako Pavel, Heňo a mnohí iní) a strety so psami mám na týždennom poriadku, sú voľne pustené psy oveľa väčší problém ako medveď a častejšie sa ich bojím.
Samozrejme chápem všetky dotknuté strany.

Čakanie na prepasenie oviec som ešte neskúšal a praktizujem skôr obídenie (ak sú psy veľké) alebo prejdenie poblíž (pri malých strážnych psoch).
Mnohé stáda sú viac statické a nie sú až v takom pohybe, že sa prepasú do polhodinky o 100 metrov alebo na vhodnú vzdialenosť. S tým trošku nesúhlasím.

Najmä pri trasách cez lazy, družstvá, malé dedinky využívam opačnú taktiku ako na medveďa, ktorému v lese treba dať o sebe vhodne vedieť. Snažím sa teda popri spomínaných lokalitách prejsť čo najtichšie a často sa mi to aj podarí. Psy si ma buď nevšimnú, alebo až keď som už ďalej. Samozrejme nie vždy to výjde a mal som aj množstvo nepríjemných stretov. Pamätám si jarné Hriňovské lazy z dediny Kriváň kde som bol večer až ohučaný z tolkých stretov so psami. :-) Ale boli aj mnohé slušné, pokojné, a letargické, ktoré chválim.
S tým sprejom je to dobrý nápad. To ma nenapadlo. Možno si niekedy zaobstarám.

Pavel k tým TZT a zákazom vstupov súhlasím a rovnako sa správam aj ja. Raz som dokonca nespokojného autora zákazu presvedčil, že ak mu cez daný priestor prechádza turistický chodník musí umožniť prechod turistom podľa "vymysleného zákona". Zožral mi to. Hehe. :-)

Peter61

@ matobee:
foool verzia pre ostatných, odomknutá :
dennikn.sk/…/?cst=edfff468854…

btw. boxera na "mojej" strane jeho plotu som kiai zahnal na jeho stranu. Bol som v trenkách a tričku....blbý pocit.
Keď sa mi na Kolibe v rannej hmle zjavila vedľa lakťa doga domáca, nebolo mi všetko jedno. Majiteľ sa ospravedlnil.
Petardou som zahnal bačových čuvačov, čo sa za nami rozbehli, na horskáčoch sme nestíhali ujsť.
Na ceste otravného špica, máloktorý pes to znesie. Šidlovecký povaľač (beagle) nám chodieval srať pred balkón. Keď som hodil petardu, obzrel sa " čo ti ***e ? Ja som tu šéf!"

Peter61

prečo, potrebuješ predpísať niečo na ten tremor ? Nemôžem, skús masírovať zápästie aj ruku.
Od r. 1994 som mimo fachu.

Ade.e

A co ked (salene) stado krav nechce turistu pustit? Alebo sa pohybuje tym smerom ako turista, ked ich chce obist?

Lenkasyrovatkova

Čo stádo, niekedy je problém aj jedna krava na úzkom chodníku...
V Albánsku sme sa na psov naučili zahnať skalou, nemala som z toho dobry pocit ale iné nefungovalo....
Peter, keďže si/bol zveroleká, tak som dúfala, že vieš že za správanie psa môže majiteľ.

Peter61

Lenka :

  • čo sa týka kráv, cca pred 5 rokmi bolo v A zopár úrazov a tuším aj smrťáky. Tuto je manuál OeAV
    alpenverein.at/…/sichere-alme…
  • čo sa týka útokov otravných pouličných psov, niekedy ani netreba hádzať kameň. Keď ten Je ešte ďaleko, stačí akože sa po ten kameň zohnúť. Aj keď tam nie je. Podľa sovietskych štúdií 91,9 % ujde. Samozrejme, že sa nezohnem vtedy, ak je to malinois na 5 metrov.

Jasné viem, že za správanie psov môže majiteľ. Nie som žiadny kynológ a ani som nebol klinik, ale ....
Btw. V Tatroch veľa psov nevídam, lebo skoro ráno a neskoro večer obvykle nie som na chodníkoch. Ale keď mi dajaký psíčkár tvrdí, že môže mať psa na voľno, že ho má pod kontrolou... Občas ho privolám, pohladkám a poviem : užite si posledné túry v doline, nový NP TANAPu sa blíži.

Radoslav

Sú tam voľne na lúkach bez košarovania a pastiera so psom. Rovnako pod Rakytovom, tam už i priamo na hrebeni - J. Rakyt. s. Sú i oplôtky, boli vždy pokojné a ani nie moc zvedavé ako inde. Zo strany Turca (Blatnica) ešte stále s pastierom i so psami (2 salaše v závere Gader. dol.).
HZS som videl ešte o cca 2.hod. presvetlovať (už klesali dole). Práve takto viem, že kto a čo to, som sa vtedy čudoval, že či sa niekto nezabáva, lebo na hrebeni v noci plno spacákov (i chrápania, kravy aspoň milšie, že zacinkajú).
Inak v tejto oblasti rozdielne s ovcami, pri jalovkách na Kýškach majú iba dvojicu malých pastierksych, ovce pokojné i pri nočnom prechádzaní okolo. Dojky okolo Čier. kameňa mávajú aj s veľkými salašnými plemenami (práve okolo iste šla i predmetná nočná pátr. hliadka).

Peter61

zaujímavé, ale petarda má lepší "dostrel"

Fangorn

jou, to zas hej :)
ale pre mňa trailového bežca je lepšie mať v ruke po ruke toto, ako držať v spotenej dlani petardu a bežať s ňou :)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum