Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Ako sa správať na túre v blízkosti stáda

Diskusná téma K článku: Ako sa správať na túre v blízkosti stáda

Ak budú chcieť chovatelia oviec a kôz, aby im štát uhradil škody spôsobené šelmami, budú musieť mať psy pri stáde pustené na voľno. Zároveň cez mnohé lokality, kde sa stáda pasú, prechádzajú turisti či cyklisti. S odborníkom na veľké šelmy Jergušom Tesákom sme hovorili o pravidlách, ako okolo stáda bezpečne prejsť.

Pavel Forgáč

V údolí rieky Rimava zo sedla Burda do Tisovca dali na upozornenie takéto tabuľky. Celkom fajn nápad len ešte to číslo by tam mohli doplniť. Keď som išiel okolo salaša tak pes začal aj brechat ale niekto ho hneď zahriakol a potom už dal pokoj.

Peter61

Fangorn, ja mám svoje tréningové trasy okukané. Psy nehrozia, medvede odplaším prdením.
Petardy som kedysi hádzal na horskáči aj na cesťáku, mal som ich v bopo v prednej brašničke aj so škrtátkom. Za dažďa boli schované. Aj psi :-)))

Fangorn

jou, to zas hej :)
ale pre mňa trailového bežca je lepšie mať v ruke po ruke toto, ako držať v spotenej dlani petardu a bežať s ňou :)

Peter61

zaujímavé, ale petarda má lepší "dostrel"

Radoslav

Sú tam voľne na lúkach bez košarovania a pastiera so psom. Rovnako pod Rakytovom, tam už i priamo na hrebeni - J. Rakyt. s. Sú i oplôtky, boli vždy pokojné a ani nie moc zvedavé ako inde. Zo strany Turca (Blatnica) ešte stále s pastierom i so psami (2 salaše v závere Gader. dol.).
HZS som videl ešte o cca 2.hod. presvetlovať (už klesali dole). Práve takto viem, že kto a čo to, som sa vtedy čudoval, že či sa niekto nezabáva, lebo na hrebeni v noci plno spacákov (i chrápania, kravy aspoň milšie, že zacinkajú).
Inak v tejto oblasti rozdielne s ovcami, pri jalovkách na Kýškach majú iba dvojicu malých pastierksych, ovce pokojné i pri nočnom prechádzaní okolo. Dojky okolo Čier. kameňa mávajú aj s veľkými salašnými plemenami (práve okolo iste šla i predmetná nočná pátr. hliadka).

Peter61

Lenka :

  • čo sa týka kráv, cca pred 5 rokmi bolo v A zopár úrazov a tuším aj smrťáky. Tuto je manuál OeAV
    alpenverein.at/…/sichere-alme…
  • čo sa týka útokov otravných pouličných psov, niekedy ani netreba hádzať kameň. Keď ten Je ešte ďaleko, stačí akože sa po ten kameň zohnúť. Aj keď tam nie je. Podľa sovietskych štúdií 91,9 % ujde. Samozrejme, že sa nezohnem vtedy, ak je to malinois na 5 metrov.

Jasné viem, že za správanie psov môže majiteľ. Nie som žiadny kynológ a ani som nebol klinik, ale ....
Btw. V Tatroch veľa psov nevídam, lebo skoro ráno a neskoro večer obvykle nie som na chodníkoch. Ale keď mi dajaký psíčkár tvrdí, že môže mať psa na voľno, že ho má pod kontrolou... Občas ho privolám, pohladkám a poviem : užite si posledné túry v doline, nový NP TANAPu sa blíži.

Lenkasyrovatkova

Čo stádo, niekedy je problém aj jedna krava na úzkom chodníku...
V Albánsku sme sa na psov naučili zahnať skalou, nemala som z toho dobry pocit ale iné nefungovalo....
Peter, keďže si/bol zveroleká, tak som dúfala, že vieš že za správanie psa môže majiteľ.

Ade.e

A co ked (salene) stado krav nechce turistu pustit? Alebo sa pohybuje tym smerom ako turista, ked ich chce obist?

Peter61

prečo, potrebuješ predpísať niečo na ten tremor ? Nemôžem, skús masírovať zápästie aj ruku.
Od r. 1994 som mimo fachu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma