Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Poľana na Javorinke

Diskusná téma K článku: Poľana na Javorinke

Rázovitý kraj Podpoľania opäť ukázal správnu cestu ako zachovať tradičné ľudové staviteľstvo a dedičstvo našich predkov, ktoré stratilo využitie a začalo chátrať. Namiesto "vymýšľania už vymysleného" mesto Hriňová stavilo na obnovu chátrajúceho hospodárskeho objektu, ktorý vďaka podpore Banskobystrického samosprávneho kraja premenili na turistickú útulňu.

Anonymized_25093

Bol som pozriet ako to tam vyzera. Bola tam ozranska partia (putinovci) ale dnu bolo teplo, takze sa da vykurit. Suche drevo na okoli nie je, hore pri ceste je plno sucharov.

Aner

Bolo tam pekne, pekný výhľad , za vypožičanie kľúču v informačnom centre Hrinová sa platí 10€ tento fakt nebol žiaľ nikde spomenutý-tak trochu nas to zaskočilo. Keď sme prišli tam nebolo tam nachystané drevo,ani jeden kúsok-my sme tam nejaké drevo nechali,aspoň na "rozbeh" , Dvere od wc sú poškodené,keby sme mali klince a kladivo tak ich opravíme.Priestor je to veľký-no piecka je dosť malá na taký objekt,trvá dlho kým sa to vykúri,celkové vybavenie útulne je nadštandardné ☺️☺️

Daulagiri

Ako už písali chalani nižšie záslužný čin že sa zrekonštruovala ďalšia pekná stavba v horách a to sa počíta. Pamätám že v okolí je ešte zopár ďalších chátrajúcich dreveníc.
Ale tiež musím povedať že pre bežného turistu, ktorý len prechádza krajinou a hľadá nocľah počas viacdňovky je to nepoužiteľné, lebo kľúče... Pre nás tu bude objektom záujmu Javorinka. Ale zároveň chápem, keďže vnútri to vyzerá na úrovni. Ako píše PaliT bude to vhodné iba ako základňa pre plánovaný dlhší pobyt a hviezdicové pochody.

FunTTomas

Ale veď necelý kilometer povyše stojí útulňa Javorinka, ktorá je voľne prístupná. hiking.dennikn.sk/…/utulna_ja… V čase návštevy útulne Poľana som bol pozrieť aj "starú Javorinku" a stále je v poriadku a plní účet úkrytu pre okoloidúcich. "Nová Javorinka" neposkytuje žiadny komfort alebo pohodlie turistickej chaty, preto mesto zvolilo formu útulne, i keď s kľúčom, ale s perspektívou využitia na viac dní. Navyše objekt nie je vo vlastníctve mesta ale v prenájme od majiteľky.

PaliT

Trochu nešťastný koncept, lebo toto je práve ten prípad, kedy sa samotná útulňa stáva cieľom. Neposlúži ako nocľah medzi dvomi etapami, lebo bežný turista kvôli streche nad hlavou nezbehne po kľúč do dediny.
Pre pešieho turistu by to malo zmysel len v tom ohľade, že si z útulne zriadi napr. základňu na víkend, kam sa bude každý večer vracať v akýchsi hviezdicových pochodoch, ale v realite skôr očakávam, že poslúži predovšetkým víkendovým opekačkovým partiám, pričom správca objektu bude mať o niečo lepšiu kontrolu nad objektom, keďže sa vie, komu dali do rúk kľúč.

Vladimir.

Uzamknutá útuľňa plní ten istý účel ako slúži mŕtvemu zimník.

Dobrý počin, len to nie je útuľňa.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma