Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Koliba Gašíčka pod Javorím

Diskusná téma K článku: Koliba Gašíčka pod Javorím

Nenachádza sa síce priamo na turistickej trasa, ale v blízkosti frekventovaného Hiadeľského sedla. Využiteľná je tiež pre pútnikov na magistrále Cesta hrdinov SNP, lebo ponúka komfortnejší nocľah pod strechou s možnosťou zakúrenia a vysušenia vecí, na rozdiel od prístreška v Hiadeľskom sedle.

Matobee , 2

Čerstvé info o stave koliby Gašíčky od Priechodských turistov, ktorí chodia sem alebo do chatrče pod Kozím chrbtom (kým bola v lepšom stave) dlhé roky opekať zajaca.

Poškodené, vyvalené sú vchodové dreve zjavne od medveďa, ktorý na nich zanechal stopy pazúrov. Asi niekto nechal niečo "pod zub" dnu.

Adelmos

Ahoj Maťo vďaka za info, dnes som sa tam bol pozrieť, pravdepodobne to bol naozaj medveď. Čerstvé škrabance sú na "zárubni" v mieste kde sa nachádza spodný pánt - keď tento povolil už sa vytrhol aj horný. Dvere som len oprel, pôjdem to opraviť, dám tam nové pánty. Momentálne na Gašku radšej nechoďte - v okolí je plno medvedieho trusu.

Adelmos

Ahojte dvere na Gašíčke sú už opravené snáď si dá už medveď pokoj 😉

Adelmos

Ahojte škáry a dvere by som chcel poriešiť tento rok (minuly rok som robil WCko) len je to trochu problém pretože prekrytím škár bude pri zatvorených dverách v kolibe totálna tma takže bude treba spraviť aj okno... No a to by malo byť len na štíte ktorý je zo severu aby sa nenarušil vzhľad koliby v smere od pamätníka.
Tu piecku tam priniesli chalani z Hiadľa aby sa tam dali osušiť veci keď človeka zastihne búrka, poprípade si uvariť čaj; tak malý zdroj tepla nemá šancu v zime kolibu vykúriť.
Na kolibu chodia aj miestni na opekačky takže to mlieko a maslo tam asi zostalo po nich. Znesiem to dole keď tam pôjdem najbližšie.

Anonymized_25093

Piecka nie je urcena na vykurovanie objektu. Je urcena na zohriatie sa a ususenie veci.
Ked tam niekto najblisie pojdete, zoberte prosim vsetko jedlo (maslo a mlieko) prec. Dik.

Aner

na Gášičke som bol pozrieť v Pondelok 13.2.2023
všetko v poriadku drevko nachystané , no ešte aj v vnutri bolo naviate kus snehu, tie škáry medzi doskami sú dosť veľké trebalo by ich zaizolovať , aj keby tam niekto chcel kúriť všetko teplo mu újde von cez ie škáry .nejak mi hlava neberie prečo tam niekto nechal maslo a mlieko, dosť od veci :D

Bikemartin

dnes pri zostupe z Hiadeľského sedla som sa zastavil a nazrel dnu - sucho (po upršanej sobote), poriadok, drevo nachystané.

Adelmos

Suhlas dnes (12.2.) som bol kuknut vsetko ok; pridavam foto romantickej lesnej chalupky

Adelmos

Super, vdaka, ak by bol zaujem mozeme sa dohodnut aj na nejakej mensej brigade ;-) Ale asi az v buducom roku. Dosticky a hranolceky sa urcite vzdy zidu :-)

Abies alba

Boli sme včera pozrieť, posťahovali sme velké brvná z lesa a naukladali medzi dva staré javory vedla chaty, nechali sme tam aj pílku ako darček, budúci rok by som doniesol aspoň nejaké doštičky a hranolčeky cca 1m dlhé

Adelmos

Ahojte no ja len dodam ze vsetko v clanku plati, koliba-utulna Gasicka je otvorena pre vsetkych (normalnych) ludi. V sobotu som bol este narezat trochu dreva, je vo vnutri pri piecke pod policou na batohy. Ak by bolo malo tak v okoli je vela suchych konarov. Priniesol som aj zapalky a trochu podpalovaca. Je to v pohari od zavinacov - su tam dost akcne hlodavce :-) Je tam aj pilka a sekerka a tiez toaletak ;-)

Matobee

Pekne si to zdokumentoval Tomáš. Braňo je útulniar roka 2021. Klobúk dolu pred ním :-)

Možno by bolo fajn spomenúť, že po tom ako Braňo kontaktoval obec vo veci zveľadenia koliby to nakoplo miestnych Hiadlovcov a urobili menšie úpravy ako posedenie, jednoduchá oprava strechy.
Nech slúží a teší na pohľad !

PS foto Pána domáceho počas opravy strechy. :-)

FunTTomas

Opäť koliba, čo oslovila Braňa, tak sa pustil a dal ju s našou malou pomocou do pucu.

Daulagiri

Teda aká pekná a pritom úplne neznáma koliba, super tip!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov