Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Východnou časťou Západných Tatier

Matobee

Patrik vďaka za pozitívne slová. Tak si si aj ty dal tento rok ZT, konkrétne Baníkov. Ja som na ňom ešte nebol, ale teším sa keď príde ten čas.

Pred koronou bývali Hiking stretká pomerne často. Ja som ale začal písať len cez koronu tak som na nich nebol. V lete bolo jedno mini stretko a veľmi mi sa mi páčilo. Neznámi sa spoznali, prešli sme sa a pokecali za pár hodín na peknom mieste.

S niektorými autormi robíme občas aj viac dňové túry. Na jar sme boli v Cerovej vrchovine. Tak ak niečo bude v pláne určite ťa radi privítame, dovolím si povedať. Ja som každopádne za. :-)

PatrikSlanina

Náádherný článok aj fotografie . Ja som bol koncom júna tiež v Západných Tatrách. So švagrom sme vyliezli na Baníkov z ústia Žiarskej doliny. Počasie sme mali o trošku horšie, cez deň pršalo ale na večer sa vyčasilo. Brutálne podmienky aké sa dajú zažiť asi len v Tatrách.
Mám veľkú chuť vyraziť po tebou opísaných dolinách, naozaj to vyzerá ako nejaký stratený raj. Paráda Maťo! :)
Mali by sme niekedy zorganizovať aj nejakú spoločnú turistiku s viacerými fotografmi/písačmi z Hikingu a lepšie sa spoznať. :) Pozdravujem.

Matobee

Martin poznáš to tam teda dobre. V ZT nie je nejako veľmi veľa trás. Pár výdatnejších túr a je po. Ja chodím len raz až dva krát za rok. Nech si hneď neprejdem všetky. A samozrejme sa potom vracať na obľúbené miesta. :-)

Ja to mám takto podobne s Muránskou planinou.

Martin knor

Pekne. Volakedy davno som kazdy rok spravil v Zapadnych tatrach aspon dve-tri tury. Pohorie som obehal a uplne som don prestal chodit. Zavitam tam uz iba zriedkakedy.

Matobee

Pavel díky. Bola to krásna túrička aj keď prvý deň bol pre mňa dosť náročný kedže som ešte aj relatívne neskoro vyrážal. Ale druhý fantázia.

Ten chýbajúci hrebeňový úsek čo opisuješ by som si aj ja rád pozrel oficiálne, ale zas myslím, že kto chce ide napriek riziku.
Na druhej strane som aj rád, že sú aj takéto miesta v VT, ZT BT ako tento úsek, Lipt. kopy, Belianky atď. kde chýbajú, alebo boli zrušené TZT. Má tam príroda svoj pokoj, kľud o niečo väčší ako v lokalitách kde TZT sú. Ešte by sa tam nemuselo poľovať.

Prajem ti nech sa nejaká túrička v ZT predsa len vydarí. :-)

Tomáš prameň pod Končitou vyzeral na tú jeho nadmorskú výšku skvele a ešte lepšie chutil. :-)
Myslím, že po týchto dažďoch s ním môžeš počítať.

Pavel Forgáč

Tiež mám k Tatrám podobný vzťah. Vysoké moc nemusím ale Západné sú paráda. Hole, skaly, menej ľudí a oveľa lepšia sieť TZT. Akurát absencia miest na legálny nocľah je totálna blbosť. Myslím, že podobný nezmysel nemajú v žiadnej krajine. Škoda je aj to, že nie je vyznačená komplet celá hrebeňovka. Chýba kus medzi Pyšným sedlom a Temniakom. Myslím, že bez veľkého tlaku verejnosti sa tu nič nezmení. A pri súčasnom pribrzdenom vedený TANAPU už vôbec nie.

Inak pekný článok. Musel si si to tam pekne užiť :). Tiež som plánoval sem vybehnúť tento rok, ale neviem či mi to ešte vydá.

Daulagiri

Presne tak, tá nemožnosť legálneho nocľahu v týchto horách ma škrie a nedáva inú možnosť ako tú rizikovú a ticho tolerovanú...
ZT mám rád pre ich kombináciu lesov, trávy a skál. Vo VT je málo tur. chodníkov a niektoré sú preplnené. Stále som im neprišiel na chuť.

Matobee

Máme to rovnaké s pohľadom na VT a ZT.

Je to veľká škoda, že sa v ZT nedá v niektorej z dolín alebo na hrebeni oficiálne bez obáv prespať. Aspoň jedno miesto by by fakt nebolo od veci.

Daulagiri

Mal som vtedy také obdobie že som tam chodil často, lebo sa mi tu páči z určitého pohľadu viac ako v kamenných Vysokých T. Túr som tam zažil veľa, škoda že nemôžem o nich písať, lebo... však vieme prečo :o) Chcel by som sem zájsť aj túto jeseň, uvidím či sa zadarí.
Viem sa vžiť do tvojho nadšenia pri spoznávaní nových veľkolepých končín, fandím ti.
O zamknutej Horici som raz čítal tu vo fóre, ale je fajn vedieť že ešte to nieje nastálo, je maličká a krásnučná.

Matobee

Soňa ďakujem. Dosť náročné takto hore - dole. Barančeky z Baranca boli podarené.
Bolo to presne tak ako vravíš. V Kamenistej doline takmer nikto a potom na Bystrej som už mal s kým pokecať.

Sona

Riadne si si dal do tela. Fotky s barancekmi su paradne. V Kamennej doline aj v letnej sezone clovek nestretne takmer nikoho, potom uz na Bystrej je to ludnatejsie.

Matobee

Maťo ďakujem aj ja. Poznáš to tam teda poriadne, keď si sa držal takejto peknej každoročnej tradície. Zažil si tam neskutočné chvíle ako vidieť z tvojich túr a fotiek. :-)

Ja som v ZT veľa krát nebol, tak pomaličky to tam spoznávam. Bola to veľmi vydarená dvojdňovka a najmä druhý slnečný deň. Páčila sa mi aj nočná dramatizácia silnou búrkou a podelenie sa o slaninu s plchmi.
Lokalita Kokavské záhrady sa mi páčila najviac z celej túry. Tam určite niekedy zájdi. Konkurovali im asi len obláčky na Baranci a hrebeň Mládok, ktorý je určite pestrejší a krajší ako strohý, klasický zostup cez Holý vrch.
V kolibe Horica (v knihe, na stenách ?) sa tuším aj niečo písalo, že v prípade výskytu "nespratníkov" sa môže znovu uzavrieť. Ale je krásne urobená. Klobúk dolu pred majstrami

Daulagiri

Túto východnú časť ZT som kedysi navštevoval každoročne a prešiel som si tým pádom už takmer všetky trasy. Aj nejaké nocľahy som zažil a krásne rána :-)
Kamenistou dolinou som 2x schádzal, tiež sa mi páčila, kvôli kľudu. Záver Račkovej s plesami patrí k top lokalitám. Cez Kokavské záhrady do Žiarskeho sedla som ešte nekráčal, vyzerá to tam krásne.
Výhľad z Baranca je super v každom ročnom období, tie mráčiky čo si zažil ty sú luxusné. Ten hrebeň cez Mládky sa mi páči viac ako cez Holý vrch. O kolibe Horica som už čítal že býva aj zamknutá, ty si mal šťastie.

Vybavilo sa mi mnoho spomienok na túry týmito krajmi, vďaka za článoček a pekné fotky.

Matobee

Janka, veru fotky som musel veľmi preberať. Trasa bola takto v pláne, kedže rád chodím kadiaľ som ešte nešiel. Tiež fakt, že bolo takmer rovnaké počasie ako pred rokom (nič moc) ma nalákalo ísť na Klin.
Otrhance si nechávam na inokedy, ako spomínam aj v texte.
Tie obláčky na Baranci dostali aj mňa. Bola to poézia.

Tomáš pekná náhodička. Určite neolutuješ keď vyrazíš. :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma