Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Boky – prales v Kremnických vrchoch

Diskusná téma K článku: Boky – prales v Kremnických vrchoch

V strednej Európe celkom ojedinelý prírodný útvar zvaný Čertova skala sa nachádza v prírodnej rezervácii Boky, v katastri obce Budča. K balvanu sa viaže povesť, ktorá hovorí, že ho chcel kedysi čert zhodiť na obyvateľov obce Budča, ale zastihol ho denný svit a kameň mu vypadol z pazúrov a pristál na neďalekom kopci. Boky je jeden z najstarších cerových porastov na Slovensku (220 – 240 rokov) a rastie tu kukučka vencová, chránená rastlina ojedinelá v Kremnických vrchoch.

Martin knor

Tym zvyskom NCh som siel velmi davno, este ako student. A co sa pamatam, chodnik bol v pohode. Siel som tade s velkou krosnou so stanom a tak. Nebol v minulosti znaceny riadnou turistickou znackou?

Daulagiri

Tak toto sú veľmi zaujímavé končiny. Raz na vysokej škole sme šli chodníkom vrámci nejakej exkurzie od Budče, ale nedošli sme až k Čertovej skale, otočili sme to skôr. S toho si veľa nepamätám.
Ale dvakrát som šiel od Hron. Dúbravy až ku skale a späť a to tiež stálo za to. Oba prípady sú staré 10 a viac rokov, ale pamätám si že chodník bol veľmi ťažko sledovateľný, resp. takmer neexistoval a aj značenie bolo chabé. Divočina riadna. Ale ktovie možno je to už v lepšej kondícií, i keď Vladimír moje slová potvrdzuje.

V každom prípade tieto končiny a Čertova skala sú fakt super. V podmienkach aké ste mali vy to musel byť silný zážitok.

Vladimir.

Zaujímavý je aj nasledujúci priebeh NCH od Čertovej skaly po Hronskú Dúbravu. Pred pár rokmi bolo dosť ťažko sledovať jeho priebeh v teréne.

Matobee

Napínavé čítanie. Páči sa mi, že ste sa napriek podmienkam nevzdali a išli. Muselo to byť akčné.

Bol som v tejto lokalite minulý rok v decembri tiež v daždivom počasí. Chodník od Budče bol už vtedy zabijácky, tak si ho nechcem predstaviť v lete po búrke.

Tomka

Čertovu skalu mám za humnami a bola som na nej veľa krát, ale zakaždým v peknom počasí.
Vy ste však mali zážitok na aký sa nezabúda. Možno, nie až tak pekný, ale zato intenzívny.:)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov