Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Olcnavy do Vydrníka a Elon Musk nad Závadkou

Lubo

Skvely clanok Dusan, vitaj medzi Hikingacmi.

Tomka

Krásny článoček, veľmi som sa mu potešila. Ďakujem

Svatopluk Štěpánek

Vynikajúci článok, doslova nabitý zaujímavými informáciami !!!
Je to mimo moju záujmovú oblasť, ale priam ma to tam ťahá po prečítaní.

Pavel Forgáč

Ja som takto videl satelity starling prvýkrát na túre v noci na Tribeči. Akurát bola vtedy najväčšia senzácia okolo trhliny, tak potom človek nevie čo si má o tom myslieť :D. Na tom posede som tiež spal tento rok. Krásny výhľad na nočnú spišskú novú ves.

Boro

No tak teda neviem, či ja som slepý, alebo ty si bol zfetovaný. Pretože za vyše 50 rokov vandrovania som nikdy nevidel takýchto Cigáňov, ako ich popisuješ ty. Ja som videl ožranov, zlodejov, špinavých a smradľavých , neustále žobrajúcich aspoň o cigaretu. Samozrejme som v živote stretol aj iných Cigáňov. Ale tých bolo možno stotina. Vraj pokorné oči, kríže na krku. No ja odpadnem.

PaliT

Boro, začínam veriť, že nosíš zelené tričko.

S Rómami prichádzam do styku celé roky, ak človek odhodí nabok predsudky a príde s nimi do osobného kontaktu (mal som možnosť dostať sa do ich obydlí aj v osadách, ktoré pripomínajú brazílske predmestské slumy), v drvivej väčšine to boli skúsenosti v príkrom protiklade s rasistickým naratívom; medzi Rómami je rovnaké percento zmrdov, ako medzi bielymi, ale drvivá väčšina ľudí je OK.

Nenávisť k ochranárom, obhajoba snahy kántriť vlky a medvede, žasnem.

Článok super, pripomenul mi aj naše dobrodružstvo v Bielovodskej doline. :)

Matobee

Príjemný článok zo zaujímavých končín a s malou sociálnou sondou. Do oblasti Knôl som sa chystal toto leto aj ja, ale nakoniec som tam nebol.

Spomínané svetelné objekty (teda satelity starling) som pozoroval aj ja niekedy pred rokom, možno v zime, ale už si nespomeniem v ktorom pohorí som to vtedy nocoval. Spomínam si však na to ako som nechápal, že čo to je.
Ďakujem za vysvetlenie, lebo som po tom nepátral.

Boro

PaliT, neviem čo to znamená nosiť zelené tričko, ale viem , čo to znamená robiť rektálnu turistiku. Tvoje porovnanie Cigánov a bielych,je prinajmenšom urážlivé a je dôkazom, že nie si schopný triezveho pohľadu. Kriminalita Cigánov je násobne väčšia ako "bielych" , neochota pracovať, lenivosť, alkoholizmus, drogy,príbuzenské kríženie, mladistvé matky atď.,atď. ,to je len malá časť ich bežného života.A štát do nich tlačí milióna a oni stále nič.
No a tie chránené zvery ? Nuž a čo chceš s nimi robiť ty ? Prevychovávať,zakázať ľuďom vstup do lesa,alebo už aj do záhrad, zakázať pásť dobytok, len aby sa zvieratká mali dobre ? A čo ľudia ? Ste farizeji, ktorí zo slzou v oku nad zastrelením medveďa by nedbali smrť nevinných ľudí.

spravy.pravda.sk/…/599532-uci…

Lubo

Boro, to co si vymenoval, je dosledok chudoby a nie prislusnosti k etnickej skupine. Prosim ta, rasizmus je uplne mimo nasho zamerania. Netahajme to sem.

Boro

Prepáč Lubo, ale nemáš pravdu. Tí ľudia nemajú vzťah k práci, nebudú a nechcú pracovať, chcú iba poberať podporu a príživníčiť. Všetci to vedia, ale nikto to nechce povedať na plné ústa. Bohužiaľ.

Sona

Nie je to pravda, Boro, napis niektorej mojej sestre, obe pracovali s romskou komunitou, mozu Ti porozpravat viac. A mozno Ti uslo, ze mame Romov aj medzi politikmi ci ako veducu ustavu detskej psychologie, asi tazko by sa tam dostali bez prace a studia. Nemal by si hadzat ludi do jedneho vreca podla etnickej prislusnosti.

Martin knor

Pred par rokmi som siel s Marianom z Keceroviec do Herlian a po asfaltke s nami slapali 3 Cigancence. Tlacili dva odstrojene kociky, bo sli do lesa pre drevo. Chodili pon do lesa kazdy den celu zimu a iba na velke sviatky (ako Velky piatok) nesli. Kazdy den sa trepali niekolko kilometrov do lesa, tam nazbierali suche drevo, ktore ten vecer zhorelo v peci. Uvedomil som si, ze ani ja ani moje deti sme nikdy takto nepracovali. Samozrejme, nie je to praca za ktoru by sa davali peniaze, skor naopak. Ale nik nemoze povedat, ze by tie decka boli lenive a nechcelo sa im robit. Ono je to cele ovela zlozitejsie a dovodom je v principe to, ze tito ludia ziju v komunite. Ked sa na to budeme pozerat nasimi ocami, tak im nikdy neporozumieme. (A bohuzial prave to robime, ked im "pomahame".)

Boro

Soňa, ja nehovorím o tých, čo napr. žijú u nás v mojom meste. Tí všetci takmer všetci pracujú a slušne žijú. Hovorím komunite na východe, v osadách,aj na Sputniku v Košiciach kde sa teraz chystá to velké divadlo a la Potemkinove dediny.Vieš, niekto vidí Cigáňa s krížom na krku a pokorným pohľadom,ale nevidí, že nesie vrece buď s nakradnutým, alebo upytliačeným. Niekto vidí ako úboho žijú v brlohoch, niekto zasa, že si ich postavili bez dovolenia majiteľa pôdy a z nakradnutého materiálu. Niekto povie , že sú chudobní a že ich drví bieda, niekto zasa, že za pár rokov zničili bytovky, ktoré im štát daroval. Niekto povie, že nemajú na kurivo, niekto zasa , že si prechlastali všetky peniaze a lúpia drevo v Národných parkoch. Spýtaj sa východniarov, ako to vyzerá v tých osadách v deň vyplácania dávok.Spýtaj sa ľudí z okolitých dedín, ako im vykradli celé polia zemiakov a tak zostali bez poživne na zimu, ako zabili suseda, a pod. Len preboha nerobte z nich obetných baránkov.

Adee.e

I ked je to clanok o fajnej ture, ktorej charakter mam obzvlast rad kvoli navstevam dedin, kde su rozne pripomienky starych casoch, asi by sa mal najpovolanejsi vyjadrit k Romom/ciganom. Teda vychodnar.

S Romami som v kontakte takmer kazdy den. Nielen v praci, kde stretavam slusnych a pracujucich, ale aj v doprave, kde zase stretavam smradlavych, spinavych a casto aj drzych ciganov. A najma okolo 18. v mesiaci, v case davok, je to neskutocny otras, ktory si takmer nikto z vas nevie predstavit. A nie to este takto fungovat. A ani ja si neviem predstavit, mat za suseda neprisposobiveho. Zial, ale casto cigana s osady, resp. mat osadu za plotom.

Na druhej strane, rovnako nemam rad, ked sa na nich plosne nadava a aj na tych z osad sa kasle. Lebo hlavne cigancata za svojich rodicoch nemozu. Tym by sa malo poskytnut vzdelanie a nielen pro forma. Ale realne. A mam skusenosti, ze to je na smiech ako sa to tvari, ze sa vzdelavaju.
Ale rovnako treba povedat, ze za to mozu len a len ich rodicia a nie skola, nie stat, len rodicia.

Tento clanok bol ladeny dost s miernym nazorom na nich. Pricom kludne mohol stretnut pokornych ROmov, ale citali sme aj clanky, kde prejst cez osadu znamenalo adrenalin vypeckovany na maximum.

A co sa tyka tej ich praacovitosti a popisanych ciganciat, co sli po drevo. JA to vidim kazdy den. Ale to je len priklad toho, ako to tam funguje. Cigancata pracuju a stari sa ozieraju. REsp. zivitelia rodin. Nikoho nenapadlo, ze tie cigancata by mali byt v skole a po skole sa pripravovat na dalsi den? Ale zrovna drevo zhanat, co by mali robit prave ich otcovia? A oni su kde potom?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma