Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Štefánička: Príbehy chaty a ľudí

Diskusná téma K článku: Štefánička: Príbehy chaty a ľudí

Chata gen. Milana Rastislava Štefánika stojí pod Ďumbierom, najvyšším vrcholom Nízkych Tatier. Je obľúbeným cieľom jednodňových turististov, hrebeňovkárov aj skialpinistov. Príbehu takmer storočnej chaty sa venuje rozsiahla kniha Štefánička, ktorú v minulom roku vydalo vydavateľstvo Dajama.

Martin Štefko

Pani Hanu som zažil na Ďumbieri ako chatárku, keď som tam začal chodiť ako dieťa, asi v r. 1960.

Lehotská

Ja som mala včera presne tento pocit po stretnutí s pani Uhliarovou:) na Sliači vyskočila z džípu, vedľa nej jej pes, teda suka Nina ako povedala. Tiež mi všeličo porozprávala a zlepšila náladu na cely deň. Ja ju asi navštíviť pôjdem tiež ma pozvala. A drobná oprava ma 81rokov ale ozaj na ne nevyzerá a knihu si idem objednať.

Daulagiri

Vyzerá to na veľmi zaujímavú knihu, vďaka za tip.

FunTTomas

Musím pochváliť publikáciu, lebo je veľmi pestrá a nie len stroho faktografická ako bývajú monografie. Vďaka širokému kolektívu prispievateľov je tam mnoho pikošiek zo života na chate a tiež množstvo veselých príhod. Odporúčam jej prečítanie.

PaliT

To je námet na knihu...

Alebo aspoň štvrtkový podcast.

Pavel Forgáč

Na jar tohto roku som sa túlal v okolí Zvolena a keď som išiel popri jednom z lazov v okolí, tak som si všimol, že oproti mne ide staršia pani so psom. Akurát som si fotil výhľad na Nízke Tatry a po úvodnom pozdrave sme sa dali do reči. Medzi rečou pani spomenula, že bola jeden čas chatárkou práve na chate gen. M. R. Štefánika. Bola to Hana Uhliarová. Vraj sa odtiaľto ešte občas nostalgicky pozrie na chatu v diaľke. Porozprávala mi naozaj kadečo zo života na chate. Poznala aj veľa osobností, ktoré chatu navštevovali napr. Jána Smreka. Zaujímavý je však aj jej životný príbeh. Už len to ako sa vlastne dostala na Slovensko by stálo za nejaký ten príbeh (keďže je pôvodom sudetská nemka z česka). Keď mi povedala, že si každý deň spraví 15 km prechádzku tak mi padla sánka dole a ostala tam doteraz :D. Nebolo by na tom nič zvláštne keby nemá 84 rokov. A to mala po zasypaní lavínou ešte aj vážne zranenie nohy kedy jej ju chceli amputovať. Proste úžasný životný príbeh, ktorý dokáže napísať len sám život. Dostal som od nej aj tel. kontakt a vraj sa mám hocikedy zastaviť na pokec keď pôjdem okolo. Tak snáď ju ešte niekedy stretnem. Bol to naozaj úžasný človek. Takýto ľudia sú pre mňa celebrity a nie nejaké individuality čo sa pretŕčajú na obrazovkách TV alebo PC.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma